AquaMarcin Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Witam serdecznie. 2 lata temu zbładziłem i znalazłem się na tym forum ... Ciesze się że jestem z Wami. Forum to kopalnia wiedzy i nie musiałem się ujawniać. Lecz nadszedł ten czas i należałoby pokazać moją walkę z ReefMax'em i akwarystyką morską. Rybkami zaraziłem sie 10 lat temu na początku było 90L słodkie, a że apetyt rośnie w miarę jedzenia powiększylo się do 300L. W 2011 zostało sprzedane, a ja rozpocząłem eksperyment z morszczyzną. Ostatnio walcze z długimi glonami. Za miast małych turbo dołączył Ślimak kosmita Pozdrawiam Marcin Edytowane 19 Lutego 2013 przez AquaMarcin (wyświetl historię edycji) Cytuj Testy wg. Salifert'a: ReefMax by AquaMarcin http://nano-reef.pl/...in/#entry541102 Oświetlenie 3x24W: BLUE: 7.30 - 21.00 (ATI Actinic) T5: 8.00 - 19.00 ( ATI: AquaBlue, CoralPlus) Karmienie : Codziennie mrożonki 1/2 kostki na zmianę Solowiec, Kryl drobny, Czerwony plankton Codziennie tyci tyci Tropical Marine Flakes lub Salifert EnergyPlus Dla korali od czwartku 14.02.2013- KENT Marine NanoReef A+B Filtracja: Odpieniacz oryginalny (słabo pieni) Cyrkulacja: 2x Koralia Nano 1600l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 Niezłe gruzowisko Jak parametry i jak udaje Ci się utrzymać quadri w centrum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 fajny ślimaczek Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaMarcin Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o parametry to te co miałem testy to dodalem w stopce. Jutro kupuję Mg i Ca. Sól do podmian Preis średnio 7-10l /tydzień czasem 2 tyg. jak minie niedziela. Quardi kupiłem razem z Ampirionami kolosami od kolegi irek1972 i wielkie dzieki mu za nią. Jak układałem skałę zawsze miałem jaskinię taki azyl dla rybek. Po wpuszczeniu quardi właśnie w jej okolicy, zakotwiczyła się na suficie jaskini a amphirionki wykopały piach pod nią. Chyba tak lubią dlatego mam co mam i tam siedzą. W sumie akwarium samo żyje. Choć walczę by zoa ruszyło i od czawrku nawoże Karmienie : Codziennie mrożonki 1/2 kostki na zmianę Solowiec, Krys drobny, Czerwony plankton Codziennie tyci tyci Tropical Marine Flakes i Salifert EnergyPlus Dla korali od czwartku 14.02.2013- KENT Marine NanoReef A+B (wcześniej nic) No zrobiłem testy walczymy z PO4 i KHi PH) Edytowane 19 Lutego 2013 przez AquaMarcin (wyświetl historię edycji) Cytuj Testy wg. Salifert'a: ReefMax by AquaMarcin http://nano-reef.pl/...in/#entry541102 Oświetlenie 3x24W: BLUE: 7.30 - 21.00 (ATI Actinic) T5: 8.00 - 19.00 ( ATI: AquaBlue, CoralPlus) Karmienie : Codziennie mrożonki 1/2 kostki na zmianę Solowiec, Kryl drobny, Czerwony plankton Codziennie tyci tyci Tropical Marine Flakes lub Salifert EnergyPlus Dla korali od czwartku 14.02.2013- KENT Marine NanoReef A+B Filtracja: Odpieniacz oryginalny (słabo pieni) Cyrkulacja: 2x Koralia Nano 1600l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 hehe jakoś za pierwszym razem jak oglądałem te fotki to nie zaczaiłem tego zająca i zastanawiałem się po kiego grzyba wkleiłeś fotkę zarośniętej pompy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaMarcin Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 Ślimak jest super. Po wypowiedzeniu wojny glonom 30% wyjadł w pierwsze 4 dni. Cytuj Testy wg. Salifert'a: ReefMax by AquaMarcin http://nano-reef.pl/...in/#entry541102 Oświetlenie 3x24W: BLUE: 7.30 - 21.00 (ATI Actinic) T5: 8.00 - 19.00 ( ATI: AquaBlue, CoralPlus) Karmienie : Codziennie mrożonki 1/2 kostki na zmianę Solowiec, Kryl drobny, Czerwony plankton Codziennie tyci tyci Tropical Marine Flakes lub Salifert EnergyPlus Dla korali od czwartku 14.02.2013- KENT Marine NanoReef A+B Filtracja: Odpieniacz oryginalny (słabo pieni) Cyrkulacja: 2x Koralia Nano 1600l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 Powiem Ci szczerze że to twoje PO4 to trochę "spore" na pewno dobrze mierzyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaMarcin Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 Kurcze no raczej. Delikatny błekit. Ale jak wrócę do domu zrobie na czystej RO +sól i spróbuję zrobić podmianę jak będzie małe. Cytuj Testy wg. Salifert'a: ReefMax by AquaMarcin http://nano-reef.pl/...in/#entry541102 Oświetlenie 3x24W: BLUE: 7.30 - 21.00 (ATI Actinic) T5: 8.00 - 19.00 ( ATI: AquaBlue, CoralPlus) Karmienie : Codziennie mrożonki 1/2 kostki na zmianę Solowiec, Kryl drobny, Czerwony plankton Codziennie tyci tyci Tropical Marine Flakes lub Salifert EnergyPlus Dla korali od czwartku 14.02.2013- KENT Marine NanoReef A+B Filtracja: Odpieniacz oryginalny (słabo pieni) Cyrkulacja: 2x Koralia Nano 1600l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dorot Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 Cześć nie chce być nieuprzejma, ale twoje akwarium wygląda jak by było wszystko nawrzucane do środka a ryby nie miały miejsca do pływania, a może to wina zdjęć? Jak masz czas to zrób lepsze zdjęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 Hej a czy w Reefmaxie grzałka nie powinna być w panelu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 ogranicz karmienie do 1 kostki, spokojnie im starczy i plukaj kilka razy przed podaniem to po4 powinno troche spasc (jak mozesz zainwestuj w mrozonki ocean nutrition - pomoze) i koniecznie podbij ph i kh, na preisie bedziesz mial wysokie co i mg jak na ten zbiornik wiec bez obaw. Cytuj zoasy to kwintesencja koralowców solanka ponownie kreci się od czerwca 2016 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2013 A ja tam nie widzę żadnych złych objawów,fajnie zarośnięty zbiornik jak widać zwierzakom odpowiadają parametry więc na siłę ich nie uszczęśliwiaj bo jak się przyzwyczaiły do tej wody to zmiana i prostowanie parametrów może nie wyjść na zdrowie mieszkańcom.Mrożonek nigdy nie płukałem i nie widzę sensu wypłukiwać drobinki pokarmu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach