Skocz do zawartości

Historia edycji

dadario

dadario

@Diodon. Daleko mi do drwin z Ciebie. Tym bardziej do zazdrości o wielkie umierające bajoro.  Zaskakuje mnie jedynie fakt posiadania Mercedesa nie mając prawa jazdy i podstaw wiedzy na temat ruchu drogowego. To niestety kończy się tragedią.  

Musisz zrozumieć istotę problemu. Równowaga pomiędzy różnymi organizmowi i procesami w akwarium morskim jest kluczem do sukcesu. Odpieniacz to jedynie część tej układanki.  

Potrzebujesz stabilnego systemu aby próbować wyprowadzić ten zbiornik na prostą. Zacznij od zasolenia, korekta przez podmiany pozwoli Ci jednocześnie poprawić poziom nutrientów. Jak osiągniesz odpowiedni poziom to wtedy zacznij podawanie bakterii wg zaleceń danego producenta. Odpieniacz który masz przy odpowiednim zasoleniu będzie wydajniej pracował. Sprawdź jedynie jak masz go ustawiony( na mokro i z max powietrzem, ale tak aby nie przelewał). Tymczasowo możesz dołożyć do sumpa watę, codziennie ją zmieniając. Przedmuchaj skały i wzrusz piasek aby pozbyć się zalegającego syfu. 

Pomyśl nad modyfikacją filtracji przez dodanie refugium lub dsb, być może zmiana odpieniacza nie będzie potrzebna. 

A przede wszystkim. Zacznij poznawać zasady działania zbiornika na przykład przez czytanie wątków innych użytkowników lub artykułów w sieci. 

dadario

dadario

Daleko mi do drwin z Ciebie. Zaskakuje mnie jedynie fakt posiadania Mercedesa nie mając prawa jazdy i podstaw wiedzy na temat ruchu drogowego. To niestety kończy się tragedią.  

Musisz zrozumieć istotę problemu. Równowaga pomiędzy różnymi organizmowi i procesami w akwarium morskim jest kluczem do sukcesu. Odpieniacz to jedynie część tej układanki.  

Potrzebujesz stabilnego systemu aby próbować wyprowadzić ten zbiornik na prostą. Zacznij od zasolenia, korekta przez podmiany pozwoli Ci jednocześnie poprawić poziom nutrientów. Jak osiągniesz odpowiedni poziom to wtedy zacznij podawanie bakterii wg zaleceń danego producenta. Odpieniacz który masz przy odpowiednim zasoleniu będzie wydajniej pracował. Tymczasowo możesz dołożyć do sumpa watę, codziennie ją zmieniając. Przedmuchaj skały i wzrusz piasek aby pozbyć się zalegającego syfu. 

Pomyśl nad modyfikacją filtracji przez dodanie refugium lub dsb, być może zmiana odpieniacza nie będzie potrzebna. 

A przede wszystkim. Zacznij poznawać zasady działania zbiornika na przykład przez czytanie wątków innych użytkowników lub artykułów w sieci. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.