sosna Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 czesc.dwa tygodnie temu w 3 dni polecialy mi wszystkie sps a lps przezyly.akwarium na tej samej soli i balingu.Jedyne co zauwazylem to ze cyrkulator tunze ma wiecej rdzy niz zwykle przy magnesie.Zrobilem test icp i wyszlo ze Al mam na poziomie 27 a dopuszczalny to 10.Co moze byc przyczyna tak wysokiego Al i jak zbic je?Mam wegiel w systemie filtracji.Sps od dwoch tyg nie daja znaku zycia ale tkanki nie traca.Zrobilem dwie podmiany i nadal nie daja oznak zycia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 U mnie znowu wyszlo przekroczone cyna 194 razy a miedź 17 razy na icp. Miedz na salifercie wyszla na zero.... Zwykle jak Al sie podnosi to o ile dobrze pamiętam większość stosowała siporax i on był źródłem tego pierwiastka. A jak wyszły pozostałe pierwiastki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) te z kategorii zanieczyszczen zerowe oprocz Al.Miedzi tez brak a fosforany na poziomie 0.16.Lps pompuja sie jak nigdy a sps nie daja znaku zycia.Nie mam siporaxu w systemid.w sumpie filtr glonowy skala i wegiel Edytowane 30 Grudnia 2017 przez sosna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 Fosforany wysokie ale raczej nie powinny się tak zachować spsy przy takim glinie. Widzialem zbiornik z spsami gdzie glinu bylo znacznie więcej i nic im to nie przeszkadzało. Może prądu brakło o czym nie wiesz, albo jakieś pasożyty niezauważone. I czy spsy noe dają znaku życia, czy popadały? Bo to różnica. Może być jakieś przebicie w prądzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 pradu nie braklo.pasozytow nie widzialem.Tkanki im nie ubylo tylko polipy sa schowane na maxa.przebycie byl chyba czul wkladajac rece.Zaczely padac po umyciu pomp wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 To spróbuj zrobić większą podmianę wody skoro tylko to w icp wyszło. Jak nie ruszą spsy to nie mam pojęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) 2 godziny temu, sosna napisał: czesc.dwa tygodnie temu w 3 dni polecialy mi wszystkie sps a lps przezyly.akwarium na tej samej soli i balingu.Jedyne co zauwazylem to ze cyrkulator tunze ma wiecej rdzy niz zwykle przy magnesie.Zrobilem test icp i wyszlo ze Al mam na poziomie 27 a dopuszczalny to 10.Co moze byc przyczyna tak wysokiego Al i jak zbic je?Mam wegiel w systemie filtracji.Sps od dwoch tyg nie daja znaku zycia ale tkanki nie traca.Zrobilem dwie podmiany i nadal nie daja oznak zycia. Z tego co wiem to w wodzie morskiej jest średnio 0,1 mg/l jonów Aluminium. Te liczby bez jednostek nie mają żadnego znaczenia. Warto by było dopisać jednostki do tych liczb. Bo jeśli masz naprawdę 27 mg/l jonów aluminium w wodzie to jest to totalna masakra... A może jest to 270 mg/l albo 2700 mg/l [ o ile to możliwe] jonów Aluminium [te liczby znaczą to samo jeśli nie dodasz jednostek] - wtedy to masz w wodzie złomowisko. Edytowane 30 Grudnia 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 I jeszcze raz sprawdź zasolenie może spadło za bardzo skoro tylko spsy tak zareagowaly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Węglem aktywnym nie usuniesz jonów aluminium z wody. To znaczy - usuniesz ale jak to zrobisz to twoje akwarium zdechnie bo razem z nim usuniesz wszystkie mikroelementy i inne makroelementy jak np lit. Więc nawet nie staraj się usunąć aluminium z wody bo to jeden z głównych składników wody morskiej. Jedyne co możesz zrobić to podmiana. Edytowane 30 Grudnia 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2017 9 godzin temu, nanokaczor napisał: Z tego co wiem to w wodzie morskiej jest średnio 0,1 mg/l jonów Aluminium. Te liczby bez jednostek nie mają żadnego znaczenia. Warto by było dopisać jednostki do tych liczb. Bo jeśli masz naprawdę 27 mg/l jonów aluminium w wodzie to jest to totalna masakra... A może jest to 270 mg/l albo 2700 mg/l [ o ile to możliwe] jonów Aluminium [te liczby znaczą to samo jeśli nie dodasz jednostek] - wtedy to masz w wodzie złomowisko. 27ug/l Al lit 256ug/l. zastanawiam sie czy nalot rdzawy z magnesu cyrkulatora tunze.Zasolenie caly czas takie same1025 a kh waha sie od 8 do 8.2 mierzac testem saliferta.Icp pokazalo takie same wyniki wiec testy pokazuja podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2017 (edytowane) No to aluminium masz 0,027 mg/l - o wiele mniej niż średnio jest w wodzie morskiej a Litu masz 0,256 mg/l. Wszystko jest moim zdaniem w normie. Błędu pomiaru stężenia pierwiastków których jest tak mało nie można oceniać porównując z wartościami pomiaru zasolenia albo stężenia węglanów. To tak jak by za pomocą linijki oceniać błąd pomiaru wykonanego za pomocą suwmiarki. Do tego żeby ocenić dokładność metody trzeba mieć wzorzec. Edytowane 31 Grudnia 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach