bob Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Witam mam problemy z koralami dosc powazne ostatnio. Widze ze wszystkie od spodu traca tkanke albo przestaja polipowac... mialem skok kh jakis czas temu ale pozniej bylo ok. Ostatnio widze se co raz szybciej proces ten sie rozkreca. Parametry kh 7,5 no3 2,5 , po4 0,04 hanka, mg 1280 i ca 400. Wiem ze kotale najczesciej traca tkanke z powodu parametrow ale nie sa tragiczne... czy to stres od swiatla mogl to spowodowac? Mialem 4x39 i 160ledow. Dolozylem ze 2 miechy 120w chinola z innego zbiornika gdzie wszystko rosnie i nie wiem czy to zbieg okolicznosci ale zaczely sie problemy... teraz zmienilem wszystkie ledy na razora 160w jakis tydzien temu... jakies podpowiedzi na co zwrocic uwage jeszcze? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Bob jestes pewien ze na przelomie ostatnich dni tygodni nie lales cos jeszcze do zbiornika nowy produkt, jakies zmiany, ja podejrzewam bardziej wode niz swiatlo Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Byl skok kh bo zawiesila mi sie pompa z kh i podeszlo do 16.. cala reszta bez zmian nic nowego ani z zycia ani z chemii nie doszlo... Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) jeśli bieleją od góry to za mocne światło a reszta to może zbyt mało jedzenia przyjrzałes się czy cos po nich nie łazi? EDIT: skok kH na 16 to mega dużo Edytowane 13 Maja 2015 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Skoki Kh widzialem juz wysokie ale korale nie padaly twoj skok jest naprawde potezny jesli z 7 do 16 tu to sie stalo w ciagu doby? jesli tak to moze byc przyczyna, pytanie jak dlugo sie to utrzymywalo jak szybko to zbiles ? Edytowane 13 Maja 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 kH......podeszło do 16. Tu masz odpowiedź. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 Wiem ze to mega skok... wlalo mi litr kh w ciagu kilkunastu minut. Kh doszlo do normy w 3 dni z tego co pamietam. Pytanie czy cos robic czy zostawic i patrzec co ma pasc to padnie czy czyms wspomagac by poprawic kondycje... to wszystko raczej prost spsy ktore rosly prawie jak chwasty... mysle czy lamac je zeby wyeliminowac dalsza utrate tkanki czy moze sie to zatrzymac Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Samo lamanie niewiem czy pomoze, mysle ze tak wysokie Kh rozjechalo caly system Ja osobiscie bym chyba zrobil wieksza podmiane. Podmiana od kogos znajomego z sps owego zbiornika Z 30% plus z 20% swieza solanka Moze to powstrzyma dalsze zbrodnie korali Edytowane 13 Maja 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 łamanie tutaj już raczej nie pomoże ale to chyba ostatnie co możesz zrobić. Piotrze taka podmiana raczej nic nie da bo koral leci od środka ale w tej sytuacji próbować trzeba wszystkiego p.s. dlatego nie ufam maszynom tylko swoim palcom Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) wielokrotnie juz widzialem padajace korale na pol martwe przenoszone do zdrowych zbiornikow wracaly do zdrowia mysle ze to jedyna na szybko reakcja. ps. fakt ze leca od spodu i tu beda napewno straty Edytowane 13 Maja 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 13 Maja 2015 @bob rób co pisze w takim razie Piotr - i oby się udało Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 16 Maja 2015 no smieszne jest ze leca od spodu a widac pojawiajace sie przyrosty... Niestety bede wyjezdzal na 2 tygodnie wiec juz nie bede mieszal. Klasycznie podmianka, balling, pozywka. zobaczymy co bedzie lub nie bedzie po powrocie. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 16 Maja 2015 Powodzenia Oby wszystko bylo oki, Pewnie to smiesznie zabrzmi, ale najlepszy czas dla zbiornika To brak wlasciciela Wszystko odrzywa blyskawicznie. Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 16 Maja 2015 bo po 2 latach korale twarde to korale dla naiwnych Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach