kubaluka Zgłoś Napisano 7 Lutego 2018 (edytowane) Witam. Zbiornik mam od ponad miesiąca. Narazie były tylko okrzemki które że skały już prawie zeszły, zostały tylko na szybie. Jako obsadę mam narazie tylko kraba , krewetke i kilka miekasow. Od tygodnia zaobserwowalem w wodzie mnóstwo paprochow i jakiś pylek. Włożyłem do filtra wate ale na niewiele się zdała. Leje co tydz bakterie podmian narazie nie robię. Woda ogólne jest klarowne nie metna, chodzi tylko o to co w niej pływa. Skala byla żywa piasek też. Dołożyłem dziś drugi cylkulator. Podrawiam Edytowane 7 Lutego 2018 przez kubaluka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 pyłek w sensie fizyczny pyłek? czy pyłek-zmętnienie? bo jak to drugie to po prostu przelałeś bakterie i to efekt jak przestaniesz na chwilę lać to zejdzie Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
basterek-4 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 Pompę masz dość wysoko, może łapie coś z powierzchni wody i puszcza w obieg ? Czy "lustro" wody masz czyste ? Cytuj 150x50x50 + sump 103 l. 55 kg LR + 9 kg LS , cyrkulacja 2 x JVP 102, obieg At-306, odpieniacz - stożkowy, światło 2 x 54 t5 + HQI 70W + 120W LED, start 13.08.2010 Kupię szczepki korali miękkich i LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 To moga byc jakies widlonogi wrotka albo cos takiego. Wpuscisz ryby i zniknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaluka Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) Witam. Pylek w sensie jakies drobinki czegoś. Woda nie jest metna wręcz kryształ tylko pełno tych drobinek nie jest to też piasek chodz tak wygląda. Bakterie leje normalnie co tydzień Special Blend. Dołożyłem dwa dni temu wate ale nie widzę różnicy. Lustro wody też raczej czyste bo cyrkulacja dobra więc nic się nie unosi. Edytowane 8 Lutego 2018 przez kubaluka (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldekleszno Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 Drobne żyjątka. Wpuść ryby i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaluka Zgłoś Napisano 8 Lutego 2018 Ale żeby aż tyle. Za około 2 tyg jak parametry pozwolą to wpuszcze ryby i zobaczymy. Dziś wyjalem gabke, trochę była brązowa ale nic nie wylapala dalej pełno pyłu w wodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach