45l Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Witajcie. Wczoraj wlozylem do baniaczka Sinularie - dosyc spory kawalek. Drzewko wzialem w reke i dlugo sie nie zastanawiajac przykleilem kropelka do kawalka skalki. Wygladalo to dosyc ok. Przedewszystkim drzewko tak jak przyklejone - tak stalo pionowo. Teraz nie wiem...czy jest cos z nim nie tak. Drzewko wylozylo sie i lezy..ale jest przyklejone. Co myslec? Czy cos jej dolega? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Z tego co mi wiadomo od wczoraj to ten koral sie przyssawa na gumke lub igle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Sinularie lepiej przyczepić za pomocą gumki recepturki, ale z mojego doświadczenia na kropelkę w żelu też się da. Nie wygląda najgorzej, powinna za dzień, dwa, może trochę dłużej podnieść się. Jeszcze przyszło mi do głowy, że może cyrkulacja tak dmucha w jej stronę, że akurat tak się położyła? 20 minut temu, kasiazUK napisał: Z tego co mi wiadomo od wczoraj to ten koral sie przyssawa na gumke lub igle Kasiu, dasz korale do akwarium, kiedyś podrosną, poprzycinasz je i będziesz robić szczepki. Poeksperymentujesz jak je przyczepić do podstawki i Sama się przekonasz, że da się to zrobić na różne sposoby. Jedne sposoby są łatwe i pewne, a inne ryzyk fizyk. Kiedyś kupiłem szczepkę xeni z najbardziej zachwalanego sklepu na forum JM i xenia była przyczepiona do podstawki na klej przypominający kropelkę w żelu, a w tematach o szczepieniu xenii wszyscy pisali gumka recepturka lub igła. Sam przyczepiałem xenie i kilka innych korali, których teoretycznie nie można na kropelkę i wiem, że się da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
45l Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Oj...cyrkulacja jest bardzo slaba w jej strone.Ledwie nia porusza..:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 To musisz poczekać, koral jest zestresowany, podrażniony i powinien podnieść się za maksymalnie kilka dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 swoją też kleiłem na kropelkę i kilka dni wyglądała jakby zdychała, po około tygodniu zaczęła się normalnie pompować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@te Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 miałem podobnie napompuje się z czasem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach