Skocz do zawartości
Gość pilot

MAGNEZ

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zbyszek36

do Marxa :D Marx bardzo jestem ciekaw po co budujesz mixer ? i dlaczego mi o tym opowiadales podawales linka ? dlaczego niesypiesz wapna TM skoro to taki wünder ? przestancie sie wszyscy oszukiwac i nie probujcie oszukiwac innych , to wapno nie funkcjonuje i nikt go z was nie uzywa , skorobybylo dobre to znajac akwarystow niepatrzyliby na cene :) (biedni ludzie nierobia akwari morskich , tymbardziej w Polsce gdzie bezrobocie ciagle wzrasta)

Kalkreaktor , elektronika , Sprzet Co2 , wymiana butli Co2, takie rzeczy sa nieporownywalnie drozsze od wapna TM :D

A swoaja droga Calciumgydroxid tez kosztuje :) Wklad w Kalkreaktorze tez wymieniamy co dwa miesiace ;) wiec co jest pytam drogo ? wapno TM jest drogie , czy poprostu sie nienadaje ;)?

pozdr....

Ps; Chyba nie musze podawac cen reaktorow , mixerow itd ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku36 mnie naprawde nie chodiło o alkalicznośc czy wapno, ja pisałem o czymś innym ale ty jesteś tak asertywny że trochę cię to zaślepia. Co do kosztów akwarium to nie prawda że morskie musi być drogie. Ostatnio rozmawiałem ze znajomym który mi powiedział że ma pod opieką baniak postawiony za cenę która wynosi 3-4 razy więcej niż jest naprawdę warte. Właśnie z takich powodów mit odrogich baniakach bardzo bogatych ludzi jeszcze trwa. A jak ma się trochę wiedzy i spokoju to nie tzreba wydawać kupy szmalu.

PS. Nikomu nie chciałem dowalić czy jak ty to tam nazwałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

To wapno niefunkcjonuje i zaden z was niebyl z tego wapna zadowolony , najlepsza metoda jest jest methoda Kalkwasser ( Peter`a Wilkens`a ).

A jesli chodzi o krotkotrwale podbijanie wartosci PH i KH Bufframi to nie jest zadna metoda , jest to tylko krotkotrwale podbicie tych wartosci soda i dobrze o tym wiecie , slusznie tez budujecie te swoje Kalkreaktory wapnia :)

Czyli temat znany ale wapno TM jest super :D no jasne :D

Ps; Po co w takim razie odpieniacze ? wegiel spokojnie wszystko wyyciagnie z wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Qbab , okey naprawde teraz to juz ja proponuje zamknac ten temat raz na zawsze , niech kazdy robi takie kawrium jakie jemu sie podoba.

Co do tego ze akwarium morskie wcale nie musis byc drogie to chyba tez was o tym przekonywalem :D nawet niechcialem zebyscie zbednie wydawali pieniadze i "zrobili to sami"

Nikt nikomu nie probowal dowalic ale maile do mnie trafialy zlosliwe :D

Wszystkim wybaczam , uciekam na urlop i zycze wam naprawde z calego serca jaknajpieknieszych zbiornikow . Zebyscie nie musieli sie przygladac nigdy na obumierajace korale .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki akwa sa pod

http://public.fotki.com/tdew/akwa/

Aparat to mam "taki se", cyfrowke bez zooma optycznego wiec ma troche problemu z ostroscia, zreszta fotografowanie zbiornikow to dosc trudna zabawa.

Ale szybe to swoja droga moglem przetrzec przed fotografowaniem :D

Pzdr

Tomek

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech Tomek, super odlot. Masz fantastyczny zbiornik. Z jakością zdięć też nie tak skromnie bo jest spoko. I na szybko pytanko bo z wiedzy innych należy korzystać: jak sie ma do siebie para chelmon i tridacna? Czy rybka nie próbowała wkładać małży ryjka w dziurkę?

Bardzo podoba mi się ta ryba a mam 3 przydacznie i trochę by mi było żal gdyby im się coś stało.

Jeszcze raz - słów brak, gratuluję

Pozdrawiam Tomek

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tdew - coz moge napisac - BAJKA - moje gratulacje, wyrazy uznania i zazdrosci :)

PS a jak jeszcze zamontujesz 2xSCWD???? co tam sie bedzie dzialo:D korale powylaza z akwa z radosci :D

PS2 a'propose SCWD - odbierz poczte :D

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

korale ladne , brak zdjecia calosci baniaka i sprzetu w szafce :)heh nieprobujesz mi chyba wciskac ze te wszystkie korale twarde tak pieknie wygladaj po wapnie TM i nic wiecej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poki co moj Helmut jak go zona nazwala nie jest zainteresowany :) - ale to chyba cecha konkretnej ryby, wnioski ogolne bal bym sie wyciagac. O ile mnie pamiec nie myli miales w akwa fasciatusa ktory sobie zyl w pokoju z malza a ktorego ja musialem eksmitowac bo zaczal je tluc.

SCWD nie bede na razie montowal, przeprowadzam sie w grudniu/styczniu i wykorzystam ten fakt do zalozenia jakiegos wiekszego akwa i wtedy wszystko zamontuje jak nalezy (jak zona pozwoli :D )

Zbyszku to takie ostatnie nawiazanie do naszej dyskusji, nikt kto uzywa tylko TM czy kalkmiksera nie ma wiekszej ilosci korali. No chyba ze ma za duzo kasy i do tego mu sie nie chce bawic w reaktor czy Ballinga. TM jest dla ludzi ktorzy maja takie zapotrzebowanie na wapien ze jedna lyzeczka na dzien wystarczy. Wtedy takie pudlo wystarcza na dlugo i jest to racjonalne ekonomicznie. Jest to jakis etap w zabawie w morskie ze prawie kazdy korzysta z gotowych specyfikow, pozniej zaczyna kombinowac z roznych przyczyn. Ja musialem z tego zrezygnowac bo w pewnym momencie musialbym go sypac szuflami. Dzienne dawki Ballinga tez zaczely sie robic duze i zaczelo mnie to meczyc, automatyzacja tego kosztowala by mniej wiecej tyle co reaktor wiec wybralem ta druga mozliwosc.

Zbyszku nie mam co fotografowac sprzetu w szafce bo leza w niej ubrania zony. Nie mam sumpa. Caly moj sprzet to odpieniacz Weipro 2014 z podlaczona do niego pompa OR PH 2500 z wirnikiem igielkowym. Od pewnego czasu mam reaktor DIY zrobiony na bazie reaktora Delteca (piszac bardziej szczerze, po prostu zerznelismy z Delteca :D ) I tyle, kalkwasser wkraplam z karnistra po wodzie destylowanej kupionego w hipermarkecie. Zbiorniki sa dwa jak ktos nie zauwazyl, jeden ma 240 a drugi 120l.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak wiecznie zapowietrzajacymi sie rurkami :D

Zreszta zrobie dzisiaj fotke ogolna i jutro dorzuce na albumu.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, wszyscy wiemy ze Zbyszek jest narwany i niepotrzebnie najezdza na innych, natomiast jesli twierdzi ze u niego po tym wapnie wiekszosc obsady padlo to raczej powinnismy byc mu wdzieczni, moze uratowal niektore baniaki.

Kwestia wiary w jego prawdomownos pozostawmy kazdemu do indywidualnych rozwazan. Wiele osob pisze o roznych problemach ze sprzetem i po to jest forum by wymieniac takie informacje. Dla jednych sa one wazne, dla innych nie. U kogos sie potwierdzaja zarzuty dotyczace wadliwego sprzetu, u innych nie. Wazne by to omawiac wlasnie na forum!

Nie chce bronic Zbyszka bo ostro przesadzil i pisze sie on na ponowne zbanowanie, natomiast musimy pamietac, ze pisza tu takze dystrybutorzy, sprzedawcy.

MM

ps. sorry za offtopic, ale wlasnie tu byl ten watek(choc nie tylko tu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

Tak to jest dobry pomysl :D jesli uwazacie ze napsialem bzdury , podajac ze wapno TM zawiera za duze ilosci Co2 co powoduje rozwalenie rownowagi jonowej w akwarium i ze nie jest to zadna metoda wapno TM i do tego Buffer ktory nie jest niczym innym jak zwykla soda z domieszka niewiadomo jeszcze czego , to niema sprawy zabanujcie mnie prosze , kiedys moze jednak sobie to sprawdzicie i przyznacie ze mialem racje.

Zabanujcie mnie nie zalezy mi natym , ani tez na tym co mysla inni powiedzialem co sie dzialo po stosowaniu wapna TM w moim i nietylko moim baniaku .

Jeszcze jednym dobrym produktem jest produkt firmy Aquamedic tzw, Antired do usuwania cyianobakteri .

Dalej podac cala liste super produktow? ale to juz moze odplatnie bo za przeprowadzone analizy tez musialem zaplacic :D

pozdr...

Ps; Jezeli zas mialem racje co do wapna TM to przemilczmy to poprostu i niech sobie kazdy wybierze swoja wlasna metode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu odplatnie Zbyszku? dawaj cala "czarna liste" produktow, bo jesli akwarystyka morska bez tajemnic to bez tajemnic, po to pisze sie tutaj, aby wymieniac poglady nieodplatnie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

chyba starczy robienia prezentow:) kazdy moze sobie sam zaplacic przez internet nawet :D Tutaj prosze adres i ceny analiz w sumie groszowa sprawa ,ale za darmo nikt niestety niepoda:) ja juz chyba tez nie.

http://www.lars-sebralla.de/meerwasser/index2.html szukaj analyse , niektore sa darmowe:)

pozdrawiam Zbyszek.

Ps; Kto powiedzial ze czarna liste ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Zbyszku, jednak sie nie skusze;)

a jak tam wakacje? slonce swieci? woda ciepla? pierwsza opalenizna juz jest?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tak jutro wyjezdzam:) podejrzewaz ze bedzie dobra pogoda:)

Nie skusisz sie bo ciezko bylo by Ci zaplacic :D(nie chodzi o cene)

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

nie wiem , tak talko powiedzialem ze chyba byloby Ci ciezko :D

Wracajac do listy super produktow to dla kolegow na gadu informacje za friko:)

pozdr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku, nie buduje miksera tylko reaktor

Jesli lubisz kalkwasser, wystarczy raz o tym napisac, no moze dwa razy jak ktos tepy i nie zrozumie. Ale powtarzanie tego samego 30x bardziej przypomina cwiczenia pamieciowe... :D

jedz na te wakacje, bo cos nerwy nie dopisuja

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

hej Marx:)

Niestety , Kalkwasser to jedna z najlepszych metod(x31) :D

pozdr...

Ps; Dokladnie za dwie godziny odpalam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze bylem wczoraj u Andrzeja dorzucilem kilka fotek jego akwa, na pierwszy rzut oka wyszly mi nieco lepiej niz mojego

http://public.fotki.com/tdew/andrzej/

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

tdew widzialem Twoje akwarium :) jest naprawde piekne i gratuluje Ci ze wybrales odpowiednia metode , ktora to akwarium utrzymujesz :D

Gratuluje :D

pozdr.......

Ps; Taka jedna mala uwaga :) mysle ze to Twoje akwarium nie jest az takie duze;) i spokojnie moglbys sypac wapno TM(zwlaszcza ze jest ono tak "wydajne" :D pomysl o tym ok ?:D

akwa.jpg

nom:) to wszystkim milego dnia zycze , jade odpoczac od tej "akwariowej durnoty":D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku, napisalem na tej stronie ze ponad dwa lata temu zaczalem stosowac Ballinga poniewaz ilosc TM badz innego analogicznego specyfiku ktora musialbym sypac by utrzymac pozadany poziom Ca po pierwsze przekraczalaby dopuszczalna dawke a poza tym sa metody wydajniejsze i tansze. Co nie znaczy ze mi korale zdychaly od TM i pH fruwalo, bo akurat w tamtym czasie bylo na takim poziomie jak powinno i bylo stabilne. Mam z nim male problemy ale akurat teraz :D

To akwa powyzej to akurat nie moje a Andrzeja, przestal sypac (po ponad roku) TM i przeszedl na reaktor jakis miesiac temu. Mozesz sam ocenic, raczej to chyba cmentarzyska korali nie przypomina :D

Zreszta Zbyszku niewazne, masz swoje zdanie, kazdy z nas w akwa morskim mial jakies porazki, ja rowniez , Andrzej tez ale trzeba byc ostroznym w szukaniu ich przyczyn. Napisac TM / Balling itp jest winne jest bardzo latwo. Jesli setki czy tysiace ludzi stosuja jakas metode z pozytywnymi skutkami a kilka informuje ze ma problemy to ja wyciagam wniosek ze cos innego jest ich zrodlem. Czasami warto sie zastanowic czy samenu sie nie popelnilo jakiegos bledu a po drugie to sa zwierzeta, co prawda bezkregowce ale zwierzaki i maja prawo nie czuc sie dobrze w akwa. Bo akwa jest i zawsze pozostanie namiastka oceanu.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.