pio7 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Od kilku dni ryby skutecznie omijają moja siatkę i siedzą w skałach, co by tu zrobić by dały się złapać, jak się do nich dobrać? Wyjęcia skały nie biorę pod uwagę Ryby są na razie przegładzane. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mickeangello Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Może spróbuj włożyć siatke do akwarium i poczekaj aż ryby się z nią oswoją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swiety Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Witam, Ja zawsze łapię ryby na butelkę. To chyba (moim skromnym zdaniem)najszybszy i najprostszy sposób Pozdrawiam, Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
UNSU Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) siema zależy jakie ryby, do złapania: centropygi musisz baniak osuszyć naprzykład, pterapogony łatwo pociemaku, wargacze się niektóre zakopują więc z piachem itd, itp, na pułapke bym nieliczył długo się czeka a i tak lipa, ja polecam na dwie siatki z żoną i zaganianie + kijek do wyganiania za skał a dotego zestaw obowiąskowy: melisa+nerwosol, nieprzegładzałbym bo osłabiona ryba a dotego stresowana łatwo zejść może i się wylogować pozdro p.s. pozdrawiam różowy korektor:) @UNSU, dziękuję za pozdrowienia... i bierz się do korekty ... Edytowane 26 Lipca 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Ja patrze gdzie ryby sypiaja. Po zgaszeniu swiatla w ruch idzie latarka rowerowa zakladana na kask. Ryby nie widza czerwonego widma. Siatka , plastikowa rurka do pobudki, cale polowanie nie trwa duzej niz 2 minuty. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 sposób z oswajaniem się do siatki nie działa, spróbuje z butelką, może da radę unsu, do złapania jest żółtek i hepatus w butelce wytnę dziurę i wsypię michę Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swiety Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Ja łapałem ryby na butelke już kilka ładnych razy Żółtek i hepatus tak się już wyćwiczyły, że wpływają i po wyjedzeniu pokarmu wypływają Kup 6L butelkę wody (największa jaką mogę kupić w TESCO). Będzie głębsza i pozwoli rybie wpłynąć dalej/głębiej, co da Ci więcej czasu na reakcję Najlepiej przystaw siatkę po wpłynieciu ryby do środka przed wylotem, bo przy wyciąganiu butelki może zdążyć wypłynąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Miałem pod ręką żywca 1,5l, nasypałem jedzenia i czekam Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swiety Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Może być ciężko, chyba że te pokolce są młode i małych rozmiarów Tak czy inaczej, życzę powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 małe nie są ale wpływają w takie zakamarki że bez problemu dadzą radę Ja łapałem ryby na butelke już kilka ładnych razy Żółtek i hepatus tak się już wyćwiczyły, że wpływają i po wyjedzeniu pokarmu wypływają Kup 6L butelkę wody (największa jaką mogę kupić w TESCO). Będzie głębsza i pozwoli rybie wpłynąć dalej/głębiej, co da Ci więcej czasu na reakcję Najlepiej przystaw siatkę po wpłynieciu ryby do środka przed wylotem, bo przy wyciąganiu butelki może zdążyć wypłynąć moje 1,5l nie zainteresowały rybek pomimo nafaszerowania jedzeniem, jakiej wielkości, kształtu i w którym miejscu zrobić ten otwór w dużej, 5-6l butelce? Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swiety Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Obetnij butelkę np. 1cm poniżej miejsca, w którym osiąga największą średnicę, idąc od szyjki w dół. Obciętą część obróć i wsadź do środka butelki, mocując obie części do siebie (np. zszyj je dratwą w kilku miejscach). Jeżeli oryginalny otwór wylotowy jest za mały, aby umożliwić rybom wpłynięcie do środka, obetnij szyjkę w takim miejscu, aby obrana średnica to umożliwiła. Mam nadzieję, że jasno to opisałem Na szybkiego znalazłem ten link Nie zapomnij o zrobieniu kilku otworów w dnie butelki np nożem. Pozdrawiam, Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 dzięki Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JODLA Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Witam, ja włożyłem do zbiornika siatkę około 50x50cm, do której boków przymocowałem dwa plastikowe pręty, jeden dosunąłem do rogu zbiornika tak żeby ryby nie miały jak się przedostać siatka została naciągnięta a drugi koniec odsunięty na 10cm od szyby tak pozostawiłem po kilku godzinach ryby już spokojnie wpływały bez strachu pomiędzy siatkę a szybę wystarczyło tylko drugi koniec dosunąć do szyby i mogłem wyciągać, którą rybę mi się podobało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Fajny patent, siatka podbierakowa czy o rzadszych oczkach? Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JODLA Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Wstyd się przyznać delikatnie mówiąc wycięta na sąsiadującej budowie z rusztowania, jest to siatka, którą zabezpiecza się rusztowania żeby nic budowlańcom nie spadało na chodnik. Siatka jest bardzo gęsta i z podobnego materiału jak siatki, w które są pakowane owoce w sklepach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Można też odwrócić akwarium do góry nogami to cholery wypadną. Nie karm, jutro wsadź siatkę do baniaka, posyp żarcia i łap szybko Albo w jedną łapę pleksa, w drugą siatka i odgradzaj drogę ucieczki pleksą i staraj się łapać siatką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Pułapka z butelki 6l jak na razie najlepsza, żółtek w nią wpływa, teraz tylko poczekam aż zacznie hepatus i poćwiczę wyławianie. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 łap, łap żeby jutro miał co odebrać Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swiety Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 To nie lepiej już go wyłowić i wrzucić do sumpa? Hepatus też zacznie tam wpływać na 100%. To tylko kwestia czasu Nie daj im tam wpływać i wypływać, bo się przyzwyczają i nie zdążysz później wyjąć butelki, bądź zasłonić wlotu siatką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2011 Jutro powalczę, tzn dzisiaj Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 27 Lipca 2011 Poszukaj tematu o lowieniu ryb na haczyk bezzadziorowy. Udalo sie nam udowodnic wyzszosc kilkusekundowego strachu zwiazanego z haczykiem nad kilkugodzinnym stesem wywolanym ganianiem z siatka butelka i inne wynalazki sprawdzaja sie przy lapaniu pustelnikow i malych rybek. Przy wiekszych rybach, a zwlaszcza pokolcach, najlepsze sa proste rozwiazania. Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2011 Butelka sprawdziła się jeżeli chodzi o żółtka, o haczyku bez zadziorowym tez myślałem, lecz tu istnieje ryzyko że ryba połknie głęboko , i co wtedy? Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swiety Zgłoś Napisano 27 Lipca 2011 chodi nie będę się kłócił na temat skuteczność butelki Zaproponowałem ten sposób, ponieważ u mnie sprawdza się za każdym razem. Łapałem na nią różne ryby w tym niedawno dorosłego Ctenochaetus truncatus, który trafił ode mnie do kolegi Gotterdammung'a Myślę, że każdy ma swoją metodę. Butelka spisywała się i spisuje u mnie najlepiej Pozdrawiam, Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2011 Dokładnie jak pisze Święty, obydwie rybki złapane, butelka jest super!! Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swiety Zgłoś Napisano 27 Lipca 2011 Cieszę się, że się udało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach