Skocz do zawartości

Historia edycji

@Pawel

@Pawel

może nie odpowiem na wszystko, ale coś podpowiem.

Jeżeli w skale mieszkają organizmy, które żyją w wodzie o temp. ok. 25 stopni to trzeba im te 25 stopni zapewnić. 15 stopni to będzie za mało. Takie jest moje zdanie.

2xT5 54W będzie za mało dla 240l. Pod 4x54 z SPSami będziesz mógł próbować. 

Skalę trzeba zalać już posoloną wodą, a nie czystą RO/DI. Odpieniacz by się przydał by wyciągać syf z wody.

@Pawel

@Pawel

może nie odpowiem na wszystko, ale coś podpowiem.

Jeżeli w skale mieszkają organizmy, które żyją w wodzie o temp. ok. 25 stopni to trzeba im te 25 stopni zapewnić. 15 stopni to będzie za mało. Takie jest moje zdanie.

2xT5 54W będzie za mało dla 240l.

Skalę trzeba zalać już posoloną wodą, a nie czystą RO/DI. Odpieniacz by się przydał by wyciągać syf z wody.

@Pawel

@Pawel

@Pawel

@Pawel

29 minut temu, jarek_1987_ napisał:

Szanowny Kolego

Wątek faktycznie rozpoczął się od 112L zakładanych w wakacje po wakacjach, ale w między czasie zmieniły się perspektywy.

Zmieniły się na 240 L z odpieniaczem  Deltec SC 1351.

Rozumiem już też że jeżeli będę miał nawet tą samą wodę, te same skały, ten sam żwir to samo oświetlenie to i tak jeżeli w ciągu 25 min. wleje wodę do beczki całą i wyjmę na 2 min z wody skały i piach i włożę to szybko do nowego zbiornika, który postawie w tym samym miejscu i zaleję wszystko tą samą wodą którą wcześniej wlałem do beczki to i tak zbiornik na nowo będzie musiał dojrzeć.

Ja rozumiem wszystko co mi radzicie ale dalej nie mam odpowiedzi na wszystkie pytania i może mi ktoś powie w takim razie: (co do sumpa mała wzmianka na końcu)

1. NAJWAŻNIEJSZE DLA MNIE INFO czy w akwarium bez ryb i ukwiałów temperatura wody musi być taka jaka będize w głównym zbiorniku czy dla tego żeby ożywić skałę wystarczy np 15 stopni 

2. Jakie dwie świetlówki T5 zamontować na początek docelowo będzie ich 4 lub 2xT5 2x belka LED

3. czy do suchej skały żeby ją ożywić wystarczy taka kolejność ustawiam akwarium zalewam wodą z RO/Di, uruchamiam pompy cyrkulacyjne Jebao RW 4 lub RW 8 (może 8 mocniejszy będzie a i tak regulacja mocy przecież jest w nim) i sumpa z DSB, narazie bez odpieczniacza ( zakupie go około maja-czerwca ze względy na budżet) ale miejsce komory na niego jest i będzie czekało, solę wodę po 2 dniach do tak przygotowanego zbiornika wsypuje żywy piasek i układam na nim 20 kg suchej skały i 5 kg żywej skały i jeden kawałek do Sumpa do komory DSB żywej s/kały odpalam oświetlenie na pół gwizdka bo będą tylko 2 świetlówki T5 nie wiem o jakiej mocy bo do oświetlenia jeszcze nie doszedłem.

4. czy w bocznej szybie akwarium dać do szklarza niech wytnie okienko na grzebień i jakiej szerokości polecacie, lepiej na pewno najpierw w taki grzebień się zaopatrzyć i do tego niech doklei zbiorniczek przelewowy z dziurami na dole, czy może mi ktoś zdjęcie takiego rozwiązani udostępnić albo nakierować na jakiś ładny opis wiem że opcja sukaj nie boli i własnie to robie ale może ktoś ma pod ręką akurat i zanim znajdę to zdąży mi podesłać.

czy moje założenie jest słuszne, że dzięki temu wychoduję sobie z 20 kg suchej skały 20 kg odświeżonej która będzie w stanie posłużyć do wystartowania zbiornika w sierpniu lub wrześniu. Nie pytam czy to ma sens bo z doświadczenia wiem, że doświadczenie zyskam nawet w tym jak utrzymać odpowiednie wartości wody, jak dbać o sumpa, w między czasie dowiem się więcej na temat doboru mocy pompy zarówno tej do sumpa jak i tych odpowiadających za ruch wody w akwarium.

Co do samego Sumpa już wkrótce chcę coś rozrysować (może dziś) tylko muszę porównać wielkości komory do odpieniacza, dogadać się co do szafki sprawdzić wszystkie możliwości i jak już sumpa projekt gotowy będzie (oparty oczywiście na tych które dostałem i które tu na forum już widziałem) to wtedy ruszę ze wszystkim. 

Może nie odpowiem na wszystko, ale cos podpowiem:

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.