ScovY Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Cześć. Posiadam akwarium z pokrywa Resun DMS-400PL. Jako że oryginalne oświetlenie było na trudno dostępnych świetlówkach (2g11 18w) postanowiłem zrobić coś samemu. Postawiłem na sztywne paski led ze względu na łatwość połączenia. Lutownice trzymałem pierwszy raz w rękach Do tego oświetlenie miało znajdować się pod pokrywa więc temperatura power led mogła by za bardzo grzać. Więc tak. Do budowy użyłem profili WIDE i sztywnych taśm led na diodach 5630. Odcinki po 38cm 6x niebieski i 2x biały (8500k) co łącznie wg producenta daje 36W. Jako że miałem już w domu 1sz aquael leddy tube 6W (marine 10000k) to tez dołożyłem do konstrukcji. ( do jej przymocowania użyłem plastikowych uchwytów ze starej grzłaki) Całość zasilona zasilaczem 5A + zastosowałem ściemniacz. Zaślepki uszczelniłem silikonem (kwestia estetyczna nie miała tu dla mnie znaczenia ponieważ całość i tak jest nie widoczna) Dodatkowo dzięki modyfikacją pokrywy teraz idealnie mieści się odpieniacz resun SK300. Tak wyglądało fabrycznie. I zaczynamy zabawe Od góry pokrywa ma "drzwiczki" myślę w tym miejscu umieścić wentylator komputerowy co w lato pomoże odprowadzić trochę temperatury. Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 2G11 w erybce firmy Blau Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 10 minut temu, natan2012 napisał: 2G11 w erybce firmy Blau Wiem i tam tez kupiłem Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 11 godzin temu, ScovY napisał: Wiem i tam tez kupiłem No to poka jak to świeci teraz Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Moljzesz napisał: No to poka jak to świeci teraz Jutro poszukam zdjęcie przed (na 2g11 blau) i zrobię po. Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2018 Daj zdjęcie bo też jestem ciekaw jak to świeci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Troche z opóznieniem, ale wstawiam fotke. Wstyd za zawartość zbiornika, ale tu chodzi o pokazanie światła Zdjęcie robione telefonem, a akwarium po rwaniu glonów wiec trochę wzburzone... W moim odczuciu przynajmniej wizualnie, swiatła jest więcej, zbiornik jest oswietlony w całosci. Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2018 Dnia 9.01.2018 o 22:32, ScovY napisał: Jutro poszukam zdjęcie przed (na 2g11 blau) i zrobię po. A miło być zdjęcie przed i po zmianie oświetlenia. Ogólnie wygląda dość jasno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 Wiem, ale zdjęcie przed mam robione innym telefonem i w ogóle nie ma porównania :/. Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 Wracam z tematem, czy to możliwe, normalne że aluminiowe profile są bardzo gorące od takich taśm ? Na dłużej palca się nie przyłoży. Zasilacz delikatnie letni. Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2018 Oczywiście że normalne i powinny być schładzane przez wentylotor bo inaczej żywotność ledów spadnie i za pół roku albo i szybciej się wypalą.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ScovY Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2018 Teraz, fresz33 napisał: Oczywiście że normalne i powinny być schładzane przez wentylotor bo inaczej żywotność ledów spadnie i za pół roku albo i szybciej się wypalą. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Właśnie działam z wentylatorami Dzieki Cytuj Pozdrawiam ScovY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach