Skocz do zawartości
Darek S

Tubastrea - ma ktoś ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem drogą kupna tego ładnego korala, siedzi w cieniu i zastanawiam się jak technicznie zorganizować mu dokarmianie by nie przeciążyć baniaczka. Metoda z butelką odpada, bo nie dojdę. Co najchętniej zjadają ? W jakim prądzie wody go ustawić no i co zrobić by był otwarty w dzień.

95-tubastrea.jpg

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pięć sztuk od dwoch lat w różnych odmianach barwnych.

Tyle chwalenia się .

Tubastree/Dendrophylie ustaw w mocnym prąszie wody ( na tyle mocnym aby nie wyrywał podawanego pokarmu polipom)

Karm artemia, mysis , krylem, cyclopem i pokarmami płatkoanymi - ja robię dla swoich mix z tego.

Przy tej wielkości korala co pokazałeś na zdjęciu powinieneś podawać około pół kostki mrożonki jednorazowo a karm 2 razy dziennie. Karmic należy bezpośrednio pipetą lub strzykawką ale na tyle delikatbnie aby koral się nie pozamykał. Problemem są pozostali mieszkańcy akwarium (krewetki i pokolce ) ponieważ będą wyrywać pokarm z polipów. Dlatego ja swoje Tubastree przeniosłem do filtra. Jeżeli chcesz aby koral był otwarty w dzień to musisz go przestawić na dzienne karmienie np o 9 i 16 godzinie. Zanim zwierzak się przestawi to przed karmieniem podawaj w jego okolice odrobinę cyclopa.

Jeżeli chodzi o świartło to jest to temu koralowi obojętne . Naprawdę ważny jest dobry ruch wody i karmienie.

http://archiv.korallenriff.de/tubastrea2.html

Zerknij jeszcze na ten link , niestety po niemiecku lub wbij w google Daniella Stettler - to szwajcarka u której tubastree mnożą się jak króliki ( karmi swoje korale słoneczne ponad tabliczką artemi dziennie)

Pozdrawiam

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji jak ktoś by znalazł krzaczastą dendrophylie w kolorze brązowym/ czarnym z żółtymi polipami lub jakąś inną nietypową proszę o info.

Pozdrawiam

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daniella Stettler - "królowa Tubastrea" :( Fajna babka a poza tym prawdziwy fachowiec w temacie, z sukcesem rozmnaza Tubastrey płciowo!!! Zas rozmnazanie wegetatywne ma takie ze baniak jest po prostu zarosniety Tubastreami:

DStettler.jpg

Wg. niej minimum to karmienie co drugi dzien. Dobrze karmione nie sprawiaja ponoć wiekszych problemow.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>:Przy tej wielkości korala co pokazałeś na zdjęciu powinieneś podawać około pół kostki mrożonki jednorazowo a karm 2 razy dziennie.

On ma ok 12*5cm . Sporo tego pokarmu trzeba, na pewno ryby skorzystaja z tego, ale cos zje w koncu

>:Jeżeli chcesz aby koral był otwarty w dzień to musisz go przestawić na dzienne karmienie np o 9 i 16 godzinie. Zanim zwierzak się przestawi to przed karmieniem podawaj w jego okolice odrobinę cyclopa.

OK, pewnie ze chce by byl otwarty w dzien a nie w nocy. Tak sprobuje zrobic - na ile mi cierpliwosci wystarczy

:>Jeżeli chodzi o świartło to jest to temu koralowi obojętne . Naprawdę ważny jest dobry ruch wody i karmienie.

Sugerujesz ze nie musi siedziec pod skalą - jak na fotce ponizej - tez nie siedzi pod skalami

:> http://archiv.korallenriff.de/tubastrea2.html

Zerknij jeszcze na ten link , niestety po niemiecku lub wbij w google Daniella Stettler - to szwajcarka u której tubastree mnożą się jak króliki ( karmi swoje korale słoneczne ponad tabliczką artemi dziennie)

Ciekawe ile codziennie wymienia wody ...

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek gdzies mam wywiad z nia w jakies gazecie, jak znajde to napisze jak ona sobie radzi z utrzymaniem systemu.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie - jak znajdziesz to napisz, bo koral jest naprawde ładny i chciałbym go utrzymać w dobrym stanie jak najdłużej. U tej Stettler tubastree rosna też pod pełnym światłem. NIe chce mi się robić docelowo jakiejś groty dla niej. Posadziłbym ją na stałe przy samym dnie, w lekkim półcieniu. Mniej więcej tak jak teraz siedzi w rogu akwarium, przy średnim przepływie.

Ma ktoś jeszcze poza Łukaszem tego korala ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AquaManiac- masz jeszcze jakies fotki baniaka Daniella Stettler ??

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W III tomie Reef Aquarium Sprunga i Delbecka jest opis akwarium pani Danielli.

Ze względu na mocne karmienie podmiany wody 30% tygodniowo hehe.

Moje 5 sztuk przy 4-5 kostkach mrożonek (dla nich ) nie robią szkód w jakości wody.

artykuły Danielli Stetler są w magazynie Coral vol 3 number 4 Tytuł- Corals: Sexual propagation in the aquarium.

Darku przy takim ustawieniu korala jak na twoim zdjęciu może być problem z polipami w głębi (za słaby ruch dla nich). Ja mam wstawionego do sumpa Maxi jeta 250 i 750 aby je obmywał.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

533-tubva.jpg

Wstawiam na prośbę Łukasza.

P.S Akwarium klasse.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lukaszkur :

Darku przy takim ustawieniu korala jak na twoim zdjęciu może być problem z polipami w głębi (za słaby ruch dla nich). Ja mam wstawionego do sumpa Maxi jeta 250 i 750 aby je obmywał.

Pozdrawiam

Przestawiłem na razie pompę MJ1000 tak by dmuchała w ścianę i prąd wody odbija się od niej omywając tuastree. Powinno wystarczyć, bo i tak do karmienia musze wyłązcyć cyrkulację.

Koral na razie otwiera się wieczorem i w nocy. Teraz o 9.00 jest zamknięty, ale mu rozpyliłem przecier z mrożonek. Będę tak robił z tydzień - zobaczymy.

Problemem sa krewetki, bo od razu buszuja w tej okolicy.

Jakiej wielkości pokarm podajesz - takiej jak normalna artemia, czy jakis totalny mix z blindera jak sps'om.

potrzebuję jakiś patent na kiju z rurką/wężykiem do karmienia, bo nie chce łap pchać dwa razy dziennie ze strzykawką. Cos wymyslę

Fajne te Twoje Tubastree :( i chyba otwarte w dzien jak widzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Darek S :

potrzebuję jakiś patent na kiju z rurką/wężykiem do karmienia, bo nie chce łap pchać dwa razy dziennie ze strzykawką. Cos wymyslę

A ile masz cm do korala?

Ja mam gumkę od zakraplacza do oczu i szklaną rurkę ze zwężeniem na końcu kupioną w sklepie chemicznym. Ona ma tulko jakieś 35 cm, ale pewnie można dostać dłuższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TMK :

A ile masz cm do korala?

Ja mam gumkę od zakraplacza do oczu i szklaną rurkę ze zwężeniem na końcu kupioną w sklepie chemicznym. Ona ma tulko jakieś 35 cm, ale pewnie można dostać dłuższe.

akwa ma 52cm głębokości. Myślałem o wężyku dowiązanym do jakiegoś plastikowego kijka, lub faktycznie o rurce, ale musi być dłuuuuga. Popatrze w chemii. Kiedyś zrobiłem sobie taki zestawik. Na jednym końcu była strzykawka 5ml , za nią długi wężyk i małe rozszerzenie. Wszystko na takim patyku plastikowym do balonika. Gumka zakraplacza jest za mała, bo ciśnienie wody wbija wode do rurki i objętośc tej gumki może nie wystarczyć. Zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek a nie lepiej zrobić przedłużkę do strzykawki?(śr. rurki dopasowac do śr. strzykawki i skleić a jako prowadzenie tłoka rurka lub jakiś pręt z tworzywa o mniejszej śr.)Wtedy nie masz problemu z wodą z akwa.

pozdrawiam Michał

P.S. Sam takie "ustrojstwo " własnie chce zmajstrować

200L ,AquaBee up2000/1, Marea 2400i 3200,odpieniacz DIY,6x24W T5 , 30kg LR, Sarco,Clavularia, E.quadricor red,Sinularia,Salarias Fasciatus, ,Dascyllus melanurus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zobacze. Dzis nie znalazlem w "chemii" odpowiednich rurek. Tzn było coś ale drooogie, jakaś biureta, więc odpuściłem. Na szybko zmajstrowałem ustrojstwo i właśnie podałęm żarcie, a raczej zapach bo koral zamknięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swietnie jako przedluzenie strzykawki nadaje sie patyk od balonow to jest cienka rurka ktora idealnie pasuje na strzykawke

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zdobyłem takie rurki i zmajstrowałem to "urządzenie". Faktycznie fajne , no i tubastrea to zaakceptowała. Otwiera się juz w sporo w dzień i w nocy a jak wygląda otwarta mozna zobaczyć w wątku "Białe drobne kropki na pokolcach" w dziale Szpital :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od dwoch miesiecy tez jestem posiadaczem tego korala. U mnie otwiera sie on wieczorem gdy swieca juz same swietlowki i pozostaje tak do rana. Nie karmie go w jakis szczegulny sposob tzn dostaje to co inni :). W baniaku stoi na dnie w cieniu skal. Od jakiegos czasu ocelarisy traktuja go jak wlasny dom. Sprobuje go karmic mrozonkami moze faktycznie w dzien zacznie sie rozwijac.

pozdrawiam

Krzysztof

akwarium 150x80x60, schuran 150 , 2x160 BP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto sie postarać, bo rozłożony koral jest naprawdę wyjątkowo dekoracyjny. Ja staram się teraz karmić rano i wręcz kilka razy po południu. Na razie utrzymam ta intensywność, by koral sie przyzwyczaił do dziennego trybu życia. Powoli sie przestawia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek S koral zaczyna wygladac coraz lepiej http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=10639

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.