@Pawel Zgłoś Napisano 17 Maja 2018 (edytowane) Za jakiś czas będę przerzucał ryby do nowego akwarium i zastanawiam się jak najlepiej wprowadzić konkretną gromadę, która składa się z: 1) Zebrasoma flavensis - ok. 10-11 cm 2) Zebrasoma xanthurum - ok. 8-9 cm 3) Ctenochaetus striatus - ok. 13-14 cm 4) Paracanthurus hepatus - ok. 4 cm I teraz tak: flavensis i stratus pływają w wygaszanym akwarium, xanthurum jest u mnie na kwarantannie, a hepatus pływa samotnie już w nowym. Rozważam następujące opcje: 1) Dorzucić brakującą trójkę w jednym czasie. 2) Wprowadzać pojedynczo do hepatusa poprzez częściowe odgrodzenie zbiornika - 1. xanthurum, 2. flavensis, 3. striatus. Bardziej składam się ku pierwszej opcji, ale spodziewam się walk zebrasom. Striatus z obserwacji wydaje mi się najłagodniejszy, ale nowy zbiornik może to zmienić. Jakie są wasze przemyślenia do tej konkretnej sytuacji? Nowo zakupieni przejdą kwarantanne, więc wszystkie ryby będą w dobrej kondycji. Edytowane 17 Maja 2018 przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 17 Maja 2018 Ja bym wypuściła wszystkie razem wieczorem przy zgaszonym świetle w akwariu,nic im nie będzie,a jak będziesz wpuszczał osobno może być problem;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 podstawowe pytanie jaki duży zbiornik :)? Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 20 minut temu, grzegorz.k napisał: podstawowe pytanie jaki duży zbiornik :)? Pawel chyba zamienia na 540L z tego co pamiętam plus sump Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 (edytowane) 39 minut temu, @Beti napisał: Pawel chyba zamienia na 540L z tego co pamiętam plus sump to tak na mocny styk tych pokolców Chyba bym odłowił hepatusa i wpuścił pozostałe razem, a hepatusa albo na końcu albo sprzedał edit. nie zauważyłem że hepcio malutki, kurcze szkoda go ale w tym przypadku to chyba wszystkie bym wpuścił razem do niego. Edytowane 18 Maja 2018 przez grzegorz.k (wyświetl historię edycji) Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 45 minut temu, grzegorz.k napisał: to tak na mocny styk tych pokolców Chyba bym odłowił hepatusa i wpuścił pozostałe razem, a hepatusa albo na końcu albo sprzedał edit. nie zauważyłem że hepcio malutki, kurcze szkoda go ale w tym przypadku to chyba wszystkie bym wpuścił razem do niego. Obłożenie dość mocne, trochę sugerowałem się akwariami opisywanymi na forum. Hepcia wpuściłem do głównego z dwóch względów. Jeden, bo jest najmniejszy i ma szanse w spokoju się zadomowić, dwa, nie mam już zbiornika do kwarantanny. W jednym jest loretka a w drugim xanthurum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 (edytowane) 28 minut temu, Pawel_Q napisał: Obłożenie dość mocne, trochę sugerowałem się akwariami opisywanymi na forum. Paweł,nie przesadzajmy ze 3 pokolce i jeden mały hepcio na 540L to jakaś przesada,nie dochocmy do jakiś paranoji,ważne abyś miał dobra filtracje,opartą na tym by dawala radę,odpieniacz chciałeś Delteca 1660 będzie ok,choć jest już werska zastępcza,10L siporaxu,i biologia zrobi swoje,a jak bedziesz mial malo dołożysz reaktor glonowy tak jak ja;-) Pamiętaj odpowiednia ilość skały dobrej jakości i akwarium jak talalla:-)wiem po sobie masz takie same akwarium,więc dasz radę. Edytowane 18 Maja 2018 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 2 minuty temu, @Beti napisał: Paweł,nie przesadzajmy ze 3 pokolce i jeden mały hepcio na 540L to jakaś przesada,nie dochocmy do jakiś paranoji,ważne abyś miał dobra filtracje,opartą na tym by dawala radę,odpieniacz chciałeś Delteca 1660 będzie ok,choć jest już werska zastępcza,10L siporaxu,i biologia zrobi swoje,a jak bedziesz mial malo dołożysz reaktor glonowy tak jak ja;-) Pamiętaj odpowiednia ilość skały dobrej jakości i akwarium jak talalla:-)wiem po sobie masz takie same akwarium,więc dasz radę. Skałę szykowałem pod pokolce robiąc sporo miejsc gdzie mogą się wcisnąć. Jeszcze jedną konstrukcje muszę ułożyć, ale to jak przełożę skałę. Filtrację zaplanowaną taką: tymczasowo Tunze 9012 którego posiadam w 240l (dedykowany jest do 1000l, ale pod koniec roku kupię coś innego), wata wymieniana co 2-3 dni, siporax 9 litrów się zmieściło w komorę i refugium 30 litrów. Skały ok. 60 kilogramów. Jak będą problemy bo będę dokładał filtry itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 41 minut temu, Pawel_Q napisał: Skałę szykowałem pod pokolce robiąc sporo miejsc gdzie mogą się wcisnąć. Jeszcze jedną konstrukcje muszę ułożyć, ale to jak przełożę skałę. Filtrację zaplanowaną taką: tymczasowo Tunze 9012 którego posiadam w 240l (dedykowany jest do 1000l, ale pod koniec roku kupię coś innego), wata wymieniana co 2-3 dni, siporax 9 litrów się zmieściło w komorę i refugium 30 litrów. Skały ok. 60 kilogramów. Jak będą problemy bo będę dokładał filtry itd. No i super:-) będzie fajne akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 1 godzinę temu, @Beti napisał: Paweł,nie przesadzajmy ze 3 pokolce i jeden mały hepcio na 540L to jakaś przesada,nie dochocmy do jakiś paranoji,ważne abyś miał dobra filtracje,opartą na tym by dawala radę,odpieniacz chciałeś Delteca 1660 będzie ok,choć jest już werska zastępcza,10L siporaxu,i biologia zrobi swoje,a jak bedziesz mial malo dołożysz reaktor glonowy tak jak ja;-) Pamiętaj odpowiednia ilość skały dobrej jakości i akwarium jak talalla:-)wiem po sobie masz takie same akwarium,więc dasz radę. To nie jest przesadzanie Mam sporo większe akwarium i trzy pokolce i uwierz mi że wcale nie mają dużo miejsca. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 8 minut temu, grzegorz.k napisał: To nie jest przesadzanie Mam sporo większe akwarium i trzy pokolce i uwierz mi że wcale nie mają dużo miejsca. Ok,ale też nie jakas mega przesada że za dużo;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 Nie rozmyślaj co kiedy wpuścić, tylko się módl żeby ich ospa nie dopadła lepiej. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 12 minut temu, Piotr1 napisał: Nie rozmyślaj co kiedy wpuścić, tylko się módl żeby ich ospa nie dopadła lepiej. Ze stresu? W dniu 18.03.2018 o 09:33, DarekB30 napisał: Woda przefiltrowała się rewelacyjnie przez noc, wata i węgiel tego było trzeba. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka U Darka pływają. Mam nadzieję, że u mnie też będą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 4 minuty temu, Pawel_Q napisał: Ze stresu? U Darka pływają. Mam nadzieję, że u mnie też będą Rybka lubi pływać:-) @Piotr1 oj już nie starasz Pawłamoże nie będzie aż tak źle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 Rybka lubi pływać:-) [mention=7002]Piotr1[/mention] oj już nie starasz Pawłamoże nie będzie aż tak źle Nie namawiaj do złego [emoji14]Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 Takie przekładki to duże prawdopodobieństwo ospy. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 18 Maja 2018 2 minuty temu, @Beti napisał: Rybka lubi pływać:-) @Piotr1 oj już nie starasz Pawłamoże nie będzie aż tak źle Dobra, dobra Nie zajarałem się akwarium morskim dwa dni temu i coś tam wiem z czym to się je i co grozi rybom Będę wrzucał wszystkie razem i obserwował, ale to jak będę pewien że ryby są zdrowe. Nic na siłę to nie wyścigi sklep -> kurier -> i worek z rybą w akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach