Skocz do zawartości
Waldemar Żak

skoki PH a KH

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem że skoki PH od rana do wieczora w moim zbiorniku są dość wysokie w ostatnim czasie. Niestety nie stosuje jeszcze miksera i reaktora (w budowie) i "jadę" na Ballingu to też niestety ciężko mi utrzymać stałe parametry w ciągu dnia/nocy. PH nocą spada do 7,96 (najniższe zaobserwowane) a wieczorem jest 8,28 (najwyższe). Tak jak już wspomniałem takie skoki zaobserwowałem ostatnio kiedy to zjechałem z KH do poziomu 8. Przyznam że miałem wcześniej KH 12 i nie widziałem aż tak drastycznych skoków. Podpowiedzcie mi czy mylę się twierdząc że skoki PH ściśle zależą od odpowiednio niskiej/wysokiej zasadowości wody?

Kolejne pytanie z tym związane dotyczy pracy reaktora i miksera. Wszędzie gdzie czytałem podają że reaktor pracuje 24h a mikser tylko nocą na kontrze dla utrzymania PH powyżej 8. Czy tak w istocie jest? Przecież największe parowanie jest w ciągu dnia np u mnie notuje odparowanie około 7 litrów natomiast nocą około 1 litra. Przy tak dużym parowaniu jeżeli będę czekał do nocy z uzupełnieniem tej wody przez mikser z wodą wapienną to w ciągu dnia będę miał wysoki skok zasolenia. Jak sobie z tym poradzić? W przypadku gdy jest mniejsze parowanie ten skok nie stanowi problemu ale gdy jest to w sumie 8 litrów :con to już chyba tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

i to jest wlasnie fakt ze zbiornik dojrzewa :) jest to calkiem normalne ze rano Ph wynosi 7,8 czasami moze byc nawet troche nizsze (trzeba uwazac) zakrapla sie wtedy z rana kalkwasser dodatkowo te filtry glonowe oswitlone odwrotnie do oswietlenia zbiornika glownego.

Wcale mnie nie dziwia takie skoki Ph bo jest to normalne w dobrze funkcjonujacym zbiorniku .

Jak wlaczysz lampy Hqi dzieki czemu nastepuje fotosynteza , Ph rosnie itd...

Wieczorem lapmy wylaczasz Ph spada do rana wlasnie az tak nisko :D

Calkiem normalne i prawidlowe , nieda sie utrzymac parametrow PH naprzyklad 8,3 dzien i noc takich samych , woda tez pobiera Co2 z powietrza tym samym sie lekko zakwasza i wartosc Ph spada , akwarium nie spi , nie stoi w miejscu tam sie bezustannie cos dzieje , tentni zyciem:)

pozdr...

Ps; Jezeli chodzi o parowanie wody to oblicz ile paruej w przeciagu 12 godzin i tyle uzupelniaj nie wazne czy w dzien 3 litry a w nocy 1 to nie jest wazne :D wiadomo tez , ze jak swiecisz lampy to woda szybciej odparowywuje :)

Pozatym w duzym baniaku to zadna roznica tego 1 czy tez dwuch litrow nawet jak nie uzupelnisz w pore heh tez sie nic nie stanie .(no, ale to zalezy jeszcze od tego jakie sie zwierzaki trzyma w akwa ) w zasadzie sie nie powinno nic dziac jezeli chocdzi o ta roznice litra czy dwuch wody RO .

Ja zakraplalem w moim akwarium troche mniej nasycona kalkwasser w dzien i tez w nocy(troche mniej) to bylo niezle rozwiazanie , najlepiej jest jednak to zautomatyzowac i podlaczyc osmoregulator np firmy TUNZE .

Spiesze sie , dlatego tak troche chaotycznie odpowiadam sorry;) tam pytales jeszcze czy KH ma powiazania z PH , oczywiscie ma :D jezeli KH masz niskie to i Ph tez bedzie nizsze podobnie tez dzieje sie z wapnem jezeli poziom wapna utrzymujesz za wysoki to karbonat bedzie automatycznie nizszy , poprostu spadnie , podbij poziom wapna i zmierz poziom KH oczywiscie bedzie nizszy.

Czy tez odwrotnie KH wyzsze Calcium spadnie.

TE PARAMETRY SA OD SIEBIE ZALEZNE !

KH wysokie - PH wyzsze

KH niskie - PH niskie

KH- niskie - CA wyzsze

CA - wyzsze - KH - niskie

Mg - za niskie - Ca niepodejszie do odpowiedniej wartosci.

Tak mniejwiecej to wyglada.

PARAMETRY ZALEZNE OD SIEBIE ! (sprobuj utrzymac rownowage)

Mam nadzieje ze Ci troche pomoglem to zrozumiec :D

Umykam i pozdrawiam Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :D

Alllllle wykład :D rewelacja. Dzięki piękne. Zmajstrowałem właśnie ten filtr glonowy i idąc doświadczeniami kolegi wyplewiłem "ogródek" z wszystkich glonów, bo u niego widziałem jak szybko potrafią opanować zbiornik. Jako oświetlenie zastosowałem HQI 70W 5200K (takie miałem :D) myślę że to dobry "dopalacz" świetlny dla glonów :) Zobaczymy. Jeszcze jedno mi się nasówa pytanie związane z KH - jaką wartość przyjąć za normę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

zarnik 70 wat ok :D norma KH 10.

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kH w morzu wacha sie w granicach 6-8, dlaczego wiec w akwarium ma byc 10?

Wachania ph miedzy noca 8 a dniem 8,3 sa calkiem normalne, wplyw na to ma oswietlenie i zjawisko fotosyntezy.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

moze dlatego ze w morskim akwarium z koralami twardymi tak jest lepiej :)

W morzu naprzyklad nikt nie dozuje witamin i innych tam uzdatniaczy czy tez wynalazkow ktore sa na rynku w sprzedazy :D Ph w morzu tez jest inne niz w morskim akwarium (byc powino - zobacz link )

Dla porownania parametrow ktore sa optymalne w akwariach morskich , znana firma w niemczech "Korallin" podala taka mala tabele:)

http://www.korallin.de/checklis.htm

pozdr....

Ps; Podali nawet do 12 KH, zauwazylem tez ze wielu akwarystow zwraca uwage przewaznie tylko na poziom wapna ale niestety alkalicznosc jest tez wazna o ile nie wazniejsza. ! U siebie utrzymywalem stale KH10 i wszystko funkcjonowalo jaknajbardziej ok :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Waldemar , Ty powinienes zakraplac Kalkwasser lub jak robisz tym Ballingiem to dozowac codziennie te dwa komponenty - Calciumchloriddychydrat o ile dobrze pamietam nazwe i Natriumchydrogenkarbonat .

Z rana PH zawsze bedzeisz mial nizsze , z biegiem czasu oswietlony filter glonowy w odwrotnym cyklu napewno nie dopusci do spadkow PH az tak nisko , ale nie zalatwi to sprawy calkowicie , potrzebne jest codzienne stosowanie tych dwuch skladnikow jesli chodzi o Ballinga (Kalkwasser jezeli metoda Peter`a Wilkens`a )

Niewystarczy ustawic poziom Ca , Kh i zakasac rekawy to nietak :D

Jezeli chodzi o Kalkwasser naprzyklad to juz na drugi dzien potrzebne jest ponowne jej dozowanie i tak codziennie niestety.

Fajnie byloby ustawic wszystkie parametry na takie jakie sie tylko zewnie podoba , usiasc i sie patrzec na akwarium do konca zycie i karmic rybki:)

Tak nie idzie , akwarystyka morska to hobby , ale tez i jednak trzeba przy tym troche robic nie uszukujmy sie;)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne :D co do tej roboty. Dozuje wszystkie odczynniki do Ballinga ale widocznie za mało roztworu do KH. Zacząłem już stopniowo podnosić z 8 na 10. Ale już jestem u finiszu budowy miksera :D więc w przyszłym tygodniu jak tylko dostanę pompę rusza mixer. Ale nie wiem niestety jak to połączyć z Ballingiem bo na tą chwilę jeszcze nie mam reaktora a z nim niestety to około 2 tygodni do trzech mi zejdzie :con

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Mam pytanie jak podnieść KH w nano rafie. Ja używałem różnych specyfików i nic trochę podrosło ale w końcy mam zawsze stały poziom ok. 6 do 7. Wszystko niby jest w porządku ale też chciałbym jakoś podnieść ten poziom stało do 8. A może zostawić tak jak jest skoro korale czują się dobrze.

Pozim Ca mam 380 - 400, Mg 1180, a pH około 8,0 do 8,1 (testy Saliferta).

Pozdrawiam

Tomek

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Ale po co Ci wtedy Balling ? jezeli zacznies zakraplac Kalkwasser to na poczatek wystarczy , kontroluj tylko KH , jezeli bedzie za niskie to oczywiscie podbijesz to tym jednym odczynnikiem Ballinga (Natriumhydrogenkarbonat ) ten drugi odczynnik to jest Calcium czyli nie potrzeba dodatkowo mieszac bo mixer (Calciumhydroxid) to jest wapno chyba najlepszej postaci bo w dodatku zawiera tez Hydroxid jony (OH- ), ktore neutralizuja kwasy tym samym utrzymuja wartosc PH :)

chyba tyle :D pozniej jak juz zrobisz Kalkreaktor to Natriumhydrogenkarbonat nie bedzie juz potrzebny .

pozdr...

Ps; Tego Natriumhydrog..... Ballinga nie koniecznie musisz dozowac , zakraplaj pomalu i kontroluj PH , poniewaz szybkie zakraplanie Kalkwasser obniza KH wiec pomalu 1 kropla/s i tak mozesz nawet przez kilka miesiecy spokojnie bez obnizenia KH utrzymywac stale parametry :D zanim zrobisz ten Kalkreaktor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

jak bedzie pomalu zakraplal to utrzyma na swoim miejscu KH, spadku niebedzie napewno :D za szybkie zakraplanie powoduje spadki KH. Ale nawet jakby takowy spadek nastapil to juz wie czym sie ratowac;) (Natriumhydr..... Baling`a )

Ps; Jak bedziesz zakraplal kalkwasser to patrz czy w tym miejscu w ktorym woda kapie nie zabarwia sie na bialo (niepowinna! ) inaczej nastapi spadek KH .

(Powoli zakraplaj 1kropla/s i bedzie okey :D nawet przez kilka ladnych miesiecy mozesz spokojnie w ten sposob utrzymac akwarium morskie )

Aha , jeszcze jedna uwaga :)lepiej jest dodatkowo napowietrzac wode przy stosowaniu tylko samej kalkwasser , wtedy to juz KH napewno nie padnie .

(Chodzi o reakcje Co2 ktoro jest zawarte w powietrzu z Calciumhydroxid`em )

Taka metoda niektorzy akwarysci utrzymuja swoje akwaria przez kilka juz ladnych lat )(Calkwasser +napowietrzanie)

Mozna tez pod kontrola dozowac Co2 + Kalkwasser(Calciumhydroxid) tez tak bedzie funkcjonowalo.

A jeszcze jedna metoda tez ciekawa napewno slyszeliscie to rozrabianie kalkwasser na wodzie gazowanej z tym ze juz niemusowo zakraplac a powoli wlac do akwa :D ale sie korale otwieraja na oczach normalnie :)

Calciumhydroxid reaguje z C02 i wtedy to juz chodzi o KH i o obnizenie Ph w akwarium ale przy okazji tez wchodzi i wapno , o takiej metodzie tez slyszalem i wyprobowalem ja , funkcjonuje troche glony bija jak sie przedobrzy z Co2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ciekawie wyglada takie napowietrzane akwarium? I czy na pewno przypadnie to jego mieszkancom do gustu?

Zreszta akwarium jest i tak napowietrzane za pomoca odpieniacza.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

mowa o krotkotrwalym mocnym napowietrzeniu :) wiadomo ze nie przez caly czas :yes Herr Boleslawski :D

Nie mow mi ze o takiej metodzie nie slyszales :D czy tez rozrabianiu Kalciumxydroxid`u na wczesniej nagaazowanej wodzie RO:) lub kontrolowanym dozowaniu C02 + zakraplaniu Kalkwasser.

Przeciez wiadomo ze po 2-3 miesiacach to PH bedzie w koncu walilo w gore , na poczatku jak baniak dojrzewa to potrzebne sa wieksze ilosci kalkwasser , pozniej albo slabiej nasycona lub Co2 ale nie bede sie rozpisyal bo Waldek zrobi Kalkreaktor i bedzie wszystko cacy :D

Lub dopiero go glowa rozboli:D;)

Ps; Im wiecej w las tym wiecej drzew :D Waldek smialo mozesz przez kilka miesiecy zakraplac powoli kalkwasser i zadnych spadkow KH nie bedzie ,( byc niepowinno) Kontroluj KH i melduj nam czy spada ok? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego wszystkiego to wziąłem się dzisiaj za klejenie :D Do kompletu brak kilku części, ale odpale szybciej niż myślałem zarówno mikser jak i reaktor. Balling jest ok ale przy 600 litrach to trochę upierdliwe. Poza tym zero wyjazdów a ja niestety muszę od czasu do czasu. Tą metodą można startować zbiorniki, i nauczyć się w między czasie tzw "co i jak" po czym odpalić resztę sprzętu - tak uważam po tych kilku miesiącach. :yes Jak wystartuje dam znać - z pewnością będę płakał o pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

etam plakal :yes rozmawiamy:)

ja narazie mam wstret do majsterkowania:D

pozdr...

Ps; Rowniez niepodoba mi sie Metoda Balling`a , wyprobowalem kiedys zobaczylem roznice pomiedzy Kalkwasser i niechce tej metody wiecej znac:D

podobnie ze stosowaniem wodki w akwarium czy tez wegla , no moze sporadycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać że zostałem mile zaskoczony przez filtr glonowy w odwróconym cyklu :yes Teraz PH nie spada w nocy poniżej 8,05 (najniższe) a w dzień nie rośnie aż tak bardzo bo w granicach 8,24 (najwyższe). Zastosowanie filtra podniosło ph w nocy o 0,10. Nie sądziłem że zmiany będą aż takie bowiem glonów nie mam zbyt wiele, i gatunki chyba nie z tych najlepszych :con.

DSCF2601.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Czesc Waldemar.

Na czy posadziles te glony w filtrze ?

pozdrawiam Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszek w teorii wszystko wyglada prosto :D , w rzeczywistosci bywa roznie. Aktualnie z przyczyn blizej nieokreslonych mam duze skoki pH (8.1 - 7.4). kH 12, Ca 450, Mg 1360. Reaktor (odciek Ca kolo 800, kH nie mierze bo szkoda testu :) - pH w reaktorze 6,7). Wkraplanie - 1 kropla odcieku na 1,3 s, CO2 jeden babelek na 2,6 s. Kalkwasser (przy kontakcie z woda z akwa nie zabarwia sie na bialo) - okolo 3l na dobe. Glony tylko wapienne. Nie mam filtru glonowego ale IMHO skoki sa zbyt duze by je wytlumaczyc tylko tym faktem.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.