Skocz do zawartości
Sqesta45

Acanthastrea pytanie o światło

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem Acanthastrea lord .

Mam pytanie odnośnie światł a mianowicie z tego co wyczytalem lubi srednie lub mało oświetlone miejsca.

mam juz tego korala 4 dni i nie pompuje sie prawie wogule i nie polipuje.Za to gdy swiatlo sie wyłacza na noc  zaczyna sie pompowac i polipowac i wyglada bardzo dobrze.

Czy to normalne? ze w dzień jest lipa a w nocy pompuje sie .Dodam ze parametry w normie.Dodam ze reszta korali w dobrej formie nawet jedna acropora polipuje i ma sie dobrze.

Swiece ledami 5 kanałow 3 niebieskie na 80 % i 2 biale na 30% lampa wisi 20 cm nad taflą głebokosc akwa 45 cm.

Prosze o jakieś wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie acany wyglądają tak w dzień. Napisz coś więcej, jakie parametry, jaka moc lampy.b7545d82cf1d353591b1ba434b70f460.jpg274425c859b2ff154a86301f1c55f1ad.jpg

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg

156005748a1c0dfed1d13c2debaa7203u1054a16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lampa 5 kanałow po 6 diod 3watowych. moje akry w dzien wygladaja duzo gorzej niz twoje ale za to wnocy duzo lepiej niz twoje w dzien bardzo dobrze sa spolipowane.

no3 2

po4 0

kh 8

mg 1350

ca 360

ph 8

zasolenie 1.026

chyba ze sa dopiero od 4 dni w zbiorniku i musza sie dostosowac.moze potreba czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem przekonany, czy to wyłącznie kwestia oświetlenia. U mnie dwie Acany stoją pod pełną mocą ledów, głębokość akwa 40 cm, lampa 15 cm nad taflą wody, ustawiona w szczytowym punkcie na 140W przy 130l wody w zbiorniku. Obie pompują się od rana do wieczora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie.Zjechałem mocą i nie widze poprawy.Niewiem o co chodzi.Już nie mam pojecia co moge jeszcze pokombinowac.

dodam ze posiadam w baniaku Blastomussa i z tym koralem niema problemu rosnie i pompuje sie b.dobrze

Edytowane przez Sqesta45 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Sqesta45 napisał:

no własnie.Zjechałem mocą i nie widze poprawy.Niewiem o co chodzi.Już nie mam pojecia co moge jeszcze pokombinowac.

A pomyśl czemu przy zasoleniu 1.026 masz Ca tak niskie?bo 360 proponuje 400-420 masz ballinga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam zbiornik 100l .robie podmianki 10%co 6 dni.I niemam duzo korali wiec chyba baling w takmałym zbiorniku nie potrzebny a tak jak mowie w nocy acana sie pompuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Sqesta45 napisał:

mam zbiornik 100l .robie podmianki 10%co 6 dni.I niemam duzo korali wiec chyba baling w takmałym zbiorniku nie potrzebny a tak jak mowie w nocy acana sie pompuje

W nocy pobiera pokarm polipuje jak wiele innych korali stąd też jest napompowana,to Ca jesteś pewny wyniku,bo skoro robisz podmiany co 6dni to Ca powinno być wyższe,a skoro piszesz że nie masz duzo korali wiec takiej konsumpcji Ca nie ma,wiec powinno być teoretycznie wyższe przy 1.026

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 minutę temu, @Beti napisał:

W nocy pobiera pokarm polipuje jak wiele innych korali stąd też jest napompowana,to Ca jesteś pewny wyniku,bo skoro robisz podmiany co 6dni to Ca powinno być wyższe,a skoro piszesz że nie masz duzo korali wiec takiej konsumpcji Ca nie ma,wiec powinno być teoretycznie wyższe przy 1.026

Mozna by zmierzyć swierza solanke. Moze sol ma niski wapn. Jak Ca spadnie do 300 to bedziesz podmiany robil co 3 dni? Balling nie szkodzi, jezeli wynik masz pewny to trzeba lac a obsada nie ma znaczenia. Skocz z probka wody do jakiegos sklepu niech zrobia testy po swojemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Stefan85 napisał:

Mozna by zmierzyć swierza solanke. Moze sol ma niski wapn. Jak Ca spadnie do 300 to bedziesz podmiany robil co 3 dni? Balling nie szkodzi, jezeli wynik masz pewny to trzeba lac a obsada nie ma znaczenia. Skocz z probka wody do jakiegos sklepu niech zrobia testy po swojemu.

Dokładnie,może i sklep mu zmierzyć chyba ze ma dobry test i jest pewny wyniku,w takim razie musi Ca uzupełniać

A kolega @Sqesta45 jaką sól stosujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
19 minut temu, @Beti napisał:

Dokładnie,może i sklep mu zmierzyć chyba ze ma dobry test i jest pewny wyniku,w takim razie musi Ca uzupełniać

A kolega @Sqesta45 jaką sól stosujesz?

Nie sugerowal bym sie firma czy opinia o testach. Czasem trafia sie wadlowa partia. Czasem sa zle przechowywane w hurtowni/ w sklepie. Czasem na kacu kolory nie takie... warto raz na kilka miesiecy oddac probke komus innemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sol af reef salt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Sqesta45 napisał:

sol af reef salt

No to ja tą samą używam:-)więc przy tym zasoleniu Ca powinno być większe.warto zbadac wodę u kogoś innego,bo albo jest błędny wynik albo Ca tak spada i musisz dozować Ca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podobna sytuację, ale dałem sobie na wstrzymanie i pół roku tak się działo, teraz zaczyna rozkładac się w ciągu dnia (może potrzebowała czasu na przeklimatyzowanie się )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje obserwacje są takie, że pompowanie zależy od tego czy koral jest drażniony przez inne zwierzaki lub silny prąd wody.

polipowanie u mnie jest silne, praktycznie cały czas. obstawiam albo fakt, że mam niskie nutrieny więc acany muszą się dożywiać albo kwestię dość silnego światła jakie mam. albo obie rzeczy na raz czyli żeby zbalansować dużą ilość światła koral się mocno dożywia starając się wyłapać jak najwięcej mikropokarmu

acany są ładne, rozrastają się więc chyba jest im dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.