47 minut temu, pawellb napisał:vdr teraz to pojechałeś z wyliczeniami. Nie mówię, że złe. Chodzi przecież o kupno sprzętu, który spełnia wymagania klienta pod każdym względem. Jeśli ktoś chce sprzęt za dużą kasę to jego chęć i sprawa. Ale prawdę mówiąc to ceny niektórych są ooo wiele za wysokie. Oczywiście patrząc na standardy życia w naszym kraju a na tzn. zachodzie.
Z czym pojechałem ? Co miesiąc odprowadzam ZUS te ~1200zl - czy sprzedam czy nie sprzedam. Co miesiąc aby wyjść na zero muszę zarobić ~1200zl. I nie chodzi o sprzedaż na fakturze - tylko to co realnie zostaje w mojej kieszeni.
Podatek VAT-7 - 23% od każdej faktury
Podatek PIT-5 - 18% od każdej faktury.
Razem 41% do Państwa oddaje na dzień dobry.
Hipotetycznie - sprzedając coś za 123zl brutto - 100zl zostaje po potrąceniu VATu, z tego potrącić muszę 18% podatku czyli w kieszeni zostanie mi 82zl.
Zakładając - że nie ma innych kosztów i zostaje nam to czyste 82zl - 1200/82 = 14,63 - czyli muszę co miesiąc sprzedać 15 sztuk towaru za 123pln brutto by zarobić 30zl (15x82zl - 1230zl) .
Z punktu widzenia przykładowego Kowalskiego - zarobiłem 15x123zl = 1845zl
1845 zl widziane oczami Kowalskiego - 30zl realna kasa jaka została u przedsiębiorcy.
No a na rynku mamy szara strefe i 15 sztuk to zapomnij że sprzedasz - wiec trzeba sie liczyc ze np. uda się sprzedać 5 sztuk - czyli trzeba zwiększyć marżę i by mieć te 1200zl trzeba zarobić 1200/5 = 240zl na każdej sprzedanej sztuce. Czyli zamiast sprzedać 15 sztuk towaru za 123zl trzeba sprzedać 5 sztuk towaru za ~350zl By nadal być prawie na zero.
I tu już kwestia przedsiębiorcy jak ustali tą cenę by być konkurencyjny z szarą strefą a przy okazji nie być organizacją charytatywną.
@pawellb - niestety jest tak jak jest, szara/czarna strefa istnieje ale trzeba mieś świadomość co to oznacza. Koszty prowadzenia dzialalnosci w PL są spore. Dla porownania masz jak to np. w UK jest:
P.s celowo pominąłem kwotę wolną od podatku - żeby nie zaciemniać obrazu - bo wtedy musiałbym zrobić wyliczenia roczne Niewiele jednak by się różniły Wyliczenia z 2016 roku - u nas ZUS juz poszedl w gore od tego czasu Zmienila sie tez kwota wolna od podatku ale ciezko sie na nia zalapac tak prawde mowiac