Skocz do zawartości
lapsiak84

Wymiana prefiltrów RO/DI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o sugestię odnośnie wymiany prefiltrów.

Sytuacja wygląda następująco:

20 stycznia (tego roku) wymieniłem wszystkie prefiltry w filtrze oraz membranę i żywicę. Miernik TDS pokazywał 000.

7-8 lutego wodociągi przeprowadzał płukanie linii. I w tej chwili po tym płukaniu miernik pokazuje 002 czy w związku z tym raczej prawdopodobne jest że do wymiany są prefiltry czy raczej żywica? Czy zarówno jedno jak i drugie?

Czeka mnie za kilka dni zalewanie nowego zbiorniczka chyba lepiej aby woda miala całkowite 0 ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Prefiltry napewno są brudne. U mnie po płukanie wodociągów leci sporo rdzawej wody. Druga rzecz jak masz podłączone rodi. U mnie jest tak że po otworzeniu kranu płuczę wszystkie rury. Jak leci woda czysta mogę odpalać rodi, które mam podłączone do tego kranu.

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podłączone jak chyba większość tu :) do spłuczki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Rozumiem że puściłeś brudną wodę na rodi? Bo jeżeli nie to wystarczy x razy spłukać wodę aż poleci czysta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

co najwyżej wymień filtr wstępny (nie wiem jaki tam masz pierwszy )

wypukaj membranę (odepnij ogranicznik i lej wszystko w kanał z 15min)

podłącz żywice, zlej ze 2 litry w kanał  i zmierz jeszcze raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozumiem że puściłeś brudną wodę na rodi? Bo jeżeli nie to wystarczy x razy spłukać wodę aż poleci czysta.

No niestety zapomniałem o tym płukaniu i zwyczajnie odkręciłem wodę.

Wiec poszło na RO/DI

co najwyżej wymień filtr wstępny (nie wiem jaki tam masz pierwszy )
wypukaj membranę (odepnij ogranicznik i lej wszystko w kanał z 15min)
 podłącz żywice, zlej ze 2 litry w kanał  i zmierz jeszcze raz

Pierwszy mam filtr sznurkowy 5 mikronów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Wymień sobie te prefiltry. Jak masz w korpusie to koszt żaden a święty spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wymień sobie te prefiltry. Jak masz w korpusie to koszt żaden a święty spokój.

Jasne wymienie. Chodziło mi raczej o to czy to wystarczy? Czy żywice też jednak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej żywica też jest zużyta. Jeśli pokazuje 2, licznika nie sie cofnie, (to nie samochód);)nawet po zmianie filtrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jak będziesz miał już zera na mierniku i zalejesz zbiornik to daj znać czy pojawiły Ci się okrzemki ;) w sumie to nie powinieneś ich mieć. U mnie miernik pokazuje 10 i takiej wody używam do dolewek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak będziesz miał już zera na mierniku i zalejesz zbiornik to daj znać czy pojawiły Ci się okrzemki [emoji6] w sumie to nie powinieneś ich mieć. U mnie miernik pokazuje 10 i takiej wody używam do dolewek. 

I co po dolewce masz okrzemki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć;-) o czekałam Piotr aż ktoś napisze pierwszy jest Krzysiu;-) on używa 010 jeszcze przejdzie ;-) a Ty się przejmujesz  ze jest 002:clowning,ostatnio był temat pewno widziałeś co poniektórzy leją nawet to co ma iść do kanalizacji z braku czasu na wymianę żywicy ;-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
2 minuty temu, lapsiak84 napisał:

I co po dolewce masz okrzemki?

Nie mam :P 

1 minutę temu, @Beti napisał:

cześć;-) o czekałam Piotr aż ktoś napisze pierwszy jest Krzysiu;-) on używa 010 jeszcze przejdzie ;-) a Ty się przejmujesz  ze jest 002:clowning,ostatnio był temat pewno widziałeś co poniektórzy leją nawet to co ma iść do kanalizacji z braku czasu na wymianę żywicy ;-) 

Ja akurat to co leci do kanalizy bym nie użył ale każdy robi jak uważa :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, fresz33 napisał:

Nie mam :P 

Ja akurat to co leci do kanalizy bym nie użył ale każdy robi jak uważa :P 

no ale pewno czytałeś dwa dni temu;-)co było;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
3 minuty temu, @Beti napisał:

no ale pewno czytałeś dwa dni temu;-)co było;-)

Gdzieś tam mi przeleciało ;) ja nikomu nie proponuję mojego podejścia tylko piszę jak jest u mnie no i proszę o to żeby kolega wyżej zrobił dla mnie test jak już będzie miał zera na mierniku. Oczywiście lepiej mieć czyściutką wodzinkę niż się niemiło zaskoczyć/przejechać na tym co wlejemy do zbiornika, a tu może być różnie bo co instalacja hydrauliczna to inna bajka. Mało tego co wodociągi to inna woda, u znajomego w Szklarskiej Porębie w kranie płynie tds 40 a u mnie w Toruniu 300, jest różnica? jest :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beti tak ogólnie na dolewkę lub podmiankę myślę, że nie przejmował bym się tym 002. Jednak przy zakładaniu zbiornika...

Pan Krzysztof Tryc wspomniał mi o czymś takim jak to, że czym skała nasiąknie na starcie to będzie to później oddawać przez długi czas. Nie chcę więc już na samym początku narażać się na niepowodzenie i przymykać na takie rzeczy oko.

Poza tym skoro teraz pokazuje 002 to pytanie czy zanim nie naciurkam 700 litrów nie zacznie pokazywać 010 np.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jakbyś wziął patryk i szturchał nim niedźwiedzia, twierdząc, że patyk jest cienki więc go nie wkurzy.  Każdy z nas chce mieć ładne akwa bez plan, zakładanie zbiornika to newralgiczny moment wg mnie warto za wczasu wyeliminować wszystkie możliwe przyczyny " smutnej miny akwarysty". Chociaż zdaje sobie sprawę, że są różne drogi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, lapsiak84 napisał:

Poza tym skoro teraz pokazuje 002 to pytanie czy zanim nie naciurkam 700 litrów nie zacznie pokazywać 010 np.

wiesz co no dobre pytanie,ale ja ostatnio miałam 003 zwykłym miernikiem DTS zmierzone bo mam jeszcze WTW i zmieniłam jednak na nową, woreczek litrowy 30zł MB20 no to wiesz... sam musisz zadecydować jeden powie tak 000 a drugi lej Pan śmiało:clowning

26 minut temu, fresz33 napisał:

Gdzieś tam mi przeleciało ;) ja nikomu nie proponuję mojego podejścia tylko piszę jak jest u mnie no i proszę o to żeby kolega wyżej zrobił dla mnie test jak już będzie miał zera na mierniku. Oczywiście lepiej mieć czyściutką wodzinkę niż się niemiło zaskoczyć/przejechać na tym co wlejemy do zbiornika, a tu może być różnie bo co instalacja hydrauliczna to inna bajka. Mało tego co wodociągi to inna woda, u znajomego w Szklarskiej Porębie w kranie płynie tds 40 a u mnie w Toruniu 300, jest różnica? jest :P 

ooo i tu się podpisuję ;-) dokładnie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się wtrącę mierzył ktoś z was po4 wody RO??? Ja dziś zrobiłem pomiar i wyszło 003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.