Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale robaki i tak będziesz miał w akwarium, przyniesiesz je razem ze szczepkami korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu dowiedzialem sie czegos nowego :) W tym przypadku nie bedzie miala wyjscia, poniewaz z korali nie zrezygnuje :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak wkońcu zalany, skała ułożona (ok 10 kg) , zbiornik powoli sobie dojrzewa. 

Jak to czasem bywa - nie wszystko idzie po naszej myśli. Mam pewien problem z panelem filtracyjnym. Otóż mam wrażenie że jest zbyt mały przepływ wody. Pompa moc 750 l /h . Mogę podpiąć do niej wężyk najmniejszej średnicy w innych przypadkach u-rurka nie nadąży uzupełniać wody w filtrze. Zobaczcie sami na filmach. Czy taki przepływ wody jest wystarczający?

https://drive.google.com/file/d/1wD3YVJlcowqLX-C6SisCk8cq9U3eL08U/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1Ha9LzbZwwO6UWzdf6BP2y3yfq7yWaZom/view?usp=drivesdk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Nie dam rady hehe dobre tło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Paragon napisał:

Nie dam rady hehe dobre tło :P

Heh dzięki ;) Już powoli głupieje z tym panelem. Dokładałem nawet drugą u - rurkę jednak bez zmian. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Nie jestem znawca paneli, ale tak trochę nie rozumiem problemu, tzn woda przez Panel przepływa, więc w czym prroblem?, pompa 750 może być za słaba ale pracuje w panelu nie w sumpie 1 m niżej więc ma lekko, włącz pompę na minutę i niech wylewa do jakiegoś zbiornika wodę, potem sprawdz ile przepompowała wody przemnóż przez 60 i bedziesz miał rzezczywista wydajność l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Paragon napisał:
8 minut temu, Paragon napisał:

Nie jestem znawca paneli, ale tak trochę nie rozumiem problemu, tzn woda przez Panel przepływa, więc w czym prroblem?, pompa 750 może być za słaba ale pracuje w panelu nie w sumpie 1 m niżej więc ma lekko, włącz pompę na minutę i niech wylewa do jakiegoś zbiornika wodę, potem sprawdz ile przepompowała wody przemnóż przez 60 i bedziesz miał rzezczywista wydajność l/h

Stary jesteś mistrzem. Zaraz sprawdzę Ile wody przeleje i dam znać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Bishop358 napisał:

Dokładałem nawet drugą u - rurkę jednak bez zmian. 

Jak może być bez zmian jak dokładajac 2 u rurkę zwiekszasz ilość wody która wpada do panelu. 

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Paragon napisał:

A więc w ciągu jednej minuty napełniło się pół butelki po wodzie mineralnej na najmniejszym wężyku :/

19 minut temu, rumik21 napisał:

Jak może być bez zmian jak dokładajac 2 u rurkę zwiekszasz ilość wody która wpada do panelu. 

Wiem że dziwnie to brzmi. Rurki były obok siebie, obydwie odpowietrzone. 

Czy jest możliwość aby panel został źle zaprojektowany?

Prawdopodobnie znalazłem rozwiązanie. Użyłem 3 u rurek. Woda wkońcu nadąża z napełnianiem filtra. Tak więc zostawię 3,4 rurki na wlocie lub podłączę pompę  pod tylko jedną aby zasysała wodę z baniaka do panelu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
1 godzinę temu, Bishop358 napisał:

A więc w ciągu jednej minuty napełniło się pół butelki po wodzie mineralnej na najmniejszym wężyku :/

możesz sprecyzować, najlepiej podaj w ml :), daj grubszy wężyk i ponów test wynik przydał by się w ml ( jak to 1,5l butelka to tak pi razy oko 750ml x 60 = 45l/h wydaje się być nawet nie smieszne tylko tragiczne :/ )

1 godzinę temu, Bishop358 napisał:

Wiem że dziwnie to brzmi. Rurki były obok siebie, obydwie odpowietrzone. 

napowietrzasz rurki którymi zasysasz wodę do panela?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem problem. Rurka która zasysała wodę zapowietrzała się przez górny otwór wywiercony na wężyk do odpowietrzania (był tam mały prześwit) . Nie widziałem tego ponieważ jest koloru czarnego więc pęcherzyków powietrza nie było widać.  Po zaklejeniu okazało się że jedna rurka w zupełności wystarczy. Wydajność 270 litrów na godzinę. Wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

masz około 100l w akwarium tak wywnioskowałem z wymiarów więc powinieneś mieć wydajność +/- 1000l/h (teoretycznie), ale 270 to nawet nie połowa tak więc polecam wymianę pompy jest slaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Paragon napisał:

masz około 100l w akwarium tak wywnioskowałem z wymiarów więc powinieneś mieć wydajność +/- 1000l/h (teoretycznie), ale 270 to nawet nie połowa tak więc polecam wymianę pompy jest slaba

1000 litrow na godzine ??!! Czy taka ilosc jest w ogole mozliwa do osiagniecia w panelu z u-rurka? Wiesz nie chodzi tu o pompe bo moge wlozyc nawet 10000 litrow na godzine jezeli bedzie trzeba. Problem w tym ze u - rurka nie nadazy z uzupelnianiem wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
Godzinę temu, Bishop358 napisał:

1000 litrow na godzine ??!! Czy taka ilosc jest w ogole mozliwa do osiagniecia w panelu z u-rurka? Wiesz nie chodzi tu o pompe bo moge wlozyc nawet 10000 litrow na godzine jezeli bedzie trzeba. Problem w tym ze u - rurka nie nadazy z uzupelnianiem wody.

wiesz nie jestem znawca paneli wiec nie będę Cię wprowadzał w błąd, bardziej opieram się na wiedzy z zakresu sumpa gdzie tez jest pompa obiegowa i raczej zaleca się aby moc pompy była tak dobrana aby obróciła pojemność akwarium około 10x u mnie jest 500l mam pompe 8000l/h, ustawioną na jakieś 80% czyli teoretycznie te 5000l/h przemiela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok rozumiem :) 

Czy jest tu ktos kto uzywa do filtracji panelu z u - rurka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej średnicy masz te u-rurki? Najlepszym rozwiązaniem byłaby pompa o regulowanej wydajności, wtedy byś doszedł metodą prób i błędów ile ta pompa ma dawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu ‎15‎-‎5‎-‎2018 o 00:37, maciej01 napisał:

Jakiej średnicy masz te u-rurki? Najlepszym rozwiązaniem byłaby pompa o regulowanej wydajności, wtedy byś doszedł metodą prób i błędów ile ta pompa ma dawać.

Jedna ma 20 mm a druga to wezyk (chwilowo) o srednicy 16 mm ktory zostanie za niedlugo zastapiony rurka 17mm. Na ta chwile moge wyciagnac maks 300l/h. Mam regulowane pompy. Obecnie uzywam pompy o mocy 750l/h (chodzi na maksa). Wezyk w niej ma 12 mm (czyli wydajnosc bedzie do 300l na godzine). Jezeli zamienie wezyk na 16 mm to rurki nie nadaza z uzupelnianiem wody w panelu. Jezeli naprawde musialaby wydajnosc byc rzedu 1000l/h to przy tym sposobie potrzebowalbym okolo 6 - 7 rurek. Czy to normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik ma już prawie 2 tygodnie. Atakuje go pierwsza plaga. Brązowy nalot na piachu. Zgaduje że to okrzemki (test na SiO2 wykazał 2,3 - 2,5 ) . Czy robić coś z tym czy jak to bywa przy dojrzewaniu "samo odejdzie". 

received_1846295565416791.jpeg

received_1846295265416821.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
1 minutę temu, Bishop358 napisał:

Zbiornik ma już prawie 2 tygodnie. Atakuje go pierwsza plaga. Brązowy nalot na piachu. Zgaduje że to okrzemki (test na SiO2 wykazał 2,3 - 2,5 ) . Czy robić coś z tym czy jak to bywa przy dojrzewaniu "samo odejdzie". 

received_1846295565416791.jpeg

received_1846295265416821.jpeg

W tym przypadku musisz stosować odpowiednie srodki, u mnie sprawdzil się węgiel, bralem doustnie zazwycza na godzine przez planowanym oglądaniem akwarium :P

Tak serio musisz czekać i obserwować, kolejno różne organizmy bedą chciały zdominować akwarium, aż wszystko się unormuje, zasada taka im mniej pchasz lapki tym lepiej, uwierz natura sobie poradzi.

ps., ogarnąłeś temat przeplywu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Paragon napisał:

W tym przypadku musisz stosować odpowiednie srodki, u mnie sprawdzil się węgiel, bralem doustnie zazwycza na godzine przez planowanym oglądaniem akwarium

I nie miałeś od tego czarnych zębów? :P

43 minuty temu, Paragon napisał:

im mniej pchasz lapki tym lepiej, uwierz natura sobie poradzi.

I takie odpowiedzi mi się podobają :D

44 minuty temu, Paragon napisał:

ps., ogarnąłeś temat przeplywu ?

Nie :P

Czekam aż przyjdą dwie szklane rurki. Skoro ma być ich więcej to przynajmniej tak aby jakoś to wyglądało. Jeżeli to nie pomoże to chyba okaże się że panel jest źle zaprojektowany. Prawdziwy ze mnie Janusz inżynierii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
Godzinę temu, Bishop358 napisał:

Prawdziwy ze mnie Janusz inżynierii.

:czapkizgłów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plaga rozrasta się coraz bardziej. Zaczęło przechodzić na szyby. Zwiększyłem moc oświetlenia (teraz jest ok 1,4 W/ l ,poprzednio było 0,6 ) jednak to przyśpieszyło ekspansje. Co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
18 minut temu, Bishop358 napisał:

Plaga rozrasta się coraz bardziej. Zaczęło przechodzić na szyby. Zwiększyłem moc oświetlenia (teraz jest ok 1,4 W/ l ,poprzednio było 0,6 ) jednak to przyśpieszyło ekspansje. Co polecacie?

8 minut temu, fidelart napisał:

zmniejszyć białe ? 

więcej węgla :P, nie martw się o zęby domyjesz dobra pastą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, fidelart napisał:

zmniejszyć białe ? 

Przez pierwszy tydzień używałem tylko 2xActinic blue. Okrzemki zaczeły się rozrastać. Teraz dołożyłem super actinic,  actinic purple, actinic coral( wyczytałem że krzemianki nie lubią mocnego światła). Jednak to przyśpieszyło inwazję.  Może powinienem zgasić całkowicie światło na kilka dni??? 

1 godzinę temu, Paragon napisał:

więcej węgla :P, nie martw się o zęby domyjesz dobra pastą :)

Hehe wrzuciłem węgiel do filtra , 100 ml granulowanego z red sea.  Nie pomaga. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.