Skocz do zawartości
Gość Paragon

Ozonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon

Witam mam pytanie może naiwne ale chciałbym dowiedzieć się co o tym myślicie a więc:

1. kiedy mogę ozonować w akwarium a kiedy nie ( posiadam DSB i  refugium)

2. Czy ozonowaniem można zastąpić węgiel aktywny

3. czy ozonator mogę podpiąc pod odpieniacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ozonować możesz w czasie kiedy nikogo nie ma w pomieszczeniu i możesz podpiąć ozonator pod odpieniacz, co do węgla nie znam odpowiedzi, ale raczej nie zastąpi.

577ef1154f3240ad5b9b413aa7346a1e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
11 minut temu, andzior70 napisał:

Ozonować możesz w czasie kiedy nikogo nie ma w pomieszczeniu i możesz podpiąć ozonator pod odpieniacz, co do węgla nie znam odpowiedzi, ale raczej nie zastąpi.

u mnie z tym nie ma problemu bo akwarium jest praktycznie w oddzielnym pomieszczeniu :) , czy nie zaszkodzi życiu w sumpie jakie dawki stosować, myślałem o mierniku orp i na podstawie jego pomiarów by dzialał ozonator

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasada jest taka że ozon nie może dostać się do zbiornika głównego, musi być tak dozowany by wyreagować w tubie odpieniacza i nie przedostać się do systemu,

co do miernika ORP to mogło to być tak zrobione ale dobrze by było dobrać tak ozonator by nie był za mocny albo go skręcić, albo ustawić go dodatkowo na czasowym wyłączniku by nie działał za długo na raz, a ten wyłącznik sterowany z komputerka ORP - wtedy jak ORP spada to odpala gniazdko z ozonatorem i on np odpala się w cyklach 3 min pracy 3 min bezczynności itp.

Ale nowoczesne ozonatory chyba mają to już wbudowane, taki tryb pracy zmiennej, przynajmniej tak mi się wydawało jak ktoś ostatnio na forum opisywał ozonator TMC

Dodatkową opcją w ozonatorze jest to że dobrze jest mu doprowadzić suche powietrze, montuje się prefiltry z uwodnioną krzemionką (silica gel, hydrated silica) po prostu osuszacz, zwiększa to wydajność ozonatora jak i wydłuża życie elektrod w ozonatorze. 

niedaleko wyjścia odpieniacza można dać skarpetę z węglem, by wyłapać ewentualne o3, to samo wylatujące powietrze z odpieniacza na kubku, można tam dać gąbkę z węglem - takie coś jak w pochłaniaczach zapachów itp w okapach kuchennych - no chyba że nic nie wylatuje w co wątpie.  Ozon jest szkodliwy, nie powinno się przebywać w pokoju gdzie czuć ozon - poznasz ten zapach, jest słodkawy i dokładnie taki sam jak w drukarniach cyfrowych czy punktach xero :) laser używany w drukarkach laserowych produkuje o3 i tam tak specyficznie śmierdzi ( co jest szkodliwe dla pracowników ale nikt o to nie dba )

Jak ozon wydostanie się z sumpa do akwarium i będzie obecny w wodzie w akwarium, jest szansa że spali skrzela rybkom, podrażni korale uszkodzi filtratory itp.

Jest jeszcze jedna kwestia mianowicie Bromiany - pod wpływem ozonowania Bromki zawarte w wodzie zmieniają się w Bromiany, a te są na liście potencjalnych kancerogenów ( i w np uzdatnianiu wody pitnej gdzie stosuje się ozonowanie jako metodę usuwania patogenów, są starania na minimalizacje produkcji bromianów) 

Bromków w wodzie słonej jest sporo, dla tego np Aquaforest ma specjalną sól bez Bromków - dla zwolenników ozonowania wody.

Muszisz sobie zadać pytanie, po co chcesz ozonować wodę? w jakim celu? i czy plusy przewyższą minusy.

Jest sporo innych metod walki z patogenami np UV,  metody na klaryfikację wody ( zmiana węgla akt. co 2 tygodnie)  oraz wydajna filtracja mechaniczna.

Edytowane przez Ura (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Ura napisał:

Muszisz sobie zadać pytanie, po co chcesz ozonować wodę? w jakim celu

To jest podstawowe pytanie.

Ozonator to potężna broń.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Bardzo dziękuję za odpowiedz :)

5 minut temu, Ura napisał:

Muszisz sobie zadać pytanie, po co chcesz ozonować wodę? w jakim celu? i czy plusy przewyższą minusy.

3 minuty temu, Roman.P napisał:

To jest podstawowe pytanie.

Ozonator to potężna broń.

gdzieś wyczytałem że można zastąpić węgiel aktywny (właśnie chcialem zamienic ta wymianę węgla co 2 tygodnie na ozonowanie) właśnie tą metoda i dlatego się nią zainteresowałem chodzi o klarowanie wody, ale chyba wprowadziłem sam siebie w błąd, skoro piszesz, ze dobrze było by taki węgiel dać aby wyłapać wolne o3 z wody :/,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz jakie jest zastosowanie ozonu ogólnie, nie tylko w akwarystyce. Co to potrafi. Możesz tym zabić zbiornik

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ozonowanie to jedna z metod prowadzenia solniczki. Jest jeden wielki tego sportu który używa ozonatorów 24h w akwariach - w jego sklepie zawsze „pachnie” burzą :)
Sam kiedyś też przez jakiś czas tak prowadziłem moją solniczkę, nie spowodowało to że życie było łatwiejsze wiec zrezygnowałem. Przeszedłem drogę z zakwitem bakteryjnym i ospą i niestety pomimo „przewymiarowanego” ozonatora nie działa to tak mocno na akwarium jak mówi teoria. Z moich obserwacji działa ale nie aż tak mocno - zakwitu bakteryjnego nie dało rady zredukować.
Dziś w mojej ocenie, nie warto „inwestować” jest wiele innych prostszych metod w prowadzeniu akwarium.

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
5 minut temu, Roman.P napisał:

Zobacz jakie jest zastosowanie ozonu ogólnie, nie tylko w akwarystyce. Co to potrafi. Możesz tym zabić zbiornik

tak wyczytałem już podstawowe info, że mogę narobić szkód też :/ wiem żeby to zrobic musiałbym przekroczyć jakąś tam dawkę nie przypominam sobie dokładnie ile

5 minut temu, kiflu napisał:

Ozonowanie to jedna z metod prowadzenia solniczki. Jest jeden wielki tego sportu który używa ozonatorów 24h w akwariach - w jego sklepie zawsze „pachnie” burzą :)
Sam kiedyś też przez jakiś czas tak prowadziłem moją solniczkę, nie spowodowało to że życie było łatwiejsze wiec zrezygnowałem. Przeszedłem drogę z zakwitem bakteryjnym i ospą i niestety pomimo „przewymiarowanego” ozonatora nie działa to tak mocno na akwarium jak mówi teoria. Z moich obserwacji działa ale nie aż tak mocno - zakwitu bakteryjnego nie dało rady zredukować.
Dziś w mojej ocenie, nie warto „inwestować” jest wiele innych prostszych metod w prowadzeniu akwarium.

zaciekawił mnie temat, ale to chyba za duży kaliber żeby sie w to bawić, głównie obawiam się że zabiję DSB i Refugium które jest zaraz po odpieniaczu, mógłbym ustawić jakieś małe dawki 3-5mg na godzinę na stałe albo cyklicznie po 15 minut co 2-3 godziny, ale jak wspomniałem po waszych odpowiedziach nabralem stracha :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten najmniejszy ozonator (chyba 25 mg/h) wlaczony na najmniejszym ustawieniu na jedna godzine (w nocy). Co prawda troche wegla w skarpecie za nim lezy, ale nie zmienialem go od miesiecy. Rzeczywiscie, ozonem mozna zastapic wegiel.  Nalezy zwrocic uwage, zeby nie przedobrzyc (czyli zreszta jak ze wszystkim). 

Nie bawilbym sie w dozowanie za pomoca komputera, sondy itp. Jeden blad sondy spowoduje katastrofe.

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
Godzinę temu, Stani napisał:

Mam ten najmniejszy ozonator (chyba 25 mg/h) wlaczony na najmniejszym ustawieniu na jedna godzine (w nocy). Co prawda troche wegla w skarpecie za nim lezy, ale nie zmienialem go od miesiecy. Rzeczywiscie, ozonem mozna zastapic wegiel.  Nalezy zwrocic uwage, zeby nie przedobrzyc (czyli zreszta jak ze wszystkim). 

Nie bawilbym sie w dozowanie za pomoca komputera, sondy itp. Jeden blad sondy spowoduje katastrofe.

czyli jednak coś  dobrze doczytałem :), przy takiej malej dawce jest bezpieczny myślę że jak skręcasz na minimum to daje ze 3mg/h (tak przypuszczam), daje jakieś efekty jeżeli chodzi o klarowanie wody?

ja na początku zastanawiałem się nad takim monitorem z kontrolerem coś takiego:

- https://pl.aliexpress.com/item/Dual-Display-DIGITAL-2-in-1-PH-ORP-Aquarium-CONTROLLER-BNC-ELECTRODES-Redox-mV-CO2-O3/656286976.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.317.HkZNIu

lub takiego:

- https://pl.aliexpress.com/item/WEIPRO-PO2310-meter-test-PH-i-kontroler-ORP-automatycznego-monitorowania-WEIPRO-test-tabeli/32849799366.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.310.HkZNIu

ale zastanawiam się nad tym co napisałeś i też nad informacjami które zdążyłem wygrzebać/doczytać, że podawanie ozonu nie podniesie redoxu na tyle szybko żeby dać jakiś rzetelny odczyt, tylko w perspektywie dłuższego czasu, czasu który może być za długi i finalnie można przedawkować ozon, chyba że to mylnie zrozumiałem, wiec racze bym był za samym monitorem do kontroli:

- https://pl.aliexpress.com/item/PH-204-4-Digital-LED-PH-ORP-Meter-Tester-with-2-in-1-High-Accuracy-monitoring/32858730170.html?spm=a2g17.search0104.3.165.749a57f4iVOzAk&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10152_10065_10709_10151_10344_10068_10342_10343_10340_5722611_10341_10697_10696_5722911_5722811_10084_5722711_10083_10618_10304_10710_10307_10301_5711211_10059_308_100031_10103_441_10624_10623_10622_10621_10620_5711311_5722511,searchweb201603_68,ppcSwitch_5&algo_expid=026f92fb-38a2-4107-9253-f8b83992f128-26&algo_pvid=026f92fb-38a2-4107-9253-f8b83992f128&priceBeautifyAB=0

Co do samego ozonizera to ten tylko trzeba było by wydajność dobrać:

- https://pl.aliexpress.com/item/WEIPRO-ET-series-aquarium-ozone-machine-aquarium-fish-tank-ozone-generator-ozone-sterilization-ozonizer/32660630012.html?spm=a2g0s.13010208.99999999.324.HkZNIu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Podbiję temat bo fajnie jakby osoby które używają ozonizerów podzieliły się na forum ile, oraz jak długo dawkują ozon i na jakich litrażach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.