centka Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 Witam, W kilku szczepach SPS które niedawno kupiłem znajdują się "rurówki' w miejscach w których powinny być polipy. Widać wyraźnie takie wachlarzyki które bardzo szybko wyskakują (średnica coś koło 4-5 mm) . Ktoś ma pomysł co to może być ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 To nie są rurówki ale wyleciała mi z głowy teraz ich nazwa Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fkn Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 Osłonice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 Ale groźne to jest ? Może się rozmnażać i przechodzić na inne korale ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 Daj zdjęcie, to będzie łatwiej zidentyfikować co to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2018 pąkle? IMO nieszkodliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) próbowałem zrobić fotki ale te "pąkle" są za cienkie i nie widać ich na zdjęciach. Próbowałem w necie poszukać ale widać że z podobnym problemem nikt się nie spotkał Jakoś ciężko mi uwierzyć że w koralu mieszkają jakieś (rurówki, pąkle" czy inne BinLadeny) bez żadnej szkody dla korala... no ale cóż... czas pokaże. pozdr edit: To chyba to Edytowane 18 Stycznia 2018 przez centka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 Mam takie u swojej axropory jednej. Miejsce wokół niego ładnie obrosła. Polipuje, rośnie, więc chyba nie szkodzą. Korala moczyłem po zakupie w coral protect i mimo wszystko to przeżyło.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 A długo masz tą akre? Zauważyłeś że przybywa tych pąkli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 A długo masz tą akre? Zauważyłeś że przybywa tych pąkli? Od listopada. Nie przybywa.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 Też mam w jednej małej szczepce Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Pierwsza strona, post 11, drugie zdjęcie od góry- tam też widać jednego pąkla Dzwoniłem do sklepu w sprawie tych akr, kazali się tym nie przejmować, podobno spora ilość szczepek z importu ma te żyjątka w sobie. Są nie groźne i się nie rozmnażają. Dzięki za wszystkie odpowiedzi Edytowane 19 Stycznia 2018 przez centka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 Hint: acropora barnacle :-) jest trochę o tym na stronach anglojęzycznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 A masz jakieś linki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 na szybko: http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2273146 http://wamas.org/forums/topic/32548-speaking-of-hitch-hikers/page-2 http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2260570 http://wamas.org/forums/topic/65799-your-opinion-barnacles-on-acros/ itp :-) I jak z większością życia innego niż tzw. "korale", pewnie maja swoich zwolenników i przeciwników. Ja tam lubię różne przejawy życia w akwa :-) Nawet jeśli trochę drażni korala, to taki dajmy na to gobiodon pewnie drażniłby go bardziej. Też mam taką szczepkę acry z pąklem i nie będę go usuwać. Przynajmniej na razie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Ja wczoraj naliczyłem 34 pąkle na 3 małych szczepkach ogólnie piszą że są nie groźne i szybko zdychają bo nie mają pożywienia, tkanka korala szybko zarasta ich domek. Nie znam dobrze angielskiego i pomagałem sobie z tłumaczem google: Oto jak przetłumaczył jeden z postów (ostatnie zdanie mnie rozwaliło) " Pąkle mogą być bardzo złe. Miałem pąklę między dwoma polami latarek i początkowo spodobał mi się jako fajny autostopowicz. Gdy skorupka pąkla powiększyła się, wywierała nacisk na pochodnię, aż się zmiażdżyła i zabiła. Już wcześniej zatrzymałbym tę pelerynę, ale nie uważałem tego tak uważnie. Uważają, że powłoka pąkla może się powielać kilkakrotnie. Zmiażdżyłem pączka za pomocą imadła, żeby nie zabił drugiej latarki, " Edytowane 19 Stycznia 2018 przez centka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 No to pięknie, ja mam w caulastrea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach