Skocz do zawartości
lukaszkrzyszczuk

Przeloty przez szkło i sitko DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam przelot jak poniżej i nie wiem, jak prawidłowo zainstalować w nim rurę rewizji 32mm. Chodzi o to, że ten rodzaj przelotu ma kołnierz zaciskowy, jak w instalacji wodnej. Może ktoś ma takie i pomoże.

1. Gdzie jest góra a gdzie dół? Domyślam się, że nakrętka z kołnierzem powinna iść od dołu akwarium, czyli od strony sumpa, ale prośba po potwierdzenie.

2. Dziura w tym przelocie jest większa niż 32mm i czy to możliwe, że kołnierz utrzymuje rurę i jednocześnie ją uszczelnia? Jak tak, to nie trzeba nic w nim kleić?

3. Uszczelka gumowa idzie od strony wody (w kominie) a plastikowa podkładka od dołu akwarium (od strony sumpa)?

large.IMG_1328.JPG.dbfa12c08fef7e0a1d8a85112b4b77fc.JPG

large.IMG_1329.JPG.15ea7efa15df22eefa4dc6cb29abb580.JPG

Dodatkowo, moja natura nie pozwala mi załacić 40zł za sitko spływu, więc, czy taki patent z dziurkami będzie ok? Finalnie ma być ich jeszcze więcej. Sitko zainstalowane będzie przy dnie komina i ma wysokość około 20cm. Da rade?

large.IMG_1330.JPG.8034f0a791f83fc1bb3afdb7bfb2af42.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gumowa uszczelka do góry. Odkręcasz nakrętkę , wsuwasz rure i skręcasz z powrotem. Samo się uszczelnia i nic nie kleisz.

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Marqo napisał:

Gumowa uszczelka do góry. Odkręcasz nakrętkę , wsuwasz rure i skręcasz z powrotem. Samo się uszczelnia i nic nie kleisz.

Czyli nakrętka z kołnierzem od strony sumpa? Tak myślałem właśnie, ale kształt kołnierza sugeruje, że trzeba rurę włożyć od dołu i zakręcić. Martwiłem się, że przy takim ułożeniu przelot w środku będzie zalany wodą, bo otwór na zdjęciu po lewej stronie jest większy niż rura, ale skoro tak ma być to ok.

To teraz kwestia sitka i kleję dalej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gumowa uszczelka do góry, biała podkładka na dół. Sitko może być .

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
Godzinę temu, lukaszkrzyszczuk napisał:

Cześć, mam przelot jak poniżej i nie wiem, jak prawidłowo zainstalować w nim rurę rewizji 32mm. Chodzi o to, że ten rodzaj przelotu ma kołnierz zaciskowy, jak w instalacji wodnej. Może ktoś ma takie i pomoże.

1. Gdzie jest góra a gdzie dół? Domyślam się, że nakrętka z kołnierzem powinna iść od dołu akwarium, czyli od strony sumpa, ale prośba po potwierdzenie.

2. Dziura w tym przelocie jest większa niż 32mm i czy to możliwe, że kołnierz utrzymuje rurę i jednocześnie ją uszczelnia? Jak tak, to nie trzeba nic w nim kleić?

3. Uszczelka gumowa idzie od strony wody (w kominie) a plastikowa podkładka od dołu akwarium (od strony sumpa)?

large.IMG_1329.JPG.15ea7efa15df22eefa4dc6cb29abb580.JPG

Dodatkowo, moja natura nie pozwala mi załacić 40zł za sitko spływu, więc, czy taki patent z dziurkami będzie ok? Finalnie ma być ich jeszcze więcej. Sitko zainstalowane będzie przy dnie komina i ma wysokość około 20cm. Da rade?

large.IMG_1330.JPG.8034f0a791f83fc1bb3afdb7bfb2af42.JPG

ja miałem takie sitko, tylko przeszlifuje od środka bo robiąc otwory z drugiej strony otworu czyli od środka rury zostają farfocle, zaraz będzie się o to syf zaczepiał i zbierał ułatwi też możliwość zaczepienia się glonom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Paragon napisał:

ja miałem takie sitko, tylko przeszlifuje od środka bo robiąc otwory z drugiej strony otworu czyli od środka rury zostają farfocle, zaraz będzie się o to syf zaczepiał i zbierał ułatwi też możliwość zaczepienia się glonom

Od środka oczywiście wyczyściłem, więc jest gładkie, beż żadnych opiłków. Czyli powinno działać, dobrze, bo nie potrafię zapłacić 40zł za pociętą rurkę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

ja też nie mogłem dlatego wydrukowałem :), wcześniej miałem taki z wierconymi dziurkami i też działał bardzo dobrze

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Paragon napisał:

ja też nie mogłem dlatego wydrukowałem :)

Druk jest tańszy? Wliczając koszty amortyzacji drukarki? Pytam bo nie wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
2 minuty temu, lukaszkrzyszczuk napisał:

Druk jest tańszy? Wliczając koszty amortyzacji drukarki? Pytam bo nie wiem :)

dla mnie koszt takiej rurki to nie wiem 2 może3 zł z kosztami prądu :P

kilogram filamentu to 80zł waga tego sitka nie przekracza 40-50 gram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Paragon napisał:

dla mnie koszt takiej rurki to nie wiem 2 może3 zł z kosztami prądu :P

kilogram filamentu to 80zł waga tego sitka nie przekracza 40-50 gram

No to kurde, no :P Mogłeś pisać wcześniej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

sorki ale drukarka kupiona ze względu na morskie i wiedziałem że zwróci się szybko, a że potrafię modelować/konstruować to drukarkę wykorzystuję w 100%, ale to tylko na własny użytek, projekty udostępniam publicznie nie ma problemu ale nie bawię się w komercyjne druki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Paragon napisał:

sorki ale drukarka kupiona ze względu na morskie i wiedziałem że zwróci się szybko, a że potrafię modelować/konstruować to drukarkę wykorzystuję w 100%, ale to tylko na własny użytek, projekty udostępniam publicznie nie ma problemu ale nie bawię się w komercyjne druki

Pewnie, już kiedyś o tym rozmawialiśmy :) Fajnie, że masz możliwości i zdolności, bo to może zaoszczędzić trochę pieniędzy :) Nic, postaram się jakoś pokleić rury i zobaczymy co z tego będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

wiesz, nie to że złośliwie jak bym był złośliwy to bym nie udostępniał plików za free, wydruki to też zużycie drukarki, czasami też coś nie wyjdzie itd, ale mi jakoś na chyba 500 wydruków nie wyszło jak do tej pory z 10 więc nie jest źle, jak by ktoś na prawdę był w potrzebie pewnie bym pomógł ale ty już masz fajne sitko po co Ci dwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Paragon napisał:

wiesz, nie to że złośliwie jak bym był złośliwy to bym nie udostępniał plików za free, wydruki to też zużycie drukarki, czasami też coś nie wyjdzie itd, ale mi jakoś na chyba 500 wydruków nie wyszło jak do tej pory z 10 więc nie jest źle, jak by ktoś na prawdę był w potrzebie pewnie bym pomógł ale ty już masz fajne sitko po co Ci dwa :)

Luzik luzik :) pewnie, projektuj i drukuj, a to, że udostępniasz pliki, to tylko się chwali, bo pewnie nie jeden zaoszczędził sporo czasu dzięki nim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
11 godzin temu, lukaszkrzyszczuk napisał:

Dodatkowo, moja natura nie pozwala mi załacić 40zł za sitko spływu,

60298.png

Koszyk ssący - np JBL kosztują po naście zł

albo

HW-302 Zasysanie Wejście 16/22 mm + Skimmer Hanza 13.99 :) (na allegro)

--//-- Edit - jak widać poniżej - jednak tych nie warto :(

7daccd4d41c7c.jpg

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest alternatywa dla sitka spływu za 40zl;) ja akurat mam 32mm wiec trochę większe, ale jak pomyślałem, to nawet taka rurka z dziurami powinna spokojnie dać radę, bo suma wszystkich dziur to na pewno więcej niż przepustowość rury, także nie będzie nic spowalniało przepływu, a ze zrobiłem trochę dłuższa, tak z 20cm to nawet jak się zapcha połowa to druga spokojnie da radę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
17 minut temu, silvia napisał:

60298.png

Koszyk ssący - np JBL kosztują po naście zł

albo

HW-302 Zasysanie Wejście 16/22 mm + Skimmer Hanza 13.99 :) (na allegro)

7daccd4d41c7c.jpg

JBL pewnie jest ok, a miałem w słodkim ten filtr,  te plastiki to taka lipa, jeżeli chodzi o sitko można je połamać przez przypadek, już lepsza ta rurka z nawierconymi dziurkami, sam filtr był spoko miałem wersję 303 ze sterylizatorem UV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
13 minut temu, Paragon napisał:

te plastiki to taka lipa

możliwe że któreś są łamliwe/tandetne bo nie sprawdzałem wszystkich :) - ale mam 2  koszyki teraz a  dokładniej : AquaEl Rurka zasysająca minikani - i na bank ich przypadkiem nie połamiesz bo są elastyczne

jeden kosztował całe 4 zł :)

ps. kupowałem dokładnie na tej aukcji

https://archiwum.allegro.pl/oferta/aquael-rurka-zasysajaca-minikani-itp-bukowno-i3974007559.html

rurkassacapatmini.jpg

a jest tego pełno w różnych wzorach i ofertach :)

np. http://allegro.pl/aquael-rurka-zasysajaca-do-filtra-pat-mini-101103-i5952429409.html

https://www.ceneo.pl/Hobby_i_zwierzeta;szukaj-aquael+rurka+zasysająca

bagnetltn.jpg

http://allegro.pl/aquael-rurka-ssaca-bagnet-14cm-na-rurke-20mm-i6765547112.html

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
14 minut temu, silvia napisał:

możliwe że któreś są łamliwe/tandetne bo nie sprawdzałem wszystkich :) - ale mam 2  koszyki teraz a  dokładniej : AquaEl Rurka zasysająca minikani - i na bank ich przypadkiem nie połamiesz bo są elastyczne

jeden kosztował całe 4 zł :)

ps. kupowałem dokładnie na tej aukcji

https://archiwum.allegro.pl/oferta/aquael-rurka-zasysajaca-minikani-itp-bukowno-i3974007559.html

rurkassacapatmini.jpg

a jest tego pełno w różnych wzorach i ofertach :)

np. http://allegro.pl/aquael-rurka-zasysajaca-do-filtra-pat-mini-101103-i5952429409.html

https://www.ceneo.pl/Hobby_i_zwierzeta;szukaj-aquael+rurka+zasysająca

bagnetltn.jpg

http://allegro.pl/aquael-rurka-ssaca-bagnet-14cm-na-rurke-20mm-i6765547112.html

zgadzam się, ja mogę powiedzieć tylko że te z filtra HW-302 to lipa bo trzymalem w łapkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
27 minut temu, lukaszkrzyszczuk napisał:

Czyli jest alternatywa dla sitka spływu za 40zl;) ja akurat mam 32mm wiec trochę większe,

są i większe  :D to co podałem to przykłady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, lukaszkrzyszczuk napisał:

Pewno da radę ale mając jakiś odpad z hydrauliki możesz zrobić podobne do oryginału

https://erybka.pl/product-pol-884-Aqua-Medic-Sitko-splywu-32-mm.html

Kawałek rury, zaślepka i troszkę roboty flexem

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Roman.P napisał:

Pewno da radę ale mając jakiś odpad z hydrauliki możesz zrobić podobne do oryginału

https://erybka.pl/product-pol-884-Aqua-Medic-Sitko-splywu-32-mm.html

Kawałek rury, zaślepka i troszkę roboty flexem

Myślałem, aby właśnie zrobić taką ponacinaną, ale do tego najlepiej byłoby użyć jakiegoś multitoola, którego nie posiadam, więc wywierciłem dziury.

Nie chcąc zakładać nowego wątku, to podpowiecie mi, które z rozwiązań dot. wylotu i lock line będzie lepsze?

1. lock line przez przejściówkę przytwierdzony bezpośrednio do rury powrotu w kominie. Wady, to mały zasięg samego lock-lina.

large.IMG_1338.JPG.30f2fc1b0b028dad95bb494462781be8.JPG

2. na rurze wylotu jest kolanko, w kolanko krótka rurka 25mm i dalej przejściówka i lock line. Na zdjęciu ta rurka pomiędzy kolankiem a przejściówką jest długa, ale to tylko dla zobrazowania rozwiązania. Docelowo byłaby na tyle krótka aby połączyć bezpośrednio kolanko z przejściówką. Zaleta taka, że dysza wychodzi dużo dalej.

large.IMG_1339.JPG.f832ac592ebda519885ea5f0e1f05e03.JPG

Edytowane przez lukaszkrzyszczuk (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawałek rury i zwykła szlifierka kątowa ;)

Śpiesz się powoli...

56_1245071123.gif

beztytuubvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
3 minuty temu, Marqo napisał:

tylko tarcza przydała by się do betonu, ładne cięcia będą i grube

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Marqo napisał:

Tak, tak pewnie też da radę, ale trzeba mieć chociażby imadło żeby nie trzymać ręką ciętej rury ;) Mój zasób sprzętowy jest dość skromny, bo w centrum miasta w bloku ciężko urządzić warsztat, także pozostałem przy dziurkach ;)

A jak wylot Waszym zdaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.