@Pawel Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Za jakiś czas przesiadka na większy zbiornik. Około 456 litrów w głównym + sump z 150. Wstępna obsada po konsultacjach z żoną jest dość obszerna, dlatego proszę was o sugestie, których rybek byście się pozbyli. Obsada korali miękkie i LPS. Chciałbym w najbliższym czasie mieć już dobraną obsadę, aby zaplanować odpowiednią filtrację. W sumie wyszło 18 osobników, w tym dwa pokolce, dwie babki do piachu i rozdymka Canthigaster valentini, którą bardzo chciałbym zachować Dużo. Może, któreś ryby nie pasują do tego zestawiania? Pokolce: Zebrasoma scopas Zebrasoma flavescens Babki: Valenciennea wardi - 2 sztuki Do pływania: Nemanthias carberyi - 4 sztuki Pseudanthias squamipinnis - 4 sztuki Pterapogon kauderni Amphiprion ocellaris - 2 sztuki Canthigaster valentini Chromis viridis - 2 sztuki Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 Zamiast 2 chromisów dodałbym 1 anthiasa s. Albo zamiast anthiasów stado chromisów 7 szt. Z 4 anthiasów zrobi się zapewne samiec i będzie miał tylko 3 samiczki. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 O stadach chromisow kilka osob pisało, że potrafią ze sobą walczyć jak urosną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 Z anthiasami to samo. Jak się wyłoni samiec to fajnie. Ale jak zacznie się drugiej samicy chcieć zamienić w samca to jest trupem. Samiec będzie bił aż zabije.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) @laszek czyli na przykład tutaj: Nemanthias carberyi - 4 sztuki + 1 Pseudanthias squamipinnis - 4 sztuki + 1 a chromisy byś pożegnał? albo Nemanthias carberyi - 4 sztuki + 1 Chromis viridis - 5? i wtedy bez Pseudanthias squamipinnis Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 Dwa gatunki anthiasów wyłonią 2 samce, które w mniejszym akwarium będą się biły. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Dzięki. Zostanie Nemanthias carberyi w ilości 6-7 sztuk wg zaleceń 6+. A pokolce w jakiej kolejności wpuszczać? Najpierw Zebrasoma scopas, a później Zebrasoma flavescens czy najlepiej razem? Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 Raczej lepiej razem.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Znalazłem dwie różne informacje o Zebrasomie scopas. 1500 czy 300 litrów wymaga? Rośnie do 22 czy 18 cm? Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2018 To tak jak z lineatusem. 38cm 600l. Nie wyobrażam sobie tego.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2018 Zrezygnowalbym z Scopas na poczet 4 x mlode Flavescens. Wszystkie wpuszczalbym jednoczesnie, zeby nie bylo Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Stani napisał: Zrezygnowalbym z Scopas na poczet 4 x mlode Flavescens. Wszystkie wpuszczalbym jednoczesnie, zeby nie bylo Tylu żółtków to w 450 litrach jeszcze nie widziałem Myślałem raczej o Ctenochaetus truncatus. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2018 Ta obsada wcale nie jest taka duzs. Jeden pokolec wiecej spokojnie dalby rade. A info typu rosnie do 18 czy 22 to wogole nie bierz pod uwage. W akwarium tyle nie osiagnie Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2018 16 minut temu, thomas kay napisał: Ta obsada wcale nie jest taka duzs. Jeden pokolec wiecej spokojnie dalby rade. A info typu rosnie do 18 czy 22 to wogole nie bierz pod uwage. W akwarium tyle nie osiagnie Dwa pokolce wystarczą Może do czasu startu akwarium jakaś ryba wpadnie mi w oko więc zostawię rezerwę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kapsel1981 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2018 dopuszczenie kolejnego pokolca po czasie gdy wcześniejsze dwa juz sie zadomowią będzie problematyczne - wiązać to się będzie albo z walkami, albo z rozgraniczeniem zbiornika na dwie części na jakieś dwa tygodnie by się zaklimatyzowały. Inaczej może być zejście nowo wpuszczanego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2018 A u mnie byl wyjatek chyba. Do zoltka dopuscilem hepatusa i nie bylo problemow. Moze godzina przepychanek. Ale wpuszczalem przed zgaszeniem swiatla. Teraz najlepsi kumple pierwsi do jedzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 Jak widzicie połączenie trio scopas&xanthurum&flavescens ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2018 Jak widzicie połączenie trio scopas&xanthurum&flavescens ? Mam podobnej wielkości akwarium, możesz zobaczyć jak wygląda taki zestaw jak napisałeś. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach