Skocz do zawartości
Daniell

Zamienniki chemii sklepowej i dedykowana chemia.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
3 godziny temu, chwialek napisał:

Nie wydaje Ci się tak jest ... i również zgodzę się z tezą iż w Mg pozostałe 53% to głównie woda, oraz brak dokładniejszych atestów które zapewne również kosztują.

Tak się zastanawiam co dodatkowo zawierają proszki dedykowane do akwarium morskiego? - zapewne zawierają składnik X znacząco wpływający na jakość. Bo sam zauważyłem iż łatwiej się rozpuszcza Kh.

Podejrzewam ze nie zawieraja nic wiecej. Za to proszki techniczne moga chociaz nie musza byc zanieczyszczone np. metalami. oczyszczanie soli to proces raczej skomplikowany. Poza tym ktos daje gwarancje ze zawartosc podstawowego skladnika jest taka a nie inna i ze zawartość zanieczyazczen jest marginalana, do pominiecia wiec proszki cz.d.a. maja swoja cene. Jezeli ktos przykleja naklejke do akwarystyki to gwarantuje ze ten proszek sie nadaje. Naklejka ma wartosc wieksza niz papier i tusz. Do dyskusji temat wysokosci marży ale jakas byc musi w koncu te sol trzeba przebadac i sie pod nia podpisac tj. wziac odpowiedzialnosc za skutki jej uzywania. Praktyka nie jest az tak kolorowa. Niektorzy producenci chetnie licza marze a w razie problemow wymyslaja przedziwne hostorie zeby zwalic z siebie wine.

Uzywasz tych soli ze zdjec? Od dawna? Zawsze widzialem na forum parcie na mega dokladnosc.  Pomiary tylko najdokladniejszymi testami albo icp. Tylko prochy cz.d.a. albo oryginal z naklejka bo zbiornik wybuchnie a tu prochy techniczne... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam - od 1,5-2 lat nie pamiętam dokładnie wcześniej stosowałem cz.d.a. i spożywczą. Jednak cały czas podkreślam nie zachęcam do naśladowania - zdaję sobie sprawę z niedoskonałości. Ryzykuję własnym baniakiem i mogę go "wysadzić" - ale stosując produkty "akwarystyczne" chyba też takie ryzyko istnieje.

W pytaniu o różnice pomiędzy "akwarystycznymi" a "chemicznymi". Nie pytam o marżę - nie chodzi o pieniądze.

Coś co mi rzuca się w oczy to fakt iż tyle się właściwie mówi/pisze o czystościach o parciu na cz.d.a. a na opakowaniach stricte akwarystycznych opis jest znikomy. Nie jest wyszczególnione jakiej czystości związków chemicznych użyto, o co wzbogacono. Idąc dalej - często jesteśmy informowani jak stosować dany preparat - ale nie wiemy czym tak naprawdę jest dany preparat (co zawiera) a nie co górnolotnie opisał spec od marketingu.

"jeżeli ktoś przykleja naklejkę do akwarystyki to gwarantuje że ten proszek się nadaje" - a jednak nie do końca :) Jak dobrze zauważyłeś - "w razie problemów wymyślają przedziwne historie żeby zwalić z siebie winę". Przecież wpadki były - z solą, skałą, mogę się założyć iż z chemią też takie wpadki wystąpiły lub wystąpią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
11 minut temu, chwialek napisał:

Coś co mi rzuca się w oczy to fakt iż tyle się właściwie mówi/pisze o czystościach o parciu na cz.d.a. a na opakowaniach stricte akwarystycznych opis jest znikomy. Nie jest wyszczególnione jakiej czystości związków chemicznych użyto, o co wzbogacono. Idąc dalej - często jesteśmy informowani jak stosować dany preparat - ale nie wiemy czym tak naprawdę jest dany preparat (co zawiera) a nie co górnolotnie opisał spec od marketingu.

No wlasnie. Poza marketingowym belkotem nie wiele wiemy bo zalozenie jest takie ze producent daje nam to co ma dzialac z instrukcja jak tego uzywac. To ze w razie czego sie wypierają nie znaczy ze pozbywaja sie odpowiedzialnosci. Bez dobrej marki firma nie przetrwa. Wtopa sie zdarza i klient z czasem zapomni firmie z tradycjami ale jezeli idzie wtopa za wtopa a firma nic z tym nie robi poza propaganda to powoli traci klientow. Rentownosc spada i czasem trzeba poszukac innej pracy... o klienta walczy sie latami a traci sie go w chwile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z powodzeniem stosuję kh,Ca i mg czda od paru lat. Stosuje czysty do analiz bo nie chcę lać niewiadomo czego. Stosuje też jodek potasu po kropelce a mam tego pół litra więc nawet nie wiem w jakim stężeniu oraz chlorek potasu (jak dobrze pamiętam) do uzupełniania K. Proszki te kosztują grosze i można tu sporo zaoszczędzić. Resztę mikro leję z TM oraz podmianki, regularne podmianki mogą zdziałać cuda :)

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie mam braki w stroncie - próbował ktoś rozrobić swój preparat strontu na bazie Chlorku strontu ? ewentualnie Chlorku strontu plus siarczan strontu w proporcji 10:1 - takie receptury wyszukałem na zagranicznych forach ale nie wiem czy to bezpieczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.