Skocz do zawartości
xyz2017

Optyczny czujnik poziomu wody z zasilaniem 220v

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu szukam najzwyklejszej automatycznej dolewki z optycznym czujnikiem poziomu wody. Wszystkie jakie znalazłem miały wbudowane systemy zabezpieczające które nie pasują do mojej koncepcji. Nie potrzebuje czujnika zbyt długiej pracy pompy która wyłączy zasilanie w wypadku zbyt długiej pracy (ochrona przed przelaniem) Nie mogę mieć innych programów zabezpieczających które maja wbudowane automatyczne dolewki ze sklepu.

Szukam urządzenia które po wykryciu poziomu wody włącza lub wyłącza zasilanie i praktycznie to wszystko- prosty system. Ewentualnie mogło by być opóźnienie załączania pompy w postaci 60 sekund od wykrycia zbyt niskiego poziomu aby wyeliminować zbyt częste włączanie spowodowane falowaniem wody.

Ma ktoś doświadczenie z takimi dolewkami lub potrafi coś takiego zrobić?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krotko ebtech w pierwszej opcji.zagadaj na stronie to zrobi ci jaka chesz.Ja mam dwie jedna, do dolewki automatycznej a druga do regulacji pracy odpieniacza.wylacza mi odpieniacz jak poziom jest za wysoki wody w sumpie i problem przelewania odpienka zakonczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

http://magu.pl/aqma-refill-automatyczna-dolewka

3 godziny temu, xyz2017 napisał:

Szukam urządzenia które po wykryciu poziomu wody włącza lub wyłącza zasilanie i praktycznie to wszystko- prosty system.

a akurat to można zrobić na zwykłym przekaźniku czy tranzystorze - tyle że po to są różne zabezpieczenia żeby np. pompa nie chodziła na sucho jak doleje całą wodę ze zbiornika więc .. czy warto na własną prośbę szukać kłopotów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Aqua-Trend też powinno się coś takiego znaleźć - czy to będzie czujnik optyczny czy też pływakowy to chyba nie ma dużej różnicy. Zasada działania jest podobna, a z producentem wystarczy porozmawiać o zamianie mechanicznego czujnika na czujnik optyczny.

http://www.aqua-trend.pl/oferta/drobna_automatyka_k8/awaryjny_wylacznik_pompy_cat/050_p66
Zapewne nie jest to jedyne tego typu rozwiązanie. DIY wyjdzie taniej - wybór należy do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na typowe rozwiązanie DIY szkoda mi czasu na rozkminanie bez doświadczenia. U siebie w pracy zarobię na kilka sztuk zlecając to profesjonalnej firmie o której wspomniał kolega Sosna-ebtech.

Właśnie takiej odpowiedzi szukałem. (Sosna), lub aqua trend (Chwialek)

http://magu.pl/aqma-refill-automatyczna-dolewka
a akurat to można zrobić na zwykłym przekaźniku czy tranzystorze - tyle że po to są różne zabezpieczenia żeby np. pompa nie chodziła na sucho jak doleje całą wodę ze zbiornika więc .. czy warto na własną prośbę szukać kłopotów ?

Będę wykorzystywał to urządzenie w innych celach, wiec nie ma problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.