katani Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 15 minut temu, dla syna napisał: Kto wygrał? Ruda czy Ty? :-) Nic się nie odzywa to chyba ruda.... Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 Nieeee no ja, ruda tylko dla poprawienia nastroju była Trochę poprzestawiałem falowniki i dziś efekt jakby ciut bardziej zadowalający, muszę jeszcze trochę pokombinować. Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 W dniu 11.04.2018 o 15:25, katani napisał: Co znaczy lata? Unosi ci się w toni wodnej czy tylko jest przesuwany przez cyrkulację? Cyrkulacja ustawiona w kierunku dna przesunie nawet najgrubszy piach. A jeśli ci fruwa piasek to musisz przemyśleć cyrkulację, albo zmienićpiasek. Ja mam aragonit KZ, to dosyć gruby piasek. Powrót wody mam skierowany pod ostrym kątem na tylną szybę, tak, żeby szedł w dół po szybie za skałę i wymywał stamtąd detrytus .Działą perfekt ale nawet aragonit przesuwa i raz w tygodniu muszę piasek rozgarnąć. Za to o ruwaniu tego piasku w toni nie ma mowy. Za ciężki jest. KZ to juz praktycznie żwir nie piasek :), mam tą sama granulację Drobniutki piasek jest fajny, ale nawet jak się ustawi cyrkulator tak żeby go nie nosił to zawsze znajdzie się jakies stworzonko co go zruszy a cyrkulator zalatwi resztę, wolę zdecydowanie granulację w okolicach 2-5mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 2 godziny temu, katani napisał: Nic się nie odzywa to chyba ruda.... Juz się martwić zaczynalem :-D 2 godziny temu, alexw200 napisał: Nieeee no ja, ruda tylko dla poprawienia nastroju była Trochę poprzestawiałem falowniki i dziś efekt jakby ciut bardziej zadowalający, muszę jeszcze trochę pokombinować. Myślę że znajdziesz rozwiązanie bez wymiany podłoża Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2018 10 godzin temu, dla syna napisał: Juz się martwić zaczynalem :-D Myślę że znajdziesz rozwiązanie bez wymiany podłoża Też na to liczę bo taki grubszy średnio mi się podoba, już jest ciut lepiej ale tylko przy skręconych prawie do minimum cyrkulatorach Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2018 11 godzin temu, alexw200 napisał: Też na to liczę bo taki grubszy średnio mi się podoba, już jest ciut lepiej ale tylko przy skręconych prawie do minimum cyrkulatorach Na tafle zawsze ustawialem na max lub prawie max. W polowie glebokosci lub skierowane do dołu przeważnie wychodziło prawie zawsze na min lub prawie min. Być może brakuje u Ciebie poprostu jednego cyrkulatora i problem zniknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach