Dnia 18.12.2017 o 23:51, fresz33 napisał:Dokładnie, w ostatnich dniach widzę po acroporach że zaczynają łapać wiatr w żagle zbiornik raphaela jest dla mnie akurat wzorem do naśladowania i inspiracją do działania.
Tak tu się nie można zgodzić - widać puchną - ciekaw czemu ?
Dnia 19.12.2017 o 11:10, fresz33 napisał:Dzięki Damian za parę słów od siebie temat mój nie ma być wykładnią że tylko ta droga jest dobra i tą trzeba iść ale pokazać że i w ten sposób można.
Trzeba być oczytanym sączyć jak najwięcej wiedzy i przede wszystkim być cierpliwym. Nie wystarczy wlać, zamieszać i dolewać na pałę. Ze zbiornikiem trzeba się zżyć, zrozumieć i zintegrować.
Raczej idziesz w całkiem innym kierunku - to jest pewne
Po za tym jak zawieje tak powiewasz
Dnia 19.12.2017 o 11:56, fresz33 napisał:Kajtek większość sobie utrudnia życie bo nie czyta, a jak czyta to często nie potrafi zrozumieć i wyciągnąć wniosków
Ja się zalogowałem na forum w 2010r. a dopiero rok temu odpaliłem pierwszy zbiornik morski. Co się naczytałem do tego czasu to moje heh
Czytałeś tyle lat i nie zrozumiałeś podstaw -ale ty wiesz lepiej i tylko wołasz do dalszej dyskusji sam dalej tego nie pojąłeś
Dnia 20.12.2017 o 14:01, fresz33 napisał:Hehe wodę wyślę jak mnie najdzie wena na wiosnę, widzę po zbiorniku i koralowcach że jest cacy hehe jak przesadzam z ilością Grotecha to się szyby szybciej "brudzą"
SU1 znasz zasadę że jak wszystko rośnie, mnoży się i nie wybrzydza to nie ma co kombinować?
Znam osoby które pędziły za cyframi i był zonk. Od teraz tych osób żony prowadzą zbiorniki hehe przykład Jacka i wody wapiennej...
Tylko ci ludzie jakie mają doświadczenie ,doznali to na własnej skórze - a to duża różnica i wyciągnęli z tego wnioski
22 godziny temu, fresz33 napisał:Mam pod ręką fotę jak powstawało akwarium i komora sumpa. Po prawej od pompy obiegowej teraz jest skała, w wąskiej przegrodzie wata filtracyjna a w ostatniejg gdzie wlatuje woda jest koszyk z siporaxem ze starego zbiornika i koszyk z węglem który już muszę wymienić bo ma chyba ponad miesiąc...
Dajesz węgiel po co ?
Wojna chemiczna , czy w innym celu , czy więcej powodów ?
22 godziny temu, fresz33 napisał:
Czemu pokazujesz stare fotki
Pokazuj jak teraz mają się korale bez karmienia
Albo chociaż
Tak wyglądał jak karmiłem dużo , teraz wygląda tak jak dokarmiam z umiarem
13 godzin temu, fresz33 napisał:Temat ma wywrócić wszystko do góry nogami i pokazać że teoria swoją drogą, a doświadczenia inną [emoji14]
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Tu trzeba się zgodzić
Godzinę temu, fresz33 napisał:No na pewno nie jest to typowy low tech hehe czepiamy się szczegółów. No właśnie mieszany zbiornik i tu znowu pytanie się pojawia czy tak można? Heh i czy dla każdej strony jest to dobre? Bo może kurcze przez miękkie koralowce spsy mi nie chcą w ogóle rosnąć? Nie wiem czy na lampę led czy na to zrzucić problem
Da się prowadzić zbiornik bez dolewki i utrzymać stałe zasolenie?
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Przecież to twój zbiornik nie forumowy - wiec jak to jest ?
Takie przemyślenia
p.s
Widziałeś jaki sump ma @raphael_
Edit :
Zobacz na swój - daje do myślenia
I to zaplecze powoli zaczyna brakować miejsca na magiczne butelki