Skocz do zawartości
Gość pilot

WAPN

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zbyszek36

wiem ze mnie nieprosiles :D pozwolilem sobie sam napisac ten text bo jak juz wiemy ze o metodzie kalkwasser pojecia niemasz :)

nie rozumie tylko z kad te oburzenie Panie Boleslawski ?:D

Jest to text akwarysty prawnie chronionego fachowca , ktory daje tez wykaldy w niemieckiej telewizji , prowadzi badania w morzu ,czlowiek ktory cale zycie jest zwoiazany z akwarystyka morska , przetlumaczylem ten jego text w miare szybciutko z niemieckiego na Polski .

(Kalkwasser mozna roznie nasycic zreszta tam napisalem ponad 900mg/l , ale z kad masz o tym wiedziec skoro sie czepiles tego Ballinga i swiata poza ta mizerna metoda niewidzisz , po zatym szukasz dziury w calym.

Co TY chcesz pytam udowodnic ?

Poza tym to co , nazwiska sie swojego wstydzisz ? w takim razie wymysl jakis nick mnie jest naprawde obojetnie jak Cie bede nazywal:D

prosze oto dla Ciebie kawalek textu o ktorym wyzej wspominalem :D

Gesättigtes Kalkwasser hat einen Kalziumgehalt von mehr als 900 mg/l und einen

pH-Wert von 12,4. Wird dem Aquarium in einer bestimmten = Zeit zuviel Kalkwasser zugegeben, kann der pH-Wert sehr schnell steigen und gefährliche Werte annehmen.

Die Anwendung von Kalkwasser, erhö= ;ht den pH-Wert im Aquarium normalerweise auf einen Durchschnitt von pH 8,4 bis pH = 8,5 gegenüber natürlichen Meerwasser von pH 8,2. Dies scheint keine negativen Auswirkungen auf Pflanzen oder Tiere im Aquarium zu haben und bringt viele Vorteile ( gegen Fadenalgen) mit sich.<= /p>

Ein <hoher> pH-Wert ( durch Hydr= oxyd ) und freies Kalzium füh= rt zur Ausfällung von Phosphat u= nd potentielle Algennährstoffe werden daran gehindert sich aufzulöse= n. Bei einer späteren Herabsetzung des pH-Wertes, kann sich Phosphat wied= er auflösen.( aber erst unter 7 Ph). Deshalb ist Vorsicht geboten in der Kombination mit einem Kalkreaktor. Die Karbonathärte von Aquarien, die= mit der Kalkwassermethode betrieben werden ist normalerweise geringer (KH 4-5) = als die im natürlichen Riff KH 7-8 und deshalb z.B. mit Hydrogenkarbonat wieder anzuheben.

Wir empfehlen einen Wert von 9-10 KH. =

Reagiert Kalkwasser mit Luft ( Kohlend= ioxid (Co2) als Bestandteil der Luft), nimmt die Sättigung der Lösung r= asch ab, wie das Diagramm der Software "ComDIS97" zeigt.

Es existiert eine exakte Abhängigkeit zwischen dem pH-= Wert und dem Kalziumgehalt des Kalkwassers. Um den Kalziumgehalt (Ca++) hoch zu halten ist es äußerst wichtig, Kalkwasser gesättigt zu halt= en. Zum Beispiel : Eine Senkung des Kalkwasser-pH von 12,4 auf 11,0 verringert = den Gehalt gelöster Kalziumionen von 1230 mg/l auf 37 mg/l.

Aus diesem Grund ist es sehr wichtig, = Kalkwasser gesättigt zu halten.

Pod spodem orginalny text :D Cos jeszcze Panie Boleslawski ? :) tez tak mysle ze nie wiele mozna z Panem podyskutowac na temat Kalkwasser :)

pozdrawiam Zbyszek.

http://marineaquarium.w.interia.pl/Kalkwasser.html

Dla zainteresowanych strona autora :D

http://www.aquaristik-silbermann.de/ Fachgerechte Aquaristik

Silbermann

Die Spezialisten für Süßwasser, Meerwasser (Chyba teraz wszystko jasne :) )

Oczywiscie wyklad na temat Kalkwasser tez sie tam znajduje :D

Ps; I jesczze taka jedna mala uwaga , zanim cos napiszesz i wywolasz zamet to prosze przeczytaj uwazniej moj text i pomysl ok? thx

pozdr...

Ps; A jezeli uwazasz ze sama Kalkwasser niewystarcza to poczytaj i zobacz jego akwaria dodam tylko ze sa olbrzymie .:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dlaczego tak sie spieniles?

Po pierwsze Herr Silbermann nie jest zadnym autorytetem w akwarystyce, jest normalnym sprzedawca

Po drugieto jest polska grupa i niepotrzebnie wklejasz niemieckie teksty, wystarczylo podac link. Chyba ze idziesz na ilosc a nie na jakosc. Po niemiecku mozesz pisac na http://www.riffaquaristik.ch/forum/ albo http://www.meerwasserforum.info A moze boisz sie ze tam Cie wysmieja?

Po trzecie dalej twierdze ze sama woda wapienna nie wystarczy, jest to ograniczone ilosciowo do odparowanej wody oraz ograniczone wzrostem pH.

I tutaj ja Cie odesle do ksiazki Daniela Knop'a "Riffaquaristik für Einsteiger" strona 178

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tak wiem niepodnosi sie wapno :) w tym wieku to i nietylko wapno :D a tak po zatym to zachowujesz sie jak zwykly trol szukajacy dziury w calym.

Kalkwasser jest najlepsza niestety metoda i czy chcesz czy nie to musisz sie z tym pogodzic:) Balling Methode ist eine Billige Methode:D

Ps; (Silbermann) , moze nie tylko takim zwyklym sprzedawca jak myslisz , albo chcialbys zeby tak bylo . Jest specjalista i niestety tego zmienic niemozesz :D

Posiada takze sklep , jasne i to duzy , piekny :D Takiego to niebedziesz mial zebyc sie nawet spocil :D Jest bardziej zwiazany z akwarystyka morska niz Ci sie wydaje:)

Apropos linka to dziekuje , ale pozwol ze sobie bede sam wybieral forum:) a co do ksiazki to akurat dla Ciebie taka pasuje :D czytaj sobie takie ksiazki dla poczatkujacych akwarystow morskich :D ja posiadam ksiazki troche dla bardziej zaawansowanych :D , tej ktora Ty podales nawet bym w domu nietrzymal :D

bo i poco?:)

"

Po niemiecku mozesz pisac na http://www.riffaquaristik.ch/forum/ albo http://www.meerwasserforum.info " A moze boisz sie ze tam Cie wysmieja?"

i viceversa :) w niemczech jest nawet wiecej takich forum:)

Mysle , ze starczy zasmiecania forum z Twojej strony , jakby cos to wal bezposrednio na gadu , reszta nie musi slyszec tego co mam Ci teraz do powiedzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo iż coś jest extra nie powinno się tego narzucać :)

odnośnie TM bio-calcium nie zauważyłem różnic w wahaniach ph. Dozowałem to wapno codziennie (może prawie codziennie przez ponad miesiąc(chodziło mi o zwiększenie z 380 do 410)) dając 1-2 miarki i faktycznie zaraz po dodaniu ph minimalnie spadało (już nie pamiętam ale max o 0,05) ale patrzą z perspektywy wahania dobowego nic się nie zmieniło. Jedyne co zauważyłem to zwiększoną konsumpcję na Ca i widoczne przyspieszenie wzrostu fioletowych glonów na szybach :)

pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Masz Bartek całkowitą racje. Także stosowałem TM bio calcium. Dawkę dzienną podawałem w dwóch porcjach i praktycznie nie było u mnie spadku ph. Koralowce i skała wyglądały pięknie i jakby "chłonęły" podawany wapń. Takie same pozytywne wrażenie wywarł na mnie magnez TM.

Co do podawania wody wapiennej. Metoda świetna, nic dodać nic ująć - nikt tu ameryki nie wymyślił choćby nie wiem jak sie puszył. Jednak jest dokładnie tak jak napisał Leszek - ilość podawanego wapnia jest ograniczona ilościowo do ilości odparowanej wody. Obecnie zauważam u siebie parowanie rzędu 12-15 litrów na dobę. Gdybym miał pokryć zapotrzebowanie na wapń tylko wodą wapienną musiałbym podawać jej ok. 25-30 litrów czyli 2 razy wiecej. Należałoby zatem sztucznie podbić parowanie - a po co? I na pewno zresztą pojawiły by się problemy z wysokim ph.

Oczywiście należy zauważyć, że przy minimalnej lub zerowej obsadzie koralowców twardych sama woda wapienna pewnie wystarczyłaby. Jeśli jednak ktoś choduje dużą ilość koralowców twardych zapotrzebowanie dzienne na wapń jest znacznie wieksze.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Czesc BartY:)

Czy moglbys podac linka do tego wapna TM ktoro stosowles u siebie w akwarium?:)

Bo chyba jednak nie o tym samym wapnie rozmawiamy :) po tamtym jest rozbicie rownowagi jonowej i PH spada na maxa , pamietam z PH 8,4 ponizej PH 7 (nie byl to tylko u mnie w akwarium pojedynczy przypadek)

pozdr...

Ps; Zauwazcie , ze w wiekszych akwariach paruje wiecej wody , tym samym dozowane jest wiecej Kalkwasser :D znam akwarystow ktorzy maja duze akwaria i dolewaja tylko kalkwasser (funkcjonuje)

Jakie akwaria chcecie miec ??? po 10 000 litrow ?

No , ale wiadomo , jednym funkcjonuje ta metoda innym nie funkcjonuje ;) i wcale mnie to niedziwi.

To ze sa akwarysci ktorzy maja jednak duze akwaria z duza iloscia korali twardych i ze sa te akwaria utrzymywane sama Kalkwasser mozecie sie o tym przekonac np; w ksiazce Daniela Knopa "Riffaquarienporträts aus aller Welt " - wiec chyba jednak mozna i funkcjonuje:) (Bylo tam kilka przykladow akwari utrzymywanych sama Kalkwasser o ile dobrze pamietam )

Knop.jpg

Knop2.jpg

Tutaj przyklad akwarium , ktoro nie jest wcale takie raczej male .

W sumei to juz nie oto chodzi , bo wiadomo ze duze akwarium z samymi koralami twardymi to jednak bedzie potrzebny Kalkreaktor ze wzgledu nawet na Kh , zreszta Kalkeaktor stoi u mnie juz dawno gotowy i niebylo mowy ze z niego zamierzam zrezygnowc :D Tematem bylo wapna Tropic Marin Biocalcium + Co2 ktoro zawiera w sobie i to Kalcium niefunkcjonuje .:D Z ta Kalkwasser to troszeczke zeszlismy na inny natemat :D ale tez w sumei dobrze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.tropicmarin.pl/p_m03.html

stosowałem to wapno

jak już wspomniałem dawałem 1-2 miarki dzienni (10-25% dopuszczalnej dawki dziennej) i dlatego może u mnie nie było takich drastycznych zmian.

odnośnie TM bio Calcium-Liquid na polskiej stronie TM jest napisane , że ma skład taki sam jak wapno w proszku i też zawiera CO2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Tak to jest wlasnieto wapno , a to liquid jesli zawiera w sobie dodatkowo tez Co2 to sprawa bedzie miala sie podobnie .

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.