onestone Zgłoś Napisano 28 Września 2015 Ja tez mam 8x10w led i 2x80w T5.Powiem tak,dla mnie jest to idealne swiatlo,bliki są mimo wszystko fajnie widoczne a widmo dobrych świetlówek jest według mnie ciężkie do uzyskania z samych ledow.Ja polecam i nie zamierzam zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 28 Września 2015 Dzięki za wasze opinie. W takim razie jestem zdecydowany zrobić taką lampę z tym, że zastanawiam się nad mocą. Akwarium głównie sps, nowe będzie 150x70x50 i zastanawiam się czy zrobić 4 x 50W COB + 4 x 54 ( 2x 54T5?) czy może 3 x 50w COB + 4x54w(2x54wt5?) Nie wiem ile tego światła dać, żeby nie dać go za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
masters1623 Zgłoś Napisano 28 Września 2015 Dzięki za wasze opinie. W takim razie jestem zdecydowany zrobić taką lampę z tym, że zastanawiam się nad mocą. Akwarium głównie sps, nowe będzie 150x70x50 i zastanawiam się czy zrobić 4 x 50W COB + 4 x 54 ( 2x 54T5?) czy może 3 x 50w COB + 4x54w(2x54wt5?) Nie wiem ile tego światła dać, żeby nie dać go za dużo. A nie lepiej Ci dac T5 80w?? Np 2x80w T5 i z 6xCOB ale 20w bo 50w moze byc za mocne. Cytuj Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 28 Września 2015 A nie lepiej Ci dac T5 80w?? Np 2x80w T5 i z 6xCOB ale 20w bo 50w moze byc za mocne. W tym wypadku wole 54W bo można z kolorami bardziej się pobawić. Teraz mam u siebie 2 x 50W Cob + 2 x 30W Cob i za mocne nie są 50W ale mam jakiś niedosyt barwny. Najchętniej zrobiłbym najmocniejszą wersję ale to może być za dużo i wydaje mi się, że 3x 50W Cob + 4 x 54W t5(świetłówki Ati 2x actinic + Coral plus i purple plus) będzie optymalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 28 Września 2015 A taki układ: 6x54W T5 i do tego 5x30 (3 niebieskie i 2 białe)? Więcej świetlówek da Ci większe możliwości w ich konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 22 Października 2015 Myślę ostatnio nad dodaniem jednej świetlówki 24w . Kolory pod białym i niebieskim są słabe. Jaką świetlówka polecacie? W mojej lampie mam 2x20w niebieskie, coś mi się wydaje,że są za mocne.Może by tak wymienić na 2x10 w. Słabo mi rosną lpsy pod tym światłem a o spsach nie wspomnę bo wszystkie padają. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 22 Października 2015 chciałbym przypomnieć że to jest temat róznych typów CHIPów ledowych a nie T5 jeśli ktoś pragnie tworzyć lampy T5 to prosze załozyć odrębny temat załozyłem temat CHIP LED i niech tak zostanie dla mnie ta lampa przy odpowiednio dobranych ledach nie potrzebuje dodatkowych świetlówek tak samo jak np lampy ORPHEK CZY KESSIL Myślę ostatnio nad dodaniem jednej świetlówki 24w . Kolory pod białym i niebieskim są słabe. Jaką świetlówka polecacie? W mojej lampie mam 2x20w niebieskie, coś mi się wydaje,że są za mocne.Może by tak wymienić na 2x10 w. Słabo mi rosną lpsy pod tym światłem a o spsach nie wspomnę bo wszystkie padają. Pozdrawiam może masz zle dobrane ,a może to nie wina światła? są różne przyczyny zle rosnących lpsów itd itp Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 22 Października 2015 Bardzo mozliwe,tak mi doradzono. Mam 2x20w niebieskie 2x10białe lampa wisi około 10-15cm nad powierzchnia wody . Akwarium 128l 80x40x40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Bardzo mozliwe,tak mi doradzono. Mam 2x20w niebieskie 2x10białe lampa wisi około 10-15cm nad powierzchnia wody . Akwarium 128l 80x40x40 za dużo blue a za mało białego ,ja bym dał odwrotnie 2x 10blue i 2x 20 białe i zobaczysz zle ci doradzili,pod prawie samą actyniką nic nie urośnie Edytowane 22 Października 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 22 Października 2015 Ok spróbuję tak jak proponujesz . Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 22 Października 2015 Waldi czyli jak ktoś chce zrobić hybrydę to nie może w "Twoim" temacie pisać ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Października 2015 (edytowane) za dużo blue a za mało białego ,ja bym dał odwrotnie 2x 10blue i 2x 20 białe i zobaczysz zle ci doradzili,pod prawie samą actyniką nic nie urośnie niebieskie nierówne niebieskiemu - a białe białemu więc jak nie znamy temp. (zwłaszcza białych) to ja bym się bał doradzać taką zmianę "koloru" bo jak mu walnie glonami to się kolega nie pozbiera --//--EDIT UPS - nie doczytałem .. i myślałem że piszecie o LEDach Edytowane 22 Października 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 22 Października 2015 niebieskie nierówne niebieskiemu - a białe białemu więc jak nie znamy temp. (zwłaszcza białych) to ja bym się bał doradzać taką zmianę "koloru" bo jak mu walnie glonami to się kolega nie pozbiera --//--EDIT UPS - nie doczytałem .. i myślałem że piszecie o LEDach Piszemy o LEDach. Temp.białych to 10000-12000k A niebieski to Royal Blue. Z tymi glonami to masz rację, przy tej konfiguracji będzie dużo białego. Hmm już sam nie wiem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Waldi czyli jak ktoś chce zrobić hybrydę to nie może w "Twoim" temacie pisać ?? można, tylko nie chciałbym żeby temat przekształcił się w lampy t5 niebieskie nierówne niebieskiemu - a białe białemu więc jak nie znamy temp. (zwłaszcza białych) to ja bym się bał doradzać taką zmianę "koloru" bo jak mu walnie glonami to się kolega nie pozbiera --//--EDIT UPS - nie doczytałem .. i myślałem że piszecie o LEDach nic mu nie walnie glonami spoko ja tak mam i nie wali glonami oczywiście jak będzie no3 w ryzach trzymał Piszemy o LEDach. Temp.białych to 10000-12000k A niebieski to Royal Blue. Z tymi glonami to masz rację, przy tej konfiguracji będzie dużo białego. Hmm już sam nie wiem . jak ci za mało,to daj te 14-16000k Edytowane 23 Października 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Mam jeszcze jedno pytanie. Sprzedawane są 2 różne diody niebieskie Długość fali: 460-465nm i Długość fali:445-450nm. Które wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 24 Października 2015 szczerze? dla mnie nie istotne ale pewnie te wieksze Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Mam jeszcze jedno pytanie. Sprzedawane są 2 różne diody niebieskie Długość fali: 460-465nm i Długość fali:445-450nm. Które wybrać? Royal Blue 450-455nm dasz na 2 takie jedną inną i będzie cacy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Robiłem próby i zgadzam się z @silvia takie polączenie daje fajną poświatę. Samo RB jak dla mnie jest "za ciemne" bo nie wiem jak to inaczej określić. do tego dołożyłem jedną czerwoną i10-12K białe jest bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Panowie spokojnie z tą ilością ledów,to tylko 128l. Znowu będzie za dużo niebieskiego Więc jaką polecacie dokładnie konfigurację? Czym dokładnie różni się Roial Blue od innej niebieskiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Czym dokładnie różni się Roial Blue od innej niebieskiej? nm czyli barwą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 25 Października 2015 Panowie spokojnie z tą ilością ledów,to