norbi2222 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Witam. W związku z przygotowaniem się do zmiany z Ballinga na reaktor, szukam informacji na temat zasypu do reaktora. Który proponujecie i z jakiego powodu ten konkretny? Jakie Ph optymalne do danego zasypu? Ile i jaki Mg? Dzięki za wszelkie sugestie. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Ja jechalem na naturalnym żwirze koralowym plus zeomag PH ok 6,3. Teraz przerzucam sie na nowszy reaktorek i kupiłem ARM Extra Coase (ten najgrubszy). Nie wiem, jakie PH ustawić na komputerku, ale pewnie coś w zakresie 6,4. Do tego drugą komorę zamierzam zasypać żwirem koralowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2017 Dziękuję Wiesiek za info. Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy naturalnym zasypem koralowym, a Knop Korallith - który lepiej się sprawuje? A w szczególności interesuje mnie kwestia PO4 w odcieku. Sporo osób tera używa ARM, nie wiem z czego to wynika (mody/jakości), czytałem też opinie, że ten wkład oddaje sporo PO4. Proszę o podzielenie się doświadczeniami z używania powyższych trzech wkładów do reaktora, lub propozycję innego, który używacie. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 Oprócz Wieśka nikt nie używa reaktora? Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 https://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Caribsea-ARM-medium-wklad-do-reaktora-4%2C2-kg/3218 Taki kolega polecił,więc taki kupiłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 Dzięki Adam Przy jakim Ph pracuje u Ciebie ARM? Jakie mikro, jeżeli używasz? Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamo79 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 Dopiero zaczynam z reaktorem więc nie mam doświadczenia tylko wytyczne od kolegi.Złoże ma pracować w ph 6-6,1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muad’Dib Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 Ja mam ARM najgrubszy od roku stosuje. Zasyp tylko ARM. Fosforany nisko albo zero. Mam zasypu 6l w reaktorze. Odciek 16 litrów na dobę, kh odcinku około 30. CO2 ustawiam z ręki ale dążę do PH 6,1 - 6,2. 1 bąbel na sekundę CO2. Reaktor twismana. Na początku troszkę głośny, ale po tygodniu pompa się dociera i jest cichsza. Na początek trzeba często sprawdzać parametry. Po kilku tygodniach spokój i badanie kh, raz na tydzień wystarczy. Codziennie trzeba oglądać czy działa i na oko/ucho widać czy wszystko jest Ok. Aha do reaktora mam pompę dobstalego podawania zasilania w wodę reaktora. Pozdr. Ps. Wcześniej miałem mały reaktor delteca i tez był Ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach