Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czesc.dwa tygodnie temu w 3 dni polecialy mi wszystkie sps a lps przezyly.akwarium na tej samej soli i balingu.Jedyne co zauwazylem to ze cyrkulator tunze ma wiecej rdzy niz zwykle przy magnesie.Zrobilem test icp i wyszlo ze Al mam na poziomie 27 a dopuszczalny to 10.Co moze byc przyczyna tak wysokiego Al i jak zbic je?Mam wegiel w systemie filtracji.Sps od dwoch tyg nie daja znaku zycia ale tkanki nie traca.Zrobilem dwie podmiany i nadal nie daja oznak zycia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie znowu wyszlo przekroczone cyna 194 razy a miedź 17 razy na icp. Miedz na salifercie wyszla na zero.... Zwykle jak Al sie podnosi to o ile dobrze pamiętam większość stosowała siporax i on był źródłem tego pierwiastka. A jak wyszły pozostałe pierwiastki? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te z kategorii zanieczyszczen zerowe oprocz Al.Miedzi tez brak a fosforany na poziomie 0.16.Lps pompuja sie jak nigdy a sps nie daja znaku zycia.Nie mam siporaxu w systemid.w sumpie filtr glonowy skala i wegiel

Edytowane przez sosna (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fosforany wysokie ale raczej nie powinny się tak zachować spsy przy takim glinie. Widzialem zbiornik z spsami gdzie glinu bylo znacznie więcej i nic im to nie przeszkadzało. Może prądu brakło o czym nie  wiesz, albo jakieś  pasożyty niezauważone. I czy spsy noe dają znaku życia, czy popadały? Bo to różnica. Może być jakieś przebicie w prądzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pradu nie braklo.pasozytow nie widzialem.Tkanki im nie ubylo tylko polipy sa schowane na maxa.przebycie byl chyba czul wkladajac rece.Zaczely padac po umyciu pomp wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To spróbuj zrobić większą podmianę wody skoro tylko to w icp wyszło. Jak nie ruszą spsy to nie mam pojęcia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
2 godziny temu, sosna napisał:

czesc.dwa tygodnie temu w 3 dni polecialy mi wszystkie sps a lps przezyly.akwarium na tej samej soli i balingu.Jedyne co zauwazylem to ze cyrkulator tunze ma wiecej rdzy niz zwykle przy magnesie.Zrobilem test icp i wyszlo ze Al mam na poziomie 27 a dopuszczalny to 10.Co moze byc przyczyna tak wysokiego Al i jak zbic je?Mam wegiel w systemie filtracji.Sps od dwoch tyg nie daja znaku zycia ale tkanki nie traca.Zrobilem dwie podmiany i nadal nie daja oznak zycia.

Z tego co wiem to w wodzie morskiej jest średnio 0,1 mg/l jonów Aluminium.

Te liczby bez jednostek nie mają żadnego znaczenia. Warto by było dopisać jednostki do tych liczb. Bo jeśli masz naprawdę 27 mg/l jonów aluminium w wodzie to jest to totalna masakra... A może jest to 270 mg/l albo 2700 mg/l [ o ile to możliwe] jonów Aluminium [te liczby znaczą to samo jeśli nie dodasz jednostek] - wtedy to masz w wodzie złomowisko.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze raz sprawdź zasolenie może spadło za bardzo skoro tylko spsy tak zareagowaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Węglem aktywnym nie usuniesz jonów aluminium z wody. To znaczy - usuniesz ale jak to zrobisz to twoje akwarium zdechnie bo razem z nim usuniesz wszystkie mikroelementy i inne makroelementy jak np lit. Więc nawet nie staraj się usunąć aluminium z wody bo to jeden z głównych składników wody morskiej. Jedyne co możesz zrobić to podmiana. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, nanokaczor napisał:

Z tego co wiem to w wodzie morskiej jest średnio 0,1 mg/l jonów Aluminium.

Te liczby bez jednostek nie mają żadnego znaczenia. Warto by było dopisać jednostki do tych liczb. Bo jeśli masz naprawdę 27 mg/l jonów aluminium w wodzie to jest to totalna masakra... A może jest to 270 mg/l albo 2700 mg/l [ o ile to możliwe] jonów Aluminium [te liczby znaczą to samo jeśli nie dodasz jednostek] - wtedy to masz w wodzie złomowisko.

27ug/l Al  lit 256ug/l. zastanawiam sie czy nalot rdzawy z magnesu cyrkulatora tunze.Zasolenie caly czas takie same1025 a kh waha sie od 8 do 8.2 mierzac testem saliferta.Icp pokazalo takie same wyniki wiec testy pokazuja podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

No to aluminium masz 0,027 mg/l - o wiele mniej niż średnio jest w wodzie morskiej a Litu masz 0,256 mg/l. Wszystko jest moim zdaniem w normie. 

Błędu pomiaru stężenia pierwiastków których jest tak mało nie można oceniać porównując z wartościami pomiaru zasolenia albo stężenia węglanów. To tak jak by za pomocą linijki oceniać błąd pomiaru wykonanego za pomocą suwmiarki. Do tego żeby ocenić dokładność metody trzeba mieć wzorzec. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.