to ja napiszę od siebie - też używam TM pro reef i zawsze jak otwieram nowe wiadro to do 20 litrów świeżej solanki leje "wzmacniacz" 10ml roztworu KH buffer od AF - po prostu ma bardzo małe KH a na wierzchu wiadra jest jeszcze mniejsze, im głębiej tym większe, ale i tak ta sól nominalnie wg testów @Testera na reef-hub ma małe KH poniżej 7 z tego co pamietam
Ja utrzymuje w zbiorniku 7 tak więc leje "wzmacniacz" KH i po problemie no i nie podmieniam takich wielkich ilości wody tylko jakieś 8% 20L na 250 litrów akwa co tydzień.
Lepiej jest postawić balling na jakiejś pompce perystaltycznej i zafundować zbiornikowi stabilność parametrów. Euphylie są wrażliwe na skoki KH niestety no i lubią niskie KH tak w granicach 6,8 - 7,3
PS> pierwsze wiadro mieszałem turlałem cudowałem i nic .. nic to nie daje, trzeba by wszstko delikatnie wysypać przemieszać jak zaprawę z kupki na kupkę i wsypać do wiadra od nowa - ale wtedy bardzo pyli i całe mikro nam poleci na mieszkanie - zresztą wdychanie tego jest szkodliwe.