Axelf88 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 Cześć Wam! Czy jest jakiś przelicznik ile kg można postawić na danej grubości szybę ? Posiadam nowy zbiornik do którego dorobiłem lampę. Owa lampa będzie zamontowana w pokrywie aluminiowej i boję się, że waga ok.10 kg może rozwalić akwarium. Akwarium o wymiarach 100x40x45 jest zrobione z szyby 8mm. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 ja na Akwarium z szybą 12mm mam obudowę metalową, do niej przymocowane dosyć ciężką obudowę, na to lampę ok 8kg. I przyjdzie duga lampa 8kg. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CzaQ Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 Na pewno jest jakis limit kg. Jednak ważniejsze jest to jak ten ciężar się rozkłada, pod jakim kątem. W twoim przypadku jeśli będzie to pokrywa, która tak naprawdę rozkłada ciężar na każda ścianę akwa równomiernie to nie masz się o co bać. Musiałby być to o wiele ciezszy element żeby cokolwiek mogło wybuchnąć Cytuj Mózgowa rafa http://nano-reef.pl/forums/topic/101151-brain-tank/?tab=comments#comment-1045695 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hartek Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 U mnie około 10 kg stoiWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk U mnie około 10 kg stoiWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk U mnie około 10 kg stoiWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Axelf88 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 Dziękuję Wam starałem się tak rozkładać belki ledowe by całość równomiernie rozłożyć, zatem mogę spać spokojnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rob_taczis Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2018 U mnie jest korona z płyty wiórowej ok 25 cm wysoka do tego lampa z 8 kg i nic się nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach