trike3 Zgłoś Napisano 18 Września 2014 Witajcie. Proszę podpowiedzcie co za badziew zaatakował moje akwarium i jak z nim walczyć. Próbowałem Chemicleanem, ale kuracja nie przyniosła efektu. Parametry wody: KH - 6,7 PO4 - 0,07 NO3 - 5 Mg - 1500 + Ca - 410 W akwarium od 2 miesięcy pracują Pelletki. Oświeltenie LED. Proszę o pomoc. Mam w łapie również Algea - X ale boję się użyć :-( Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 18 Września 2014 (edytowane) A jak woda po RoDi ile ma? http://nano-reef.pl/topic/68046-chemiclean-a-biopoellets/#entry693925 Edytowane 18 Września 2014 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 18 Września 2014 TDS pokazuje 0 Tak to mój post był, ale mam teraz wątpliwości co to za syf :-( Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mark46 Zgłoś Napisano 18 Września 2014 Miałem coś podobnego , zmieniałem cyrkulację i kupiłem nowy cyrkulator , metodą prób i błędów znikło .Dodam że miałem dojrzewający zbiornik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 18 Września 2014 Moim zdaniem to jakiś rodzaj glonów jest. Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 18 Września 2014 Ale czy to Dino ?? Czy Zastosować AlgeaX ?? Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordziachny Zgłoś Napisano 18 Września 2014 Moim zdaniem cyjano:( Dla upewnienia to zobacz w kieliszku wódki-jak się zabarwi wódeczka na czerwono po 15min to masz odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 18 Września 2014 a na czym polega ten test z wódką ? na końcu widać kulki powietrza więc chyba dino ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 18 Września 2014 No raczej napewno Dino Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 18 Września 2014 No wlaśnie Mam mikroskop może się przyda tylko powiedzcie co mogę zrobić, co sprawdzić jak się upewnić Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 18 Września 2014 "Piękne" Dino Pilnuj wody... w kranie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 18 Września 2014 dino na 100 procent ksiazkowe z babelkami na dodatek;) Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Dinooooooo milion procent mam to samo algea x co 2 dni i powinno po miesiacu puscic Ja mam tdsa na 000 ale mam poprostu świeży baniak na ceramice Zakladam wersje optymistyczną ze dojżeje na nast wiosne Edytowane 18 Września 2014 przez bleq (wyświetl historię edycji) Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 18 Września 2014 Dinooooooo milion procent mam to samo algea x co 2 dni i powinno po miesiacu puscic Ja mam tdsa na 000 ale mam poprostu świeży baniak na ceramice Zakladam wersje optymistyczną ze dojżeje na nast wiosne Puści po 2-3 dawce ale warto dociągnąć do końca kuracje. Niektóre korale mogą ciut ucierpieć ale i tak warto bo Dino potrafi zrobić większe spustoszenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarob Zgłoś Napisano 19 Września 2014 Dino- rano małe, wieczorem większe i czasami potrafi uwięzić pęcherzyk powietrza. Właśnie taką odmianę miałem dwukrotnie u siebie. W obu przypadkach pomogło zaciemnienie całkowite na 72h i mocna cyrkulacja i napowietrzanie, nie karmiłem zwsierzaków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalp Zgłoś Napisano 19 Września 2014 (edytowane) Dino na 100%, Odnośnie zaciemniania, u mnie nie pomogło a baniak przez 3 doby był zasłonięty. Algea X dała efekt już po pierwszej dawce. Po 4 dniach nie było śladu, więc mimo ze jestem zwolenikiem metod naturalnych polecam w tym przypadku chemię (jak masz nadmiar zieleniny w baniaku to też w kość dostanie) Edytowane 19 Września 2014 przez michalp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgaZ Zgłoś Napisano 19 Września 2014 to cyjanobakterie chemiclean nie pomoże, ponieważ masz już zaawansowane stadium zastosuj później jak trochę zbierzesz przechodziłam to samo, pytałam bardzo doświadczoną osobę o radę, powiedział, że tylko ściąganie wężykiem pomoże i podmiana wody musisz ściągać codziennie i to najlepiej pod wieczór, kiedy jest największe i ciągnie się ku górze pozbyłam się po tygodniu i jak na razie nie wróciło powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 19 Września 2014 Łooo matko to wkoncu co to jest :-( Dino, czy Cyjano ?? Teraz mi ręce opadły :-( Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Września 2014 (edytowane) to cyjanobakterie chemiclean nie pomoże, ponieważ masz już zaawansowane stadium zastosuj później jak trochę zbierzesz przechodziłam to samo, pytałam bardzo doświadczoną osobę o radę, powiedział, że tylko ściąganie wężykiem pomoże i podmiana wody musisz ściągać codziennie i to najlepiej pod wieczór, kiedy jest największe i ciągnie się ku górze pozbyłam się po tygodniu i jak na razie nie wróciło powodzenia Aga zlituj się dając takie rady ...nie pomagasz chłopakowi. http://www.manhattan...ria-primer.html http://reefkeeping.c...1/rhf/index.php http://pl.reeflex.net/tiere/2286_Cyanobakterien_.htm poczytaj co i jak...masz książkowy wykwit Dino.a Aga niech dalej słucha swojego mędrca. Edytowane 19 Września 2014 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 19 Września 2014 Dino Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 19 Września 2014 Czyli Algea X?? Sa jakieś zwierzaki ktore warto odłowić podczas kuracji ?? Słszałem że wężowidła rzadko przeżywaja w/w kurację. Pozdrawiam Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 19 Września 2014 Chemie stosuj zawszę w ostateczności...poszukaj przyczyny powstania Dino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 19 Września 2014 Tylko co ja jeszcze moge zrobic TDS pokazuje 0 :-( już sam nie mam pojęcia Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 19 Września 2014 algea prawie zawsze zabija krewetki.. u mnie na dwie kuracje w poprzednim akwa zawsze padaly krewetki czyszczace Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarob Zgłoś Napisano 22 Września 2014 Dino, na początek zaciemnij na 72h. Poczekaj z chemią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach