Swirlej2 Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 " Moja duza Fungia trzymam juz 3 lata w moim 240 litrowym akwarium , w przeciagu ostatnich dwoch miesiecy koral zaczal sie zmneijszac i prawie wcale pokazywac polipow , mozna bylo tez zauwazyc miejscami tylko sam szkielet " (po kolei widzimy zdjecia , az do procesu regenaracji korala) [white] interesujacy sposob regenerowania Fungia Bierzemy pol litra morskiej wody i dosypujemy lyzke stolowa cukru gronowego (glikoza) po dokladnym wymieszaniu kompiemy chora Fungia`e , odstawiamy w bezpieczne miejsce na okres pol godziny , w zaleznosci od stanu koralowca do godziny czasu . Po takiej kompieli , ponownie wkladamy do akwarium . [blue]( text z niemeickiej strony ) Cytuj WOLNOSC SLOWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 Czy piszesz o własnym doświadczeniu czy to cytat? Jeśli to Twoja Fungia to bardzo proszę o więcej szczegółów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swirlej2 Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 http://www.slownik-online.pl/kopalinski/445F369C7F2CFCE4C12565D900691DDF.php Cytuj WOLNOSC SLOWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 Co to jest glikoza to się dowiedziałem już z pierwszego tekstu (z niemieckiej strony). Mnie raczej chodziło o to czy masz, Swirlej2, jaieś własne doświadczenie w takiej sytuacji. Pytam bo mam heliofungię z częściowo odsłoniętym szkieletem. Kupiłem ją jakieś 3 miesiące temu. Okazało sę, że jest lekko uszkodzona. Od tamtej pory jej stan się pogarsza choiaż nie jest to sytuacja dramatyczna. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w leczeniu heliofungii to proszę o podzielenie się wiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swirlej2 Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 przeczytaj pierwszego posta jeszcze raz uwazniej, to bedzeisz wiedzial , a najlepiej wykomp korala i opowiedz co sie z nim stalo:D Zrob dokladnei tak jak opisane wyzej , nic nie ryzykujesz , jak zaczyna sie psuc to i tak pewnie zejdzie No i oczywiscie przyczyna nei musi lezec w samym koralowcu , byc moze cos w systemie nie tak ...(?) Miejsce moze mu nie odpowiadac..itd Takze nie koniecznie odrazu go w glikoze na samym koncu mozna sprobowac ja juz nic nie bedzie pomagalo . Cytuj WOLNOSC SLOWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 I tak chyba zrobię. Był uszkodzony jak go kupiłem ale może coś w systemie nie pozwoliło mu sie zregenerować.Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swirlej2 Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 bardzo mozliwe , niema za co Cytuj WOLNOSC SLOWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 Witam. Ja ten sposób wypróbowałem i działa. Pierwszą fungię kupiłem uszkodzoną a druga spadła i - efekt ten sam. Myślę że właśnie kąpiel w glikozie pozwoliła im się zregenerować i to bardzo szybko. Stężenie przybliżone, czas kąpieli 40-45 min. Następne fungie jakie trafiały do moich zbiorników zawsze "profilaktycznie" przechodziły taką kąpiel. Co do heliofungii to także raz kąpałem, jednak nic nie pomogło, chociaż uszkodzenie nie było duże. Tak na marginesie to jest to wbrew temu co się pisze dość trudny koralowiec i aby nas długo cieszył musimy zakupić egzemplarz będący w naprawdę dobrej formie. To samo dotyczy goniopory i co zauważył jeden z moich kolegów koralowce te znacznie lepiej rosna w z biornikach bez odpieniacza. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swirlej2 Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 nom i wszystko na ten temat . Cytuj WOLNOSC SLOWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Madej Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 Jaka glikoza, chyba glukoza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmedenski Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 Zbyszek a nie sa to przypadkiem zdjecia puszczone w `druga` strone? Ciezko uwierzyc ze taki koralowiec, z pierwszego zdjecia (przeciez tam widac tylko szkielet, jakby zgon) moglby sie calkiem zregenerowac. Szkoda ze nie napisales o tej metodzie z 2 miesiace temu, moze moja heliofungia by nie padla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 Cześć Marek. Fungie tak wyglądają po transporcie. Jak się zaaklimatyzują to napompuje tkankę miękka. Uszkodzeniem był ten zarośnięty "szew" gdzie szkielet przebił tkankę miękką. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swirlej2 Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 jak znacie jeszcze jakies inne metody gojenia koralowcow to piszcie prosze , mysle ze powstal dobry dzial Ps; Marek tak jak tomasz napisal ..czy jak mu tam :) Cytuj WOLNOSC SLOWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 ok Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 @tomasz. Gdzie można kupić glikozę? W aptece, sklepie spożywczym, ze "zdrową żywnością"(bardzo lubię to określenie). Podpowiedz bo chciałbym wypróbować tę metodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swirlej2 Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 jak ok to ok hehe pozdr.. Cytuj WOLNOSC SLOWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmedenski Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 Tomasz czesc, sugerowalem sie swoja helio, po zgonie wyglada jak ta fungia z foto 1:(, kurde a byla taka ladna. Jak bede kupowal nastepna zaopatrze sie w te glikoze, tylko napisz gdzie to kupic, sporo ludzi jak widac chce to wiedziec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BartY Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 sposoby gojenia koralowców to : bardzo dobre warunki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swirlej2 Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 tak, ale czasami moze sie koral uszkodzic w transporcie naprzyklad i dobrze wiedzeic co nalezy zrobic (przynajmniej sprobowac mu pomoc sie odregenerowac) pozdr.. Cytuj WOLNOSC SLOWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AlMastar Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 kurcze ta glikozę otrzymuję się chyba z rozpuszczonego cukru jakiegoś tam jeśli dobrze zrozumiałem Cytuj -- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 Glukoza (glikoza), zwana także cukrem gronowym o wzorze sumarycznym C6H12O6, jest cukrem prostym, występującym we wszystkich organizmach żywych zarówno w postaci wolnej, jak i jako składnik wielu bardziej złożonych środków. I wszystko jasne. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rosiczka Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 Glukoze dostaniecie w każdej aptece i w sklepach ze zdrową żywnoscią w aptece kosztuje kilka złotych:):):):) Pozdrawiam Tomek Cytuj -------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 No to błysnąłem wiedzą chemiczną. Pomyliłem glikozę z fruktozą-drugim cukrem w sacharozie. Dziękuję wszystkim za lekcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 @rs - znamy się? Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 8 Maja 2005 No pewnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach