Skocz do zawartości
mareczek232

Zoa rasta sie nie otwiera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jak w temacie. Od kiedy je dostałem wraz z innymi zoasami polipowaly jak każde inne. Od jakis 2 tygodni sie buntują. Zauważyłem, ze w nocy otwierają sie do połowy lecz w ciagu dnia zamknięte szczelnie w 100 procentach. Problem raczej nietypowy, z doświadczenia wiem, ze gdyby cos było nie halo to by sie rozpłynęły po tym czasie i tyle je widziałem.  Inne zoasy, w tym te rzadsze jak sunny d itd. Polipuja i powiększają swą ilośc główek w najlepsze. Czy ktos spotkał sie z podobnym problemem? Trzymam je na dnie, w raczej niskiej cyrkulacji razem z innymi zoa i ricordeami, które czuja sie swietnie. Podmianki robię regularnie co tydzien 10%. Może zastosować węgiel na jeden- dwa dni? Pozdrawiam

Edytowane przez mareczek232 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, mareczek232 napisał:

Hej, jak w temacie. Od kiedy je dostałem wraz z innymi zoasami polipowaly jak każde inne. Od jakis 2 tygodni sie buntują. Zauważyłem, ze w nocy otwierają sie do połowy lecz w ciagu dnia zamknięte szczelnie w 100 procentach. Problem raczej nietypowy, z doświadczenia wiem, ze gdyby cos było nie halo to by sie rozpłynęły po tym czasie i tyle je widziałem.  Inne zoasy, w tym te rzadsze jak sunny d itd. Polipuja i powiększają swą ilośc główek w najlepsze. Czy ktos spotkał sie z podobnym problemem? Trzymam je na dnie, w raczej niskiej cyrkulacji razem z innymi zoa i ricordeami, które czuja sie swietnie. Podmianki robię regularnie co tydzien 10%. Może zastosować węgiel na jeden- dwa dni? Pozdrawiam

Z tymi rasowymi Zoa to czasami cieżko stwierdzić, jeden parametr mikro im nie podpasuje i mają focha - u mnie tak Nightmary przestały się rozrastać i nawet umierały przez chwilę główki :( - zrobiłem ICP i okazało się że mam niedobory jodu - teraz leje więcej i zahamowałem umieranie kolonii, może się w końcu rozrośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro otwierają się "trochę " w nocy to może je podjada jakiś zwierzak ? masz brzydala ?

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam w ogóle rybek. Wywołałem wilka z lasu, dziś wracam do domu a te polipują aż miło, mają trochę zmętniony kolor ale myślę, że dojdą do siebie :D 

4D5C236A-6789-4573-9DE7-F69856CC86D2.jpeg

Edytowane przez mareczek232 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.