Skocz do zawartości
Juras

Palgi przy dojrzewaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Twój zbiornik ma dopiero 1.5 miesiąca,zaczyna się okres dojrzewania,stąd masz wszystko co możliwe,ale to proces naturalny.Masz suchą skalę to potrwa jeszcze nawet do pół roku.

Ca i Mg się na razie nie przejmuj są lekko wygórowane ale nic się nie dzieje,to światło twoje to ono jest takie mocne czy tylko do zdjęć?wydaje mi się zbyt mocne.

Jeszcze raz cierpliwości,jeszcze wszystko przed Tobą:-)

Ps,opowieści dziwnich treści typu,akwarium po 3mies bylo dojrzałe,algi po 2-3miesiacach,itp to nie w tej bajce:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Za szybko za nerwowo 1,5 miesiaca na pewno nie potrzebnie podmieniasz wodę za wcześnie najlepiej jakbyś przez 3-4 miesiace zapomnial o akwarium ewentualnie czysc przednia szybe ale tez nie codziennie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie swiatlo do zdjec zrobilem.

Okej.

A to są nadal okrzemki czy co innego?

Mam w zbiorniku jednego ukwiała mleńkiego quadri i krewetki palomon elegans. Ślimaki turbo.

Psedogorgonia malutenka szczepka. Ale ma sie dobrze.

Dzieki za rady.

20180720_183727-2064x1548.jpg

20180720_183704-2064x1548.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dlamnie to okrzymki i cyjano,spokojnie nawet ogranicz światło do swiecenia krócej:-)może być samo niebieskie

Edit:cierpliwość tylko to pozostaje:)

Edytowane przez @Beti (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, @Beti napisał:

Jak dlamnie to okrzymki i cyjano,spokojnie nawet ogranicz światło do swiecenia krócej:-)może być samo niebieskie

Dzieki tak właśnie zrobilem jesli chodzi o światlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.07.2018 o 15:45, @Beti napisał:

Cyjano wywaliło mi jeszcze bardziej. Czy moge zaciemnić zbiornik żeby zeszło? Można tę skało z cyjano recznie przeczyścić szczoteczką? Cała skała w filotetowych glonach  takich śluzowatych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Juras nie słuchasz co piszemy i nie wyciągasz wniosków,możesz zaciemnic,możesz odsysać tylko to i tak nic nie da,(może chwilowo)dlatego że twój zbiornik zaczyna proces dojrzewania(czyli cos co jest normalna fazą na początku akwarium morskiego),zwłaszcza na suchej skale:-)akwarium które ma 1.5mies zaciemnienie itp nic nie da,takie metody stosuje się w zbiornikach dojrzałych gdzie system jest bardziej juz stabilny i poradzi sobie.

Mam wrażenie że chcesz pominąć coś co jest naturalne,zaciemnisz zbiornik na 3dni,za 3dni bedzie to samo,to się nie uda.

Dam Ci przykład bo sama startowalam na suchej skale do 6miesiecy robiły się cyrki z akwarium,potem zaczęła się powolna stabilizacja.Wiec nic nie rób nie wkładaj łap i daj mu spokojnie dojrzewać:)

Wiem że już by chciało się mieć super akwarium,ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz.a zbiornik jak dojrzewa jest brzydki,to też wiem:D

Edit.bez nerwów i emocji to tylko hobby,ma nas łączyć a nie dzielić:-)

Edytowane przez @Beti (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej okej.... tylko zapytałem:)

A bakterie mam cały czas dozować?

Edytowane przez Juras (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
17 minut temu, Juras napisał:

Okej okej.... tylko zapytałem:)

masakra jesteś niereformowalny :ph34r:

17 minut temu, Juras napisał:

A bakterie mam cały czas dozować?

ja dawałem tylko na początku potem stwierdziłem że akwarium ma sobie radzić samo, ale niektórzy stosują non stop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Paragon napisał:

masakra jesteś niereformowalny :ph34r:

ja dawałem tylko na początku potem stwierdziłem że akwarium ma sobie radzić samo, ale niektórzy stosują non stop

O co Ci chodzi? Zrozumiałem co @Beti mi napsiała.

Po to jest ten wątek, żebym mógł się zapytać czy mam coś z tym robić czy nie.  Już wiem, że nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon
1 minutę temu, Juras napisał:

O co Ci chodzi? Zrozumiałem co @Beti mi napsiała.

pytasz o to samo w kółko dlatego w pewnym momencie irytacja jest uzasadniona, za to twoja reakcja nie

5 minut temu, Juras napisał:

Po to jest ten wątek, żebym mógł się zapytać czy mam coś z tym robić czy nie.  Już wiem, że nic.

tak po to jest dostajesz odpowiedzi, jak zauważyłeś udzielam się tylko ja i Beata, ale skoro nie doceniasz że ktoś poświęca czas to już twój problem, powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
W dniu 19.06.2018 o 22:50, Juras napisał:

A jakieś życie to kiedy mogę?

Miesiąc od startu starczy?

W dniu 19.06.2018 o 23:15, silvia napisał:

to się okaże gdy zrobisz testy

W dniu 21.07.2018 o 14:39, Juras napisał:

Mam w zbiorniku jednego ukwiała mleńkiego quadri i krewetki palomon elegans. Ślimaki turbo.

Psedogorgonia malutenka szczepka. Ale ma sie dobrze

wydawało mi się że jak ktoś jest na forum jakieś 1,5 roku ? i ma ponad setkę postów to wie że testy robi się po okresie dojrzewania (gdy zejdