Skocz do zawartości

Historia edycji

lukaszkrzyszczuk

lukaszkrzyszczuk

Wybaczcie za PPP ale czy dolewka 16l będzie wystarczająca na taki zbiornik? Wiem, że ilość parującej wody zależy od kilku czynników, jak temperatura wody, otoczenia, powierzchnia parowania, etc. ale czy to nie jest zdecydowanie za mało, czy coś? Liczę, że dolewając co tydzień taki zbiornik + dodatkową "piątke" na wszelki wypadek, to powinno być ok. Nie mam na stałe podłączonego filtra RO, więc ta "piątka" byłaby na ewentualne uzupełnienie lub do stacji parowej ;)

Sąsiad ma 200l na T5, z zamkniętą koroną i obecnie schodzi mu około 5l na tydzień, w lecie na około 4 dni. To przyjmuję jako punkt odniesienia.

Plan jest taki aby zamówić zbiornik 10x40x40 aby zgrywał się idealnie z sumpem (stał z boku jako "dodatkowa" komora), co dałoby jeszcze po 2,5cm luzu z boku na ewentualne kable. Elektryka nie powinna przeszkadzać, bo będzie na górze szafki, po bokach. Z tego wychodzi mi te 16l, czyli efektywnie 15l. Lokalna firma oferuje 1,65zł za 1l akwarium, więc cena ok jak dla mnie.

lukaszkrzyszczuk

lukaszkrzyszczuk

Wybaczcie za PPP ale czy dolewka 16l będzie wystarczająca na taki zbiornik? Wiem, że ilość parującej wody zależy od kilku czynników, jak temperatura wody, otoczenia, powierzchnia parowania, etc. ale czy to nie jest zdecydowanie za mało, czy coś?

Plan jest taki aby zamówić zbiornik 10x40x40 aby zgrywał się idealnie z sumpem (stał z boku jako "dodatkowa" komora), co dałoby jeszcze po 2,5cm luzu z boku na ewentualne kable. Elektryka nie powinna przeszkadzać, bo będzie na górze szafki, po bokach. Z tego wychodzi mi te 16l, czyli efektywnie 15l. Lokalna firma oferuje 1,65zł za 1l akwarium, więc cena ok jak dla mnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.