Skocz do zawartości
Gato

Orca Phose-guard cubes

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

2 tyg temu wrzucilem kostki do sumpa w celu obniżenia PO4.

Dziś ogarniajac sumpa zauważyłem, ze na kostach pojawil biały nalot oraz wydobywa sie smród jak ze ścieku lub z rozlewiska...<_<

Czy te kostki mają się tak zachowywać czy one zgniły ?

11901503_20180531_102001.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwy za słaby przepływ wody w tym miejscu a widzę że masz obok odpieniacza,może przestaw tam gdzie pompa,a tak przy okazji straszny syf masz w tym odpieniaczu myjesz go raz za kiedy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent zaleca trzymanie kostek  blisko odpieniacza w celu szybkiego usuwania namnażających sie bakterii. 

Przepływ w tym miejscu jest dobry, natomiast te kostko unosza się przy tafli wody i tu możliwe, ze jest problem...

Odpieniacz myje raz na 2 tyg, w pt wypada mi co dwu tygodniowa podmiana wody  i czyszczenie sprzętu :P

Ps. Mam je oczyscic z tego nalotu czy lepiej wywalić ?

Edytowane przez Gato (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no masz ten sam syf co na odpieniaczu,wiec zdecydowanie tak,przepłucz to w tej wodzie z podmiany,nie masz problemów z No3,wiesz co ja mam w sumpie falownik skierowany w duł żaden syf się już mi nie robi,nic nie osiada wyłapuje wszystko odpieniacz i wata,też tak kiedyś miałam że w sumpie było brązowo od syfu

edit do tego miesza się woda lepiej ,czy nie raz dosypuje soli,przydatna sprawa falownik,ja mam 3000L/h

Edytowane przez @Beti (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Beti

Zauważ proszę, że w odpieniaczu jest dentrytus, a na kostach występuje biały nalot, wyglada jak pleśń i ma jej konsystencję. 

Sumpa mam czystego, miejscami po 2 tyg znajdzie sie trochę dentrytusu ale nie wiele, więc falownik w sumpie nie jest mi potrzebny :). No3 10 i nie chce go zmieniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

też myślę że po prostu masz tam za mały przepływ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta pleśń nie zagraża życiu w akwarium?

Wrzuciłem to do przegrody z większym przepływem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silva ma rację - przepływ jest za mały. W odpieniaczu nie powinno byc takiego syfu. Mój blackskimm 200 na pompie jebao 3000 - działającej "na pół gwizdka" -  nie ma w środku żadnych syfków, chociaż na dnie komory odpieniacza jest troszkę detrytusu, ale w porównaniu do wnętrza twojego odpieniacza to prawie sterylne warunki. Przydały by się - o ile nie ma - jakieś skarpety filtracyjne (gąbka, lub wata) na spadzie wody do sumpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak śmierdzi siarkowodorem to nie jest dobry objaw.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co ja mam poradzić, ze z mojej skały wychodzi tyle dentrytysu ?

Lepiej, że zostaje w odpieniaczu niż w sumpie i zakamarkach akwarium.

Proszę administarota o zamkniecie tematu ponieważ nie moge uzyskac sensownej odpowiedzi oraz rozmowa zeszła na inny temat.

Pozdrawiam.

@Roman.P Dziękuję.  Nie smierdzi siarkowodorem :) bardziej mułem. Czyli moge opłukać i z powrotem do wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
13 minut temu, Gato napisał:

Czy ta pleśń nie zagraża życiu w akwarium?

Wrzuciłem to do przegrody z większym przepływem.

1. Ciężko powiedzieć

2. o ile wiem to działa podobnie do pallet XXL czyli im większy przepływ tym lepiej (oczywiście w granicach rozsądku :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Gato napisał:

No i co ja mam poradzić, ze z mojej skały wychodzi tyle dentrytysu ?

Lepiej, że zostaje w odpieniaczu niż w sumpie i zakamarkach akwarium.

Proszę administarota o zamkniecie tematu ponieważ nie moge uzyskac sensownej odpowiedzi oraz rozmowa zeszła na inny temat.

Pozdrawiam.

Z regulaminu.

19. Administracja forum nie ponosi odpowiedzialności za treści umieszczane na forum przez użytkowników. Użytkownik ma prawo do modyfikowania treści swoich postów przez określony administracyjnie czas, nie ma jednak prawa żądać od administracji usunięcia swoich postów, bowiem decyzja o umieszczeniu ich na forum jest traktowana jako równoznaczna z decyzją przeznaczenia ich do użytku publicznego. Użytkownik wyraża zgodę na publikowanie na forum jego treści. Użytkownik może poprosić o zmoderowanie treści postu lub jego usunięcie, jednak ostateczna decyzja należy do administracji.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Gato napisał:

Proszę administarota o zamkniecie tematu ponieważ nie moge uzyskac sensownej odpowiedzi oraz rozmowa zeszła na inny temat

@Gato,odpowiedz padła,ale Ciebie nie satysfakcjonuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@silvia

Mam wolny filtr przepływowy:rolleyes:

Wieczorem zrobie przesiadke ze skarpety do filtra. Można trzymac to w jednym pojemniku razem z orca titanium ?

@Beti

Owszem, dopiero Silvia napisał, ze ciezko stwierdzić i jest to już jakas odpowiedź. Do tej pory dowiedzialem sie, ze mój odpieniacz jest brudy co w ogole nie ma związku z tematem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Gato napisał:

@silvia

Mam wolny filtr przepływowy:rolleyes:

Wieczorem zrobie przesiadke ze skarpety do filtra. Można trzymac to w jednym pojemniku razem z orca titanium ?

@Beti

Owszem, dopiero Silvia napisał, ze ciezko stwierdzić i jest to już jakas odpowiedź. Do tej pory dowiedzialem sie, ze mój odpieniacz jest brudy co w ogole nie ma związku z tematem

Ale pierw Ci też napisal że za słaby PRZEPŁYW:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

dpiero Silvia napisał, ze ciezko stwierdzić

bo to wcale nie musi być pleśń a "zwykły" nalot bakteryjny - tak czy inaczej zwiększenie przepływu czy wsadzenie do filtra przepływowego powinno pomóc

czy można "mieszać" z  titanium ?  nie wiem trzeba sprawdzić w instrukcjach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Gato napisał:

Przepływ w tym miejscu jest dobry, natomiast te kostko unoszą się przy tafli wody i tu możliwe, ze jest problem.

Ps. Mam je oczyscic z tego nalotu czy lepiej wywalić ?

@Beti

Usunąłem tylko zdanie z czyszczeniem pienidła oraz informacją o zaleceniu producenta :)

Silvia utwierdził mnie w tym co myślałem o umiejscowieniu orca. Problem z przeplywem w tym miejscu nie jest tyle ważny co unoszenie sie tych kostek. Przez to kostki, ktore są wilgotne i ponad woda zaszły tą "plesnia" generalnie powinny byc całe pod wodą.

Proszę o wyrozumiałość ale kiedy zakładam topic oczekuje odpowiedzi adekwatnych do problemu a nie omijanie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

skoro pływają ... przewiąż do woreczka przyssawkę i zatop :) albo przyciśnij jakąś skałką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez zrobiłem na samym początku.

Chcialem sie tylko dowiedziec czy bialy nalot jest pleśnia czy niczym groźnym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Proszę o wyrozumiałość ale kiedy zakładam topic oczekuje odpowiedzi adekwatnych do problemu a nie omijanie tematu.

nie ma się co złościć - czasem wychodzą problemy o których tez warto porozmawiać

1 minutę temu, Gato napisał:

Chcialem sie tylko dowiedziec czy bialy nalot jest pleśnia czy niczym groźnym...

z fotki (jak pisałem) ciężko coś stwierdzić  - może być pleśń ale nie musi

wypłukać i zatopić w przegrodzie czy filtrze skoro masz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie silvia, masz racje. Natomiast odrobina dentrytusu w odpieniaczu nie jest istotna na ten moment. Jutro i tak go juz nie będzie:)

Ci do tematu, wiem juz co mam zrobic. Dziękuję za informacje i przypomnienie o wyczyszczeniu pienidła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.