Engell1 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2018 Witam, Kilka dni temu odp. Przestał pienić więc wyczyściłem i rozkręcilem pompę , złożyłem i pompa znowu chodzi ale na pół gwizdka ! czasami przeskakuje tzn mocy nabiera i znowu spowalnia ... co to może być ? Do serwisu ?! Pozdr Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2018 3 godziny temu, Engell1 napisał: Kilka dni temu odp. Przestał pienić więc wyczyściłem i rozkręcilem pompę , złożyłem i pomzpa znowu chodzi ale na pół gwizdka ! czasami przeskakuje tzn mocy nabiera i znowu spowalnia ... co to może być ? Do serwisu ?! Jak jesteś pewny że poprawnie pompę złożyłeś po czyszczeniu, to do serwisu, nie ma na co czekać. np. jak się wyrobiły gumki na ośce wirnika to będzie występowała taka praca, że traci moc. Szkoda by było, bo to fajna pompa. Pozdrawiam Roman. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sew Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2018 Witam W pompach DCC2, uszkodzeniu ulega stojan. Po restarcie pompa działa jakiś czas, później znów nie działa, jej moc wyraźnie spada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2018 Witam, ewidentnie jest coś nie tak! Buczy i to raz wskakuje na jakieś większe obroty, raz spowalnia. W poniedziałek piszę do Deltec i będę naprawiał. Wiecie może jaki jest okres gwarancji ? Moja ma chyba 1,5 roku ... Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ulmar Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2018 (edytowane) pompa do wymiany, miałem takie same objawy, po kilku tygodniach padła, te pompy są ogólnie wadliwe, na obcojęzycznych forach ludziska często mają z nimi podobne problemy. Jak jest jeszcze gwarancja to nie ma na co czekać. A jak po gwarancji to nie warto inwestować w oryginał bo to nic innego jak brandowana przez delteca jebao DC2000. ten model jebao jest już chyba ciężko kupić, ale pasuje Aqua Nova N-RMC 2000 ( tak na marginesie też jebao ) Edytowane 6 Stycznia 2018 przez ulmar (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) 21 godzin temu, ulmar napisał: pompa do wymiany, miałem takie same objawy, po kilku tygodniach padła, te pompy są ogólnie wadliwe, na obcojęzycznych forach ludziska często mają z nimi podobne problemy. Jak jest jeszcze gwarancja to nie ma na co czekać. A jak po gwarancji to nie warto inwestować w oryginał bo to nic innego jak brandowana przez delteca jebao DC2000. ten model jebao jest już chyba ciężko kupić, ale pasuje Aqua Nova N-RMC 2000 ( tak na marginesie też jebao ) Witam, dzięki za podpowiedź, faktycznie obie pompy wyglądają identycznie jak ta DCC2 . . . ale w opisie jest napisane, że są to pompy "obiegowe" więc czy aby na pewno nadają się do odpieniacza ??? Jebao jest dostępny na Amazonie za 40 EUR a nowa DCC kosztuje 130 EUR Czy ja dobrze rozumiem, że kupuję jedną z powyższych pomp i wymieniam wirnik na ten z DCC2 i powinno grać ? z góry dzięki Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Engell1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ulmar Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 40 minut temu, Engell1 napisał: Witam, dzięki za podpowiedź, faktycznie obie pompy wyglądają identycznie jak ta DCC2 . . . ale w opisie jest napisane, że są to pompy "obiegowe" więc czy aby na pewno nadają się do odpieniacza ??? Jebao jest dostępny na Amazonie za 40 EUR a nowa DCC kosztuje 130 EUR Czy ja dobrze rozumiem, że kupuję jedną z powyższych pomp i wymieniam wirnik na ten z DCC2 i powinno grać ? z góry dzięki tak wystarczy podmienić wirnik, jebao DC2000 to będzie dokładnie to samo co DCC2 z tymi samymi zresztą wadami, Aqua Nova podobno też robiona przez jebao, ale konstrukcyjnie jest poprawiona, ma też miękki start i najprawdopodobniej przeniesioną całą elektronikę z korpusu do sterownika tak jak w nowszych modelach u jebao, generalnie nie radzę podpinać starego sterownika do Aqua Novy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 Dzięki za odp. Właśnie dostałem potwierdzenie, że Deltec wyśle mi nową pompę mimo, że odpeniacz ma dwa lata. Dobrze jednak wiedzieć na przyszłość jakie pompy wchodzą w rachubę pozdr Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2018 Dziś dostałęm nową pompę bez wirnika i z nowym kontrolerem. Podłączyłem ją ale jest głośna, o wiele głośniejsza od starej - przede wszystkim wydaje irytujący gwizd/świst na styl Jebao tzn.jakiś czas temu kupiłem obiegówkę Jebao i podobnie chodziła . . . Czy mam odczekać kilka dni i to się ustabilizuje czy też coś jest nie tak ? Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2018 20 godzin temu, Engell1 napisał: Dziś dostałęm nową pompę bez wirnika i z nowym kontrolerem. Podłączyłem ją ale jest głośna, o wiele głośniejsza od starej - przede wszystkim wydaje irytujący gwizd/świst na styl Jebao tzn.jakiś czas temu kupiłem obiegówkę Jebao i podobnie chodziła . . . Czy mam odczekać kilka dni i to się ustabilizuje czy też coś jest nie tak ? Witam.Miałem podobnie z tą pompą ,wysłałem ją do reklamacji ale nowa i też świszczała. Kupiłem inny wirnik na olx ,nadal ją słychać ale nie irytuje jak wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2018 3 godziny temu, MiroZ napisał: Witam.Miałem podobnie z tą pompą ,wysłałem ją do reklamacji ale nowa i też świszczała. Kupiłem inny wirnik na olx ,nadal ją słychać ale nie irytuje jak wcześniej. Witaj, czyli uważasz, że to wina wirnika a nie samej pompy? Widzę, że ta pompa którą przysłali ( bez wirnika ) jest trochę inna od tej mojej tzn. że sterownik jest inny z miękkim startem . . . jak próbowałem podłączyć stary sterownik do tej nowej pompy to w ogóle nie startuje . . . Odnośnie wirnika to na co trzeba zwracać uwagę? Jeżeli kupiłbym pompę Aqua Nova N-RMC 2000 to nie mam gwarancji, że będzie ciszej ?? Jestem trochę zdesperowany bo nie da się wysiedzieć w pokoju jak działa odpieniacz i muszę szybko coś wykombinować i albo wymienię wirnik, albo kupię Aqua Nova N-RMC 2000 ALBO zastanawiam się nad kupieniem nowego odpieniacza Bubble Magus Curve A5 . . . . JAkieś podpowiedzi ?? Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 11.01.2018 o 21:18, Engell1 napisał: Witaj, czyli uważasz, że to wina wirnika a nie samej pompy? Widzę, że ta pompa którą przysłali ( bez wirnika ) jest trochę inna od tej mojej tzn. że sterownik jest inny z miękkim startem . . . jak próbowałem podłączyć stary sterownik do tej nowej pompy to w ogóle nie startuje . . . Odnośnie wirnika to na co trzeba zwracać uwagę? Jeżeli kupiłbym pompę Aqua Nova N-RMC 2000 to nie mam gwarancji, że będzie ciszej ?? Jestem trochę zdesperowany bo nie da się wysiedzieć w pokoju jak działa odpieniacz i muszę szybko coś wykombinować i albo wymienię wirnik, albo kupię Aqua Nova N-RMC 2000 ALBO zastanawiam się nad kupieniem nowego odpieniacza Bubble Magus Curve A5 . . . . JAkieś podpowiedzi ?? Spróbuj kupić najpierw wirnik. Mi teraz nie przeszkadza,wcześniej w pokoju nie dało rady wysiedzieć. Ten wirnik powinien pasować też do Aqua Nova N-RMC 2000 https://www.olx.pl/oferta/wirnik-igielkowy-do-pompy-jebao-dc-2000-CID103-IDnTQL6.html#34f4b4f3ea Edytowane 13 Stycznia 2018 przez MiroZ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 Mi też owa pompa padła 2 miesiące po gwarancji , wymieniłem na aquanowa dct 2000 wszystko to samo tylko wirnik przełożyłem , różnica taka że na 1 piegu śmiga z 3x lepiej niż stara pod koniec żywota na ostatnim . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach