19 minut temu, silvia napisał:http://twistman.eu/pl/p/BioReaktor-BIO-R-300-na-zloze-zraszane/272
w obu przypadkach i w sklepie i u producenta te same reaktory kosztują tyle samo czyli 2 700,00 zł brutto
mam rozumieć że sklep sprzedaje towar CHARYTATYWNIE ? ... ok - no to macie racje
Poruszasz zupelnie inny temat - umów partnerskich Jeden sklep moze je miec, inny nie. Nie skłamię jak napiszę ze pewien dystrybutor na Polskę, ustalil cenę na pewien sprzęt nie zwiazany w ogole z akwarystyką morską na X plnów. Żaden sklep nie mógł sprzedać go taniej. Marże mógł ustalić sam. Oczywiście od tej ceny X miał już ileś procent zarobku. Po prostu wszystkie sklepu ten sprzęt mogły mieć w cenie X, zarabiając na tym Y procent i mogły narzucić jeszcze własną marże Z. Ten sam sprzęt zakupiony poza granicami kraju był tańszy od dystrybutora. Pojawił się lewy kanał dystrybucji i sklep oferujący ten sprzęt poniżej ceny dystrybutora. Jaką masz pewność - że umowa między sklepami a twistmanem nie mówi - cena wszedzie jest taka sama a Wy macie po 10% od sprzedaży czy tam 20% czy tam 30%. A każdy ze sklepów w zależności od obrotu ma inną marżę
Teraz zgaduję - ale chcę Ci wybic z głowy myślenie zero jedynkowe. Może w końcu zaskoczysz. Wszyscy mogą sprzedawać w tej samej cenie, ale mieć zupełnie inny upust od producenta w zależności od obrotu. Jak Twistman się rozkręci to pojawią się dystrybutorzy gadający ze sklepami a nie producent
A mając tą samą cene producent zyskuje bo gdziekolwiek nie kupisz on zarabia. A jak jakiś sklep ma duży obrót to i rabat mu może dać większy. Jak stwierdzi, że trzeba podnieść cene to podniesie wszędzie i nie bedziesz szukał gdzie taniej bo wszedzie bedziesz miał to samo. Możliwości sterowania rynkiem jest naprawde dużo
Buduję się, pisalismy na priv - okna ROTO dachowe, u ponizej 1.0 czy jakos tak - cena katalogowa - nigdy bym ich nie kupił za taka kase. A jak poszedłem nie do producenta a do firmy, która nimi handluje to ceny nagle poszły w dół o 40% Ale to duża firma