volf Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Stosował ktoś te diody u siebie,zamówiłem z ciekawości 3szt Nie widziałem wcześniej połączenia rb/uv w diodzie 3w,ciekawe jaka będzie barwa http://led-byt.pl/pl/p/Dioda-3W-aktynika-420-425nm/455 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Ja mam na tym zrobione nocne oświetlenie. Z wyglądu nie odbiega od zwykłej RB ale korale fluo świecą w tym świetle. Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Diody zamontowane, co do efektu to są dwie strony medalu Brązowe korale np.capnella i sinularia przybrały ładny niebieski/błękitny odcień Duża strata na kolorze zielonym, polipy sarco jakieś wypłowiałe i mało wyraziste Spróbuje dołożyć kilka białych, może zieleń wróci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Ja mam lampę zrobioną w oparciu o te diody, w jakichś 60%. Generalnie dają mało światła, ale efekt jest super. Pięknie podbija fluo i w połączeniu z niebieskimi i białymi mam barwę o którą mi chodziło - zimna, lekko fioletowa. Wygląda wspaniale. Zauważyłem też jedną ciekawą rzecz. Jako jedyne, spośród LED'ów które mam, te właśnie posiadają obudowę/soczewkę z czegoś...miękkiego. Jakby żywica/coś w ten deseń. Łatwo sprawdzić paznokciem, że uczucie jest inne, a niżeli pozostałe diody, których soczewka jest twarda, w dotyku jak plastik/szkło i idealnie przeźroczysta. Co za tym idzie, jeśli włączymy tylko te diody aktyniczne, od razu ma się wrażenie, że woda nie jest klarowna, tego efektu nie ma na pozostałych diodach, czy to białych, czy RB. Warto o tym pamiętać, robiąc lampę, aby efekt końcowy nie ucierpiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hastoff Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Nie wiem jak świeci RB/UV, ale mam hybryde 6xRB 3XCW - i aktyniki nie widać - raczej sina poświata. Lepiej chyba oddzielne diody - można nad tym lepiej zapanować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Nie mam tych diod,ale kiedyś dawno kupiłam świetlówke led. ledy lekko miały pasmo UV bo mozna było sprawdzić banknot. po dobrych kilku latach ściecą słabiej (banknot nie swieci. Ale woda robi się zielona i świecąca. Wiec co za tym idzie mętna. są glony żyjace w wodzie które pod wpływem pasma miedzu UV a aktynicznym świecą. Niestety dokładnej długosci fali nie podam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Maciek podaj ilościowo jaki masz stosunek tych diod do innych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2016 Dla mnie to była lipa, za fioletowo było i drażniło po oczach... Zmieniłem na niebieskie i jestem zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2016 Pobawiłem się troszkę i zostawiłem tylko 2szt, i jest lepiej jak dla mnie Strasznie inwazyjne te diody , przy czterech szt całkowicie zabiło biały odcień w akwarium, tak jakby w ogóle białych diod nie było. Będę robił nową lampe (narazie prowizorka ) to dołożę trzy białe i powinno być ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Ja u siebie mam 12 aktynik, 6 białych, 6 royal blue i 2 cyjany. Wygląd - rewelacja! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Szczerze powiedziawszy to po testowaniu kilku wariantów najbardziej odpowiada mi barwa samych rb, tylko pytanie czy akwarium pociągnie bez białego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Kumpel miał przez długi czas tylko RB i Blue, wszystko, w sumie, rosło, miało się nieźle. Ale, w końcu dodał inne kolory, ale to dla siebie, aby było przyjemniej dla oczu. Świecenie samymi niebieskimi trwało jakieś 4 miesiące, tak mi się wydaje. Ale, ogólnie było ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 W sumie mam teraz 50w niebieskich i 10w białego, będę się jeszcze bawił lampą i zaryzykuję same niebieskie,tylko dołożę z 10/20w zobaczymy jaki będzie efekt, zawsze można wrócić do poprzedniego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Pamiętam, że przy tych wszystkich niebieskich, pomijając, że dobrze rosło, to Xenia robiła się wspaniale puchata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) haha tym mnie przekonałeś ,xenia to mój ulubiony koral Edytowane 1 Lutego 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 haha tym mnie przekonałeś ,xenia to muj ulubiony koral MÓJ nie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 MÓJ nie Żeś zaszalał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Naprawdę. Co do Xeni, nie widziałem jej od dawna w takiej kondycji, jak wtedy, i rosła jak szalona. ZOA też pięknie dawały radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Żeś zaszalał zaszalałem bo razi po oczach Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 zaszalałem bo razi po oczach Co wy tam palicie Stopczyk Lepiej powiedz czy na samych rb da radę na dłuższą metę , bo widzę że się w ledach udzielasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 no da się i podsypać saletrą amonową i do tego polifoskę i w tydzień urośnie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) no da się i podsypać saletrą amonową i do tego polifoskę i w tydzień urośnie No nic, widzę że w temacie ledow niczego się od ciebie nie dowiem Poczytam sobie o produktach AF - tam potrafisz zabłysnąć edyt bo wczoraj nie doczytałem (śmiech próbuje powstrzymać ) Sygen to Ty wcinasz się w rozmowę niczego nie wnosząc, pewnie chciałeś przez chwilę poczuć się moderatorem albo błysnać inteligencją. Udało się ? Pomyślności Edytowane 2 Lutego 2016 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 No nic, widzę że w temacie ledow niczego się od ciebie nie dowiem Poczytam sobie o produktach AF - tam potrafisz zabłysnąć po co takie Twoje bzdurne docinki pomogły Ci coś?powodzenia Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach