Jorgen Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Od miesiąca ruszyłem z billingiem . Na początku miałem przygodę z pompa dozującą i woda mleko. Teraz jest Ok parametry : wapń 435, alk 8.9 mag 1400 Reszta w normie Mam problem z kilkoma koralami Stylo nie chce się otworzyć , czerwona Monti talerzowa straciła kolor (zielona i fioletowa maja się dobrze). Co może być przyczyna ? Oświetlenie Radion XR15 g4( 60%) zbiornik 60cm x 50cm x 45 wysoki Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 16 minut temu, Jorgen napisał: Od miesiąca ruszyłem z billingiem . Na początku miałem przygodę z pompa dozującą i woda mleko. Teraz jest Ok Witam Jorgen. Teraz jest OK. to b. dobrze. Ale miałeś problem z pompą ? Jaki, tego nie napisałeś, może tu tkwi problem bo przedawkowanie np. KH to na pewno musi odbić się czkawką, nawet po paru tygodniach. Napisz proszę co to było z tymi pompami. Pozdrawiam Roman. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Właśnie to bym mój błąd . Ustawiłem zbiorniki z ballinem wyżej jak pompa i pompa 2 z kh po jakimś czasie zaczęła mi przepuszczać tak ze metoda kropelkowa w ciągu kilku godzin podała mi ponad 0.5 litra kh w między czasie pompa pierwsza podała wapno i miałem mleko. Cztery podmianki załatwiły sprawę nowa pompa dozującą i teraz wszystko jest Ok Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 to bardzo wytrzymałe korale i z byle powodu nie "padają" coś musi być nie tak ..może po4 masz wysokie? a może lejesz coś do wody i przedobrzyłeś? Ta reszta korali która czuje się dobrze to jaka jest ? tzn miękkie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Nie. Acropora wyglada dobrze . Monti digi tez lps ( frog spawn) Ok . Zauważyłem ze korale rosną tylko u nie których kolory zbladły nawet stylo rośnie tylko nie polipuje . Test salifert PO pokazuje zero ale wiadomo ze tak nie jest używam tez rowa w reaktorze Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 7 minut temu, Jorgen napisał: Nie. Acropora wyglada dobrze . Monti digi tez lps ( frog spawn) Ok . Zauważyłem ze korale rosną tylko u nie których kolory zbladły nawet stylo rośnie tylko nie polipuje . Test salifert PO pokazuje zero ale wiadomo ze tak nie jest używam tez rowa w reaktorze Teraz trzeba cierpliwie czekać i trzymać kciuki, Pozdrawiam i też trzymam kciuki. Fajny zbiornik. Roman. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 DziekiSent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 Stylophora widać na zdjęciu, że traci tkankę, umiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek79 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2018 12 godzin temu, Jorgen napisał: Nie. Acropora wyglada dobrze . Monti digi tez lps ( frog spawn) Ok . Zauważyłem ze korale rosną tylko u nie których kolory zbladły nawet stylo rośnie tylko nie polipuje . Test salifert PO pokazuje zero ale wiadomo ze tak nie jest używam tez rowa w reaktorze Sent from my iPhone using Tapatalk u mnie przy PO4 totalny zero tj. 0,00 (hanka) też SPS były w kiepskiej kondycji. pomogło balansowanie między 0,00 a 0,05 co też pomogło zbić NO3 poniżej 1 Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/93536-diabelskie-666-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 Jak juz Roman napisal, duze przedawkowanie kH moze sie odbic na kondycji korali nawet po kilku tygodniach (a wlasciwie to od razu, ale my to widzimy znacznie pozniej). Obecne kH 8,9 tez jest spore... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 (edytowane) to do ile ci to kh wzrosło, skoro wlałeś pół litra? sps to odczuły i po za parametrami bierzącymi nic nie jest ok, zdychać mogą tygodniami tak jak kolega powyżej napisał stylo ci leci cała i na pierwszym zdjęciu dwa sps po prawej u góry też już bieleją Edytowane 8 Stycznia 2018 przez thomas kay (wyświetl historię edycji) Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2018 Napewno bylo okolo 15 Cuz cos mozna zrobic cuz tylkko czekac na zgony Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach