Skocz do zawartości
Gość Paragon

Prośba o identyfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paragon

Dzisiaj znalazłem nowe stworzonko a właściwie dwa idą jedno za drugim, przypomina trochę ślimaka różowy ma różki i sunie jak ślimak ale muszla raczej płaska czarna co to za gadzina :), moja żona stwierdziła że wygląda jak karaluch :)

2ajvr88.jpg

oi6c93.jpg

vrdf8g.jpg

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek
Dzisiaj znalazłem nowe stworzonko a właściwie dwa idą jedno za drugim, przypomina trochę ślimaka różowy ma różki i sunie jak ślimak ale muszla raczej płaska czarna co to za gadzina [emoji4], moja żona stwierdziła że wygląda jak karaluch [emoji4]

2ajvr88.jpg

oi6c93.jpg

vrdf8g.jpg

Stomatelle.

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
8 minut temu, laszek napisał:

Stomatelle.

czyli warto mieć niech sobie biegają czy tam ślimakują, przed chwilą zobaczyłem jeszcze dwa :), tylko tak się przypatrzyłem tamte były czarne a te szare nie wiem czy to ma jakies znaczenie 

Edytowane przez Paragon (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to bardzo cenny slimak. W sklepie nie kupisz, a jest bardzo pracowity i ładny :)

One mają różne barwy, szare, czarne, różowe, wszystkie są pożyteczne i nikomu nie wadzą.

Ale kurcze z takim stażem i o stomatelli nie słyszałeś? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

I krewetki je lubią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
8 minut temu, Nik@ napisał:

Jak dla mnie to bardzo cenny slimak. W sklepie nie kupisz, a jest bardzo pracowity i ładny :)

One mają różne barwy, szare, czarne, różowe, wszystkie są pożyteczne i nikomu nie wadzą.

Ale kurcze z takim stażem i o stomatelli nie słyszałeś? ;)

jaki to staż, człowiek się uczy całe życie :P nom właśnie nie słyszałem żona już mi gada żę mam karaluchy w akwarium :)

1 minutę temu, laszek napisał:

I krewetki je lubią.

te są w sumpie a konkretnie w dsb się panoszą więc racze są bezpieczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A obok nich widać też ślimaki osiadłe które jak masz możliwość to od razu wywal :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Krzyśku tych osiadłych to mam masę raczej nic im nie zrobię chyba ze znasz jakieś stworzonko co wyjada te parasyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ciężka z nimi walka którą też z nimi toczę. Rozwiązań jest kilka - wydłubywanie mechaniczne, zaklejanie kropelką w żelu, rybki zwane "pudełkiem", rybki takie jak hexa, hrysus, chloropterus, mandaryn picturatus no i krewetki czyszczące. O tym czy będą te rozwiązania skuteczne zależy tylko od danego osobnika bo jeden będzie je jadł a inny machał na nie ręką :P podobnie jak z brzydalem i aiptasią heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

wiesz nie przeszkadzają mi większość jest w sumpie w akwarium widziałem głównie kilka na podłożu, no i jeden ze ślimaków ma całą muszę pokrytą tymi osiadłymi, wydaje mi sie ze walka z nimi przynajmniej mechanicznie jest bez sensu główny z nimi problem taki że draznia korale tak?,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Potrafią przerodzić się w plagę i przejść z sumpa do głównego zbiornika. Jedno że wygląda to nieestetycznie a dwa że ich pajęczyna drażni miękkie koralowce z naciskiem na zoanthusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zauważyłem u siebie dopiero jednego. I od razu go wydłubałem.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

ło to chyba przy cotygodniowych porządkach dłubankę, ale mam jednego ślimaka jest oblepiony tymi ślimakami, co jego mam wyeksmitować, bo w sumie cały czas z nimi łazi na plecach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dobrze chwycisz to jego rurka odpadnie od muszelki ;) jak jest jeden to jest ich "wincyj" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek
wiesz nie przeszkadzają mi większość jest w sumpie w akwarium widziałem głównie kilka na podłożu, no i jeden ze ślimaków ma całą muszę pokrytą tymi osiadłymi, wydaje mi sie ze walka z nimi przynajmniej mechanicznie jest bez sensu główny z nimi problem taki że draznia korale tak?,
Właśnie. U siebie zauważyłem że drażnią np. w większej ikoścu drażnią zoaski. Ale spsów nie zauważyłem żeby drażniły. Wręcz odwrotnie każdy sps obrasta osiadłego, niektóre w takim tempie że nie nadążają budować muszli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.