Lebcio Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 Mam obecnie zamontowany w akwarium 150x60x60 i wszystko jest OK. Wymontowałem sprężynę i jest bez niej. https://erumaqua.pl/zlaczki-i-rury/zlacza-zawory/zawory-zwrotne/zawor-zwrotny-pvc-ptfe-effast-32mm.html Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek K. Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 @Beti Dziękki za szybką odpowiedz ,na stronie sklepu nie ma żadnego opisu jaka to sprężyna. Lebcio a dlaczego wymontowałeś sprężynę?Czyżby blokowała przepływ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 Nic nie blokuje,raz za czas trzeba przeczyscić to tyle..A jesli wyciągniesz tą sprężynę to nie rozumię jak ma to działać,przecież ta sprężyna dociska ciałą zapatkę jak pompa staje i zamyka ona przepływ.Chyba że jest inaczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek K. Zgłoś Napisano 6 Lipca 2018 49 minut temu, @Beti napisał: Nic nie blokuje,raz za czas trzeba przeczyscić to tyle..A jesli wyciągniesz tą sprężynę to nie rozumię jak ma to działać,przecież ta sprężyna dociska ciałą zapatkę jak pompa staje i zamyka ona przepływ.Chyba że jest inaczej @Beti Ja to rozumie ale wcześniej napisał kolega Lebcio że wymontował sprężynę dlatego zapytałem go dlaczego ją wymontował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 7 Lipca 2018 Witam Każdy zawór ogranicz przepływ wody, nie ma sensu stosowania czegoś takiego . To z mojego doświadczenia Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 8 Lipca 2018 W dniu 6.07.2018 o 21:21, Krzysiek K. napisał: Lebcio a dlaczego wymontowałeś sprężynę?Czyżby blokowała przepływ. Jak kupiłem zawór to wymontowałem od razu sprężynę aby nie zardzewiała. (na wszelki wypadek) Moja pinceta pomimo wykonania ze stali nierdzewnej dostała miejscami rdzawe kropki. Pomimo braku sprężyny zawór zamyka się pod wpływem cofającej się wody zamyka się i trzyma normalnie. Dzięki zastosowaniu zaworu mogę mieć powrót pod powierzchnią wody i nie zasysa jej przy braku prądu. Dodatkowo takie ułożenie wylotów jest ciche. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach