By nie otwierać nowego tematu wstawię wyniki z Marinlab w tym temacie .
Wczoraj dojechał do mnie zestaw do testów RO +akwarium z Marinlab , dzisiaj nie wysyłałem ,bo pomyślałem ,że cały weekend fiolki będą gdzieś leżeć,istnieje ryzyko zamarznięcia itp. Wiec jest plan wysłać w poniedziałek tylko mam małą zagwozdkę .
W sobotę zawsze podmieniam 40l wody i teraz myślę ,że pobranie wody do fiolki 24/48h po podmianie wpłynie na wyniki .Chociaż 40 litrów na prawie 700l w obiegu to niedużo to wydaje mi się ,że coś tam zmieni w wynikach . Albo niepotrzebnie kombinuje ?
Zaś z drugiej strony nie podmieniając w sobotę, w poniedziałek woda będzie bardziej wytrzepana .Można też pobrać w sobotę i wysłać w poniedziałek ,albo podmienić a wysłać w środę .
Czy takie trzymanie wody w fiolce z 3/4 dni zanim się zrobi testy wpływa na wyniki ?
To mnie najbardziej zastanawia ,bo jak narazie nigdzie nie natrafiłem na jakąś wzmiankę o tym kiedy najlepiej pobierać itd.
Może to śmieszne ,ale powinny być jakieś wytyczne co do tego To tak jak by nie było wymogu pobierania krwi na czczo do badań
Jak już gdzieś poruszono tą sprawę to nie było tematu