volf Zgłoś Napisano 22 Lutego 2018 Cześć, czy jest ktoś z okolicy kto oprócz akwarystyki hoduje drzewołazy , ew. inny gatunek bezogonowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 26 Lutego 2018 Ja miałem kiedy vittatusy, zamierzam jeszcze kiedyś mieć bo są superowe. Teraz ceny poszły ostro w dół bo jest dużo nowych gatunków, chciałem zawsze azureus te niebieskie piękne są A ty masz jakieś? Dnia 22.02.2018 o 23:37, volf napisał: Cześć, czy jest ktoś z okolicy kto oprócz akwarystyki hoduje drzewołazy , ew. inny gatunek bezogonowych. Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) Mam, a raczej miałem jeszcze kilka dni temu malarza dendrobates tinctorius . Córka zrzuciła terra rurą od odkurzacza i tyle go widzieli, cały pokój przeszukany i kamień w wodę. Kupiłem nowe terra i się zastanawiam czy się nie przerzucić na kumaki, koszty utrzymania nieporównywalnie mniejsze. Jak byś chciał lazurowe to musisz się bryknąć do Krakowa http://www.gady-gady.pl/shop/index.php/pl/plazy/frogs?page=shop.product_details&flypage=eny_fly_default.tpl&product_id=330&category_id=29 Edytowane 26 Lutego 2018 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, volf napisał: Mam, a raczej miałem jeszcze kilka dni temu malarza dendrobates tinctorius . Córka zrzuciła terra rurą od odkurzacza i tyle go widzieli, cały pokój przeszukany i kamień w wodę. Kupiłem nowe terra i się zastanawiam czy się nie przerzucić na kumaki, koszty utrzymania nieporównywalnie mniejsze. Jak byś chciał lazurowe to musisz się bryknąć do Krakowa http://www.gady-gady.pl/shop/index.php/pl/plazy/frogs?page=shop.product_details&flypage=eny_fly_default.tpl&product_id=330&category_id=29 180 w sklepie kiedyś patrzyłem to były po 360zł. Pewnie kupuj kumaki a i słone wywal i kup gupiki, mówię ci koszty nieporównywalnie mniejsze ;P edit : 360 u hodowcy w sklepie było spooro więcej Edytowane 26 Lutego 2018 przez Moljzesz (wyświetl historię edycji) Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) No ja mam gotową całą hodowlę karmówki - 2 gatunki tropikalnych stonóg plus muchy plus skoczogonki. Od tego zacząłem. Do tego mam 2 zbiorniki na teraria, sterownik do podlewania, pompę membranową, rurki itp też mam. Nic tylko podłączyć, zasypać, obsadzić i wpuścić żaby. Roślin też mam trochę, tyle że to głównie są to sadzonki. W każdym razie u mnie nad rafą będą sobie rosły rośliny. Światło odbite powinno im wystarczyć. Od dłuższego czasu hoduję też karaczany i żuki. Miałem już chyba wszystkie dostępne na rynku karaczany ale w sumie tylko karaczany zielone mi się podobają i tylko je zamierzam dalej hodować. W sumie ekosystem lasu deszczowego jest podobny do rafy koralowej. Edytowane 27 Lutego 2018 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 Moljzesz, jakoś spalanie 250 wat na dobę żeby wyciągnąć kolor z jednej żaby i popatrzeć na nią pięć minut w biegu już mi się nie uśmiecha. Niestety kompletny brak czasu. A co do akwa to właśnie wyprzedaje i zmniejszam do minimalnego minimum. nanokaczor, to bazę do hodowli już masz, i spokojną glowe bo nie wszystkie chcą jeść suszone. Za skoczogonkami i małymi konikami to trza się było nalatać żeby dostac ,na szczęście obsługa żaby była na głowie córki. Teraz ze dwa kumaki dalekowschodnie żeby było na czym oko zawiesić i święty spokój, zjedzą wszystko przy naturalnym świetle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) 11 godzin temu, volf napisał: Moljzesz, jakoś spalanie 250 wat na dobę żeby wyciągnąć kolor z jednej żaby i popatrzeć na nią pięć minut w biegu już mi się nie uśmiecha. Niestety kompletny brak czasu. A co do akwa to właśnie wyprzedaje i zmniejszam do minimalnego minimum. nanokaczor, to bazę do hodowli już masz, i spokojną glowe bo nie wszystkie chcą jeść suszone. Za skoczogonkami i małymi konikami to trza się było nalatać żeby dostac ,na szczęście obsługa żaby była na głowie córki. Teraz ze dwa kumaki dalekowschodnie żeby było na czym oko zawiesić i święty spokój, zjedzą wszystko przy naturalnym świetle. 250W ?! Pogrzało Cię? Moje terrarium z drzewołazami, działało ponad 3 lata pod świetlówką 24W albo dwie tam były nie pamiętam już teraz Silniczek od spryskiwaczy łady robił za zraszanie.. Widzisz jesteśmy na dwóch przeciwnych kierunkach bo ja nie dawno zmieniłem na większe akwarium a i jeszcze większe bym chciał bo to jednak za małe jest.. A drzewołazy sobie sprawię tylko na większym mieszkaniu. Karmiłem zawsze muszkami, które od czasu do czasu miały kąpiel w wapnie dla gadów i/lub vibowicie Edytowane 27 Lutego 2018 przez Moljzesz (wyświetl historię edycji) Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 Mnie też grzało, lampa dzienna uvb2 100W + żarnik podczerwieni nocny 100W + filtr do wody + grzałka + pompką do fontanny + parownik = powyżej 200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) 23 minuty temu, volf napisał: Mnie też grzało, lampa dzienna uvb2 100W + żarnik podczerwieni nocny 100W + filtr do wody + grzałka + pompką do fontanny + parownik = powyżej 200 Wariat Pokaż to terra co tak żere ten prąd Edytowane 27 Lutego 2018 przez Moljzesz (wyświetl historię edycji) Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 Przecie pisałem że się stłukło, teraz kombinuje z nowym mniejszym. Jak urządze po nowemu to pokaże, teraz męczę się z mawiercaniem i łączeniem nowych skal kompozytowych. W marcu skocze na wystawę do Rybnika i dopiero się okaże co przywiozę. Narazie nie jestem zdecydowany. A spryskiwaczy nie lubię, wole generator mgły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 1 minutę temu, volf napisał: Przecie pisałem że się stłukło, teraz kombinuje z nowym mniejszym. Jak urządze po nowemu to pokaże, teraz męczę się z mawiercaniem i łączeniem nowych skal kompozytowych. W marcu skocze na wystawę do Rybnika i dopiero się okaże co przywiozę. Narazie nie jestem zdecydowany. A spryskiwaczy nie lubię, wole generator mgły. Generator też miałem z lampki nocnej, która się stłukła. Tu masz moją skałę kompozytową ;P I żadnej fotki nie masz? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) To żeś pojechał z tą skałą a ja głupi wczoraj parę stówek wywaliłem na kawal malowanego plastiku. Spytam jutro córkę o zdjecia bo ja się tym nie interesowalem, pewnie jakieś są to wrzucę. A akwa z 160 zmniejszylem do 100 a jutro upcham do 60. Edytowane 27 Lutego 2018 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 27 minut temu, volf napisał: To żeś pojechał z tą skałą a ja głupi wczoraj parę stówek wywaliłem na kawal malowanego plastiku. Spytam jutro córkę o zdjecia bo ja się tym nie interesowalem, pewnie jakieś są to wrzucę. A akwa z 160 zmniejszylem do 100 a jutro upcham do 60. Ładnie a ja styropian miałem gratis Tam był też ciek wodny ( filtr kubełkowy go napędzał) i na dole mały stawek, w którym pływały krewetki, no i żabcie od czasu do czasu brały kąpiel. Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 Kupiłem skałę z kompozytu bo jest lekka, teraz miałem cztery duże otoczki i kilka małych, wody jakieś 7L i kilka trzykrotek i jak to pizdło z komody to myślałem że się strop wali, a z terra zostały tylko powyginane ramki i kupe szkła. A tło robiłem z piany budowlanej, teraz mam mały wymiar 30/30/45 to kupię gotowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 11 minut temu, volf napisał: Kupiłem skałę z kompozytu bo jest lekka, teraz miałem cztery duże otoczki i kilka małych, wody jakieś 7L i kilka trzykrotek i jak to pizdło z komody to myślałem że się strop wali, a z terra zostały tylko powyginane ramki i kupe szkła. A tło robiłem z piany budowlanej, teraz mam mały wymiar 30/30/45 to kupię gotowe. Aha, tamto terrarium miało bodajże 60x40x40 jak dobrze pamiętam, wszystko spokojnie dało się dzwignąć razem z szafką w jednego osobnika Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumcajs8 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 Miałem drzewołazy, ale z powodu jednak trochę uciążliwej wielkości karnówki i jej dostępności, postanowiłem wrócić do rzekotek. więc zostało mi terrarium 45x45x60 a poniżej jeszcze przymiarki do powrotu do kameleonów i agama brodata znaleziona nad jeziorem. Cytuj 60l, Tunze 9004, Jecod RW-4, Jager 100W, 30W Cree, LR 6kg, piach 8kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Rumcajs8 jaki masz żarnik w tej lampie na siatce, ja założę teraz pięćdziesiąt nocny a w dzień doswietle ledami i zobaczę czy utrzyma temperaturę. Miałem mało czasu ale pobawiłem się trochę swoim, zainstalowałem skałę i upchalem jakoś graty, jeszcze struktura na tył, rosliny ,oświetlenie i coś z tego będzie. Jutro jak czas pozwoli wezmę na warsztat terra córki. Narazie tak na surowo Edytowane 7 Marca 2018 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumcajs8 Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 to nie żarnik to 2x24W świetlówki T5 Arcadii, swoja droga robią mega dobre światła do terrarystyki. Do płazów daję słabe oświetlenie z lub bez emisji uvB 2-5% UVB ale częściej 5 Exoterry ,ale to porównują do placebo dlatego 5 nie zaszkodziła moim nigdy. Zależy jeszcze oczywiście jakie płazy,ale rzekotki lubią się opalać bezpośrednio na słońcu , a i kumaki tez nie gardzą światłem. Tło zawsze robisz ze styropianu ? mi się lepiej pracuje na piance niskoprężnej. Cytuj 60l, Tunze 9004, Jecod RW-4, Jager 100W, 30W Cree, LR 6kg, piach 8kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 (edytowane) Zostanę jednak przy 2% dla spokoju, 5 i 10 to już bardziej pod pustynię. W styropianie to Moljzesz rzezbi bo lubi jak mu fruwa snieg po mieszkaniu Ja bawię się pianą, wczoraj zrobiłem formę 70/25 do drugiego wiekszego gęsto obsadzonego roslinami (w mniejszym skalniaku będą tylko rośliny podwodne i nawodne) Po 2 godz skrobania zrobiłem tło na połowę szyby z trzema ukośnymi otworami na doniczki. reszte roślin obsadze wokół fontanny . Jestem zadowolony z mojej roboty. Edytowane 7 Marca 2018 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 1 Marca 2018 W styropianie to się rozpuszczalnikiem rzeźbi, tylko trochę śmierdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Dziś miałem wene twórczą i wymodziłem piękne cieniowane otoczaki do małego. Tym razem lutownicą w styropianie, efekt bardziej niż zadowalajacy ale smierdziało jak zdechły skunks. Edytowane 7 Marca 2018 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 7 Marca 2018 Zmiana koncepcji. Kumaki zamieszkają w większym ale dopiero za jakiś czas, za to do małego zawitały już pierwsze maluchy jeszcze nie wybarwione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumcajs8 Zgłoś Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) no kumak to to nie jest sory, to hyla cinerea porównaj budowę kumaka a rzekotki , bo jak ktoś Ci to sprzedał jako kumaka to trafi do terrarystycznego piekła ... Edytowane 8 Marca 2018 przez Rumcajs8 (wyświetl historię edycji) Cytuj 60l, Tunze 9004, Jecod RW-4, Jager 100W, 30W Cree, LR 6kg, piach 8kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 8 Marca 2018 Ja miałem takie piękności Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 8 Marca 2018 7 godzin temu, Rumcajs8 napisał: no kumak to to nie jest sory, to hyla cinerea porównaj budowę kumaka a rzekotki , bo jak ktoś Ci to sprzedał jako kumaka to trafi do terrarystycznego piekła ... Rumcajs8 No przecie pisałem wyżej że kumaki będą w późniejszym terminie. Teraz są małe rzekotki. Moljzesz, drzewołazy mam w głowie ale jak sobie pomyślę o owocówkach to mi się odechciewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach