Rafał to miło że Cie zainteresowal mój wątek,tak jak piszesz było wiele upadków prób i błędów,ale i też trzeba się do nich umieć przyznać a na końcu wyciągnąć wnioski.
Co do sterylności akwarium niestety to moja obsesja np czyszczenie tylnej szyby co 2dni,sump regularnie myty czyszczony,odpieniacz też,co do wody kryształ skarpety,wata,w rezerwie uvzakupiony odpieniacz który teraz robi mega robotę,choc na Delteca 1660 zlego slowa nie powiem..
Każdy z nas ma tam jakieś swoje doswiadczenia z akwarium,ale uważam ze się człowiek uczy całe swoje życie...
Głównie moj zbiornik to 80%Lps czemu? Chyba temu że mają to coś w sobie,wiele ciekawych kolorów,ich wieczorne powolne zamykanie,ranne otwieranie oczywoscie nie wszystkie przykladowo goniopory,czy Cataphyllia,ukwiały,szkoda tylko ze obecnie na Polskim rynku jest tak mało dostępnych cukierkowych Lps.
Mam tez SPS parę sztuk z tych łatwych,miękkie też tradycyjne jak u wielu innych.
Są plany na wiekszy zbiornik ale jeszcze muszę poczekać i też będzie przewaga Lps,tylko już bez piasku!na wyższym stelażu niż tradycyjnie się robi.
Ogółem wiele na forum też zdobylam wiedzy jak i na własnych porażkach,ale i wiele poznalam tu ludzi życzliwych którzy pomagali,nadal pomagają, co ważne wymiana doświadczeń między soba fajna sprawa,są czasem spięcia ale to chyba norma forum
Muszę też podziękować synowi który też dużo wkłada pracy w to akwarium jak mnie niema,częsta praca,dyżury ktoś to musi ogarniaći sorkki za offa...
Życzę aby i Tobie się wszystko udało i zapraszam do częstej aktywności forum :-)
Edit:
troszkę zdjęć na wieczór...przy led