tylko 128l. Znowu będzie za dużo niebieskiego Więc jaką polecacie dokładnie konfigurację? Czym dokładnie różni się Roial Blue od innej niebieskiej? miałem kiedyś lampe ledową na tych sławnych ledach cree 3w i royal blue ,i niczym się nie rózniła od chip leda 30w jaki mam teraz blue to tylko nazwy, to tylko marketing Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warlock Zgłoś Napisano 27 Października 2015 Jak Wam rosną korale po zmianie światła z HQI/T5 na Led multichip ? Jakieś zauważalne zmiany po jakimś upływie czasu? Ciemnieją czy może stają się przezroczyste czy może żadnych widocznych zmian. Ciekawi mnie temat tych diod (multichip), natężenie jest nie porównywalne do starszych typów oświetlenia (Hqi, T5). Czy to nie ma jakiegoś wpływu na korale? Chodzi mi bardziej o zastosowanie diod o większych mocach 30W, 50W, 100W. Jak by tu można było sprawdzić "pozytywne" działanie takiego światła żeby nie przedobrzyć, bo skąd wiadomo, że jest ok. Jakiś luksomierz(lx) jedynie mógłbym określić natężenie szkoda, że wszelkie rodzaje PAR mierników są tak drogie, że zwykły Kowalski nie mógł by sobie sprawdzić czy "dobrze" robimy bezkręgowcom. Może to już nadgorliwość ale wiadomo każdy chce jak najlepiej dla swojego baniaka. Jedni nie zachodzą w głowę, podpinają i po sprawie a drudzy niestety lub stety lubią drążyć temat do uzyskania zaspokajających informacje i niestety należę do tej drugiej grupy. Jak tam wasze wrażenia po użytkowaniu takiego rodzaju światła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 28 Października 2015 ruszam z moja lampa wg Waldiego radiator 1m z wentylatorami 170m3/h ledy 2x30W 14-16000k 3x30W niebieskie zasilanie led drivery jak skoncze umieszcze fotke calosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Jak Wam rosną korale po zmianie światła z HQI/T5 na Led multichip ? Jakieś zauważalne zmiany po jakimś upływie czasu? Ciemnieją czy może stają się przezroczyste czy może żadnych widocznych zmian. Ciekawi mnie temat tych diod (multichip), natężenie jest nie porównywalne do starszych typów oświetlenia (Hqi, T5). Czy to nie ma jakiegoś wpływu na korale? Chodzi mi bardziej o zastosowanie diod o większych mocach 30W, 50W, 100W. Jak by tu można było sprawdzić "pozytywne" działanie takiego światła żeby nie przedobrzyć, bo skąd wiadomo, że jest ok. Jakiś luksomierz(lx) jedynie mógłbym określić natężenie szkoda, że wszelkie rodzaje PAR mierników są tak drogie, że zwykły Kowalski nie mógł by sobie sprawdzić czy "dobrze" robimy bezkręgowcom. Może to już nadgorliwość ale wiadomo każdy chce jak najlepiej dla swojego baniaka. Jedni nie zachodzą w głowę, podpinają i po sprawie a drudzy niestety lub stety lubią drążyć temat do uzyskania zaspokajających informacje i niestety należę do tej drugiej grupy. Jak tam wasze wrażenia po użytkowaniu takiego rodzaju światła? mam już 2 lata chipy 50w i 30w nie widze żadnych zmian,wszystko tak samo rośnie jak miałem hqi czy ledy cree czy obecnie nic nie mierze i jestem zadowolony ruszam z moja lampa wg Waldiego radiator 1m z wentylatorami 170m3/h ledy 2x30W 14-16000k 3x30W niebieskie zasilanie led drivery jak skoncze umieszcze fotke calosci a czemu aż tyle actyniki? wydaje mi sie że przy białych tak zimnych 14-16k i tylu niebieskich może być niebiesko ja bym dał odwrotnie ale sam musisz zobaczyć Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszt0 Zgłoś Napisano 28 Października 2015 Co to za driver? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach