kudłaty Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 W dniu 12.06.2018 o 13:56, alexw200 napisał: Kudłaty dokładnie te żarniki mam w tej chwili, na elektronice, 3 sztuki plus dodatkowo t5. Efekt wizualny całkiem fajny. Z temperaturą nie ma większych problemów, nie mam chłodziarki. Faktycznie wygląda to fajnie. Wczoraj się zdecydowałem i zamawiam te żarniki. Powiedz mi ile godzin nimi świecisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 W dniu 13.06.2018 o 06:47, kudłaty napisał: Faktycznie wygląda to fajnie. Wczoraj się zdecydowałem i zamawiam te żarniki. Powiedz mi ile godzin nimi świecisz? T5 12 godzin a hqi 11 godzin,Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kudłaty Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 W dniu 12.06.2018 o 11:33, jac11 napisał: Lampa 2x250W hqi + 2x54W T5, świecę T5 Blue Plus cały dzień, HQI włączam na około 4 godziny dziennie W dniu 13.06.2018 o 07:31, alexw200 napisał: T5 12 godzin a hqi 11 godzin, No nie pomogliście mi koledzy, co do t5 wiadomo 12h, ale przy hqi jest duża rozbieżność. Zbiornik będzie sps-owy i wydaje mi się że 11h to za dużo a 4h to trochę mało. Może wypowie się ktoś jeszcze, ktoś kto ma lub miał sps-y pod hqi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 W dniu 13.06.2018 o 07:44, kudłaty napisał: No nie pomogliście mi koledzy, co do t5 wiadomo 12h, ale przy hqi jest duża rozbieżność. Zbiornik będzie sps-owy i wydaje mi się że 11h to za dużo a 4h to trochę mało. Może wypowie się ktoś jeszcze, ktoś kto ma lub miał sps-y pod hqi. Ja mam tylko kilka patyków ale dobrze im. A czemu za długo? Tak mniej więcej naturalnie, nie widzę efekt ubocznych. Na początek zacznij od 6 godzin, przyzwyczaj korale do niwego oświetlenia i wydłużaj co tydzień o godzinę. Zobaczysz jak będą reagowały.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jac11 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2018 W dniu 13.06.2018 o 07:44, kudłaty napisał: No nie pomogliście mi koledzy, co do t5 wiadomo 12h, ale przy hqi jest duża rozbieżność. Zbiornik będzie sps-owy i wydaje mi się że 11h to za dużo a 4h to trochę mało. Może wypowie się ktoś jeszcze, ktoś kto ma lub miał sps-y pod hqi. Jeśli ktoś ma SPS to 11 h jest OK, ja mam tylko LPS`y i miękkie więc świecę krócej, drugi powód jest taki że HQI odbija mi się w telewizorze więc czas świecenia ustawiłem pod swoje potrzeby. Sam musisz doświadczalnie ustalić czas świecenia Cytuj Wsparcie Żony - bezcenne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vunpepic Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2018 Ja mam lampe giessemana 250w hqi + 4x24 t5, swiece do 10:00 do 12:00 tylko t5, od 12:00 do 20:00 tylko hqi i od 20:00 do 23:00 t5. Zarnik z fishstreet 15000k i balast elektroniczny na oryginalnym wszystko swiecilo na zolto. Przy 20000k nie bedziesz mial przyrostow korali (wyczytane na forum) . Przy tym zarniku przyrosty widze codziennie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2018 W dniu 12.06.2018 o 07:22, kudłaty napisał: Tester, Jac11 dzięki, chyba spróbuje te żarniki Giesemann 250W 21.000K Megachrome Blue. Przy T5 świece 12 przy hqi myślałem o 8 godzinach. A jak wygląda to u was? Nie opłaca się tego żarnika używać w innej opcji niż wyłącznie hqi. Miałem i jest dość ciemny nie uzyskasz nim ani jakiegoś super podbicia kolorów ani super jasności. Efekt można przyrównać do połączenia jednej marinestar i coralstar (biała niebieska) Miałem na balaście magnetycznym tej montowanej w giesemanie lampach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kudłaty Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2018 W dniu 25.06.2018 o 08:40, Ben_sage napisał: Nie opłaca się tego żarnika używać w innej opcji niż wyłącznie hqi. Miałem i jest dość ciemny nie uzyskasz nim ani jakiegoś super podbicia kolorów ani super jasności. Efekt można przyrównać do połączenia jednej marinestar i coralstar (biała niebieska) Miałem na balaście magnetycznym tej montowanej w giesemanie lampach. Na tą chwile używam t5 1:1 niebieska : biała i taką właśnie barwę chciał bym uzyskać z hqi, t5 planuje dołożyć później jeżeli będzie za mało światła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2018 Jeśli tak to powinieneś być zadowolony. Z zwróceniem uwagi na to co napisałem wyżej. Mało światła i brak efektu fluo na magnetyku tego który otrzymamy z samej niebieskiej rury. Ja najbardziej preferuje miarkowano żółto-biały słoneczny żarnik i do tego niebieskie rury na wieczór. Jest to najbardziej efektowna opcja jeśli chodzi o ilość światła. Hqi wygląda fajnie kiedy robi za słoneczko i barwy za dnie są jasne i ciepłe dla oka a wieczorem zostawić same niebieskie rurki. Każdy ma swoje gusta i preferuje inne światło kupisz to zobaczysz . Kup blv 20000 światło praktycznie to samo a cena co najmniej -50%. Jak ci się nie spodoba to mniej stracisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach