Jest jeszcze opcja zastosowania dozownika Kore od Pacyfic Sun i tam masz opcję systemowa stałych podmian wody 146 podmian w tygodniu czy jakoś tak, po prostu wpisujesz ile chcesz wody podmienić i przeznaczasz dwie pompy perystaltyczne na to, albo dokupujesz dwie małe pompki DC - tutaj nie wiem jak jest zrobione to że woda nie spływa grawitacyjnie wężem podczas bezczynności pompy DC.
Zasada jest bajecznie prosta, dwie pompy perystaltyczne są skalibrowane i podają dokładnie tyle samo wody świeżej ile wypompują wody "starej" z baniaka, jak masz podpięty pod Kore czujnik poziomu i dolewkę odparowanej wody, po prostu na czas podmiany system nie podaje wody RODI z dolewki, robi pauzę, następnie pompa nr1 odpompowuje starą wodę z akwa, a pompa 2 podaje nową z beczki procedura się kończy, załącza się czujnik poziomu wody i dolewka RODI działa znowu. Wszystko trwa chwilę i jest bezobsługowe.
EDIT: też mam LPS i miękkie i nie da rady objechać tego bez ballinga za duże wachania, zwłaszcza jak ma się wymagające LPS jak Goniopory czy jakieś fajne LPS z Australii, ballin jest bezpieczny tylko trzeba unikać chińskich pompek dozujących, i nie mieć za dużych baniaków z rozrobionymi roztworami, tylko tyle ile potrzebne, można dolewać sobie z większej beczki ale na wypadek awarii pompki lepiej mieć mniejsze pojemniki podpięte pod pompę, no chyba że się jest w miarę pewnym jakości pompy
Ja mam podpięte 4 litrowe baniaki - w sumie trochę za dużo na mój litraż - ale to z lenistwa.