Skocz do zawartości

Historia edycji

Daro73

Daro73

Mam dokładnie identyczny problem, z początku myślałem że ten brązowawe , łatwe do usunięcia plamy na piasku to okrzemki. Trochę zaniedbałem wymianę żywicy w filtrze i myślałem że  to od tego. Zakupiłem absorbent Sery do krzemianów, owszem na początku zaczęło działać,zniknął mi brązowawy nalot z jednej ze skał, zniknęły nieduże ogniska przy przedniej szybie. Aby nie było jednak za różowo niedługo potem piasek przy tylnej szybie zaczął zarastać brązowawo- czerwonawym nalotem o intensywniejszym kolorze niż na początku. Tak samo dochodzę do wniosku że nalot pojawia się po włączeniu oświetlenia, wczoraj dokładnie odessałem co tylko się dało, przez noc piach był czysty. Teraz widzę że kiedy załączyło się światło piasek zaczyna pokrywać się delikatnym brązowym puchem. Nie jest może tragicznie bo zbiorniku mam zainstalowany wewnętrzny filtr Tunze 3162 w którym oprócz absorbentu od krzemianów siedzi także syntetyczna watolina wymieniana raz na dobę. I za każdym razem po wymianie watolina jest aż brązowa od syfu który wyciągnęła z wody. W akwarium mam także włożone bakterie w postaci rozpuszczalnych kulek Bacto Reef Balls. Co do oświetlenia to w 250 litrowym baniaku 100x50x50 świeci Maxspect Razor 160W i tak nie świecę pełną mocą. Chciałbym się definitywnie pozbyć tego syfu, po przeczytaniu waszych postów zaczynam się utwierdzać że to co zaatakowało moje akwarium to jednak dino, kilka dni zauważyłem że akwarium bąbluje, co prawda było to jedynie widoczne przez jeden dzień i zniknęło. Nie chcę dodawać chemii, chociaż w mam kupiony Dino-X, czy dodawanie wódki pomoże ??, spróbuję także zaciemnić akwarium . Co mogę zrobić więcej ?? Po przejrzeniu kilku postów o falownikach przyszła mi do głowy taka myśl aby poprawić cyrkulację w zbiorniku, mam zainstalowany cyrkulator Jebao CP-25, tak się zastanawiam czy nie założyć starego cyrkulatora tak aby przedmuchiwał dno zbiornika ??

Daro73

Daro73

Mam dokładnie identyczny problem, z początku myślałem że ten brązowawe , łatwe do usunięcia plamy na piasku to okrzemki. Trochę zaniedbałem wymianę żywicy w filtrze i myślałem że  to od tego. Zakupiłem absorbent Sery do krzemianów, owszem na początku zaczęło działać,zniknął mi brązowawy nalot z jednej ze skał, zniknęły nieduże ogniska przy przedniej szybie. Aby nie było jednak za różowo niedługo potem piasek przy tylnej szybie zaczął zarastać brązowawo- czerwonawym nalotem o intensywniejszym kolorze niż na początku. Tak samo dochodzę do wniosku że nalot pojawia się po włączeniu oświetlenia, wczoraj dokładnie odessałem co tylko się dało, przez noc piach był czysty. Teraz widzę że kiedy załączyło się światło piasek zaczyna pokrywać się delikatnym brązowym puchem. Nie jest może tragicznie bo zbiorniku mam zainstalowany wewnętrzny filtr Tunze 3162 w którym oprócz absorbentu od krzemianów siedzi także syntetyczna watolina wymieniana raz na dobę. I za każdym razem po wymianie watolina jest aż brązowa od syfu który wyciągnęła z wody. W akwarium mam także włożone bakterie w postaci rozpuszczalnych kulek Bacto Reef Balls. Co do oświetlenia to w 250 litrowym baniaku 100x50x50 świeci Maxspect Razor 160W i tak nie świecę pełną mocą. Chciałbym się definitywnie pozbyć tego syfu, po przeczytaniu waszych postów zaczynam się utwierdzać że to co zaatakowało moje akwarium to jednak dino, kilka dni zauważyłem że akwarium bąbluje, co prawda było to jedynie widoczne przez jeden dzień i zniknęło. Nie chcę dodawać chemii, chociaż w mam kupiony Dino-X, czy dodawanie wódki pomoże ??, spróbuję także zaciemnić akwarium . Co mogę zrobić więcej ??

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.