Skocz do zawartości
martinnew

pompy obiegowe

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie jestem w trakcie przenoszenia akwarium z mniejszego do wiekszego, troche pozno, ale jednak pytanie: jakich pomp uzywacie jako obiegowych-cyrkulacyjnych umieszczonych w akwarium? zastanawiam sie nad hagenem-aquaclear (nie wiem tylko czy mozna je stosowac w slonej wodzie), mysle tez o aquael circulator; prosze o Wasze opinie i sugestie, szukam czegos kolo 600-1000 l/h, cichego i w dobrej cenie :D

z gory bardzo dziekuje

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Marcin. Osobiście cieszę się że przenosi akwa (już Ty wiesz czemu), liczę też na podmianę szczepek. Co do Hagena to myślę że wszystkie pasują do słonej wody, ale lepiej zastosuj powerheada 402 (990 l/h), ja go mam jako pompę główną i nie mam żadnych problemów. Jest cicha (dużo cichsza od AquaSzuta) i nie zacina się jak ten drugi.

Pozdrawiam

Tomek

Napisz coś więcej o tym zbiorniczku.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Tomek. Czyli wybor padl na Hagena powerhead 402, dzieki wielkie za rade. Chocby sie walilo i palilo, chocbym mial siedziec do 5 nad ranem dzis przenosze akwa. Nowe wymiary to 100/40/40 czyli ok 160 litrow+panel z tylu ok 40 litrow (panel ma pelnic role refugium, moze wrzuce tam odpieniacz i grzalke, ruszy w przyszlym tygodniu-zobaczymy jak bedzie), w akwa ok 4-5 cm piasku koralowego z dotychczasowego akwa+martwy piasek Samoa Pink+prawdziwy piasek z oceanu (torba zamknieta szczelnie z woda i kawalkami glonow:D), HQI przemyslowe 150W Osrama (zobaczymy jak bedzie swiecil, jakby co to zmienie na BLV)+2xT8 30W aktynika Coralstar Sylvania i Philips TL03 (wlasnie zlozylem ustrojstwo ze starterem elektronicznym-pieknie swieci, po prostu pieknie:D), odpieniacz Tunze 3110 pionowy, okolo 20-22 kg skaly z Indonezji i Fiji (plus to co pod koralowcami+doloze w przyszlosci moze Karaiby), jak tylko dojdzie "paczka z USA", ktora jest juz na Okeciu i bawia sie nia celnicy :D to w akwa bedzie SCWD na pompie okolo 2000-2500 l/h, co powinno dac zmienny przeplyw co okolo 10-11 sekund. Co do obsady to oczywiscie miekkie i rybki, moze za 2-3 miesiace jakies mniej wymagajace twarde (moze Fungia lub Turbinaria lub Caulastrea-tyle mozliwosci i tyle kolorow:D)

o swietlowce pamietam, nadam wraz z Corals jutro lub pojutrze, przepraszam za zwloke, ale dzialo sie u mnie strasznie duzo-dzieki raz jeszcze

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam Project Step 2 (wydajność 600L/h), AquaMedic Powerfilter 1000, Aquarium Systems MaxiJet 1000. Polecam dwie ostatnie AM w cenie 77pln, MaxiJet coś ok.85pln. Pierwsza wydaje mi się za słaba na moje i tak nie duże 240L. Dwie pompki skierowane są pod skały by wypłukiwać syf, a jedna kręci lustrem wody i ma założony filtr gąbkowy.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin z ty piaskiem to się zastanów czy nie lepiej pod niego wstawić plenum. Zamiast 5 cm daj 8 cm i w środek tj. po 5 cm połóż siatkę przeciw owadom z ogrodniczego. To samo na dnie jakieś rurki 1/2 cala a na nich jakaś kratka, choć może być i z filtra dennego i na to też sieteczka. Będzie super filtrować i pomoże w szybszym dojrzewaniu zbiornika. Skraca dojrzewanie o conajmniej połowę. Pomaga w utrzymaniu NO3. Sam piasek to kłopoty z brudem i 100% miejsce do powstania miejsc beztlenowych a to jak wiesz poważny ból.

PS. Zostaw mi jakieś małe szczepki jak będziesz przenosił inwentarz. Trzymam dla Ciebie czerwone grzybki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, Marcin przeciera polski szlak LSB (DSB?) :yes . Także nie wiem czy będzie chciał robić plenum.

PZDR

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie popieram. Sam jestem ciekaw jak to będzie chodziło w naszych warynkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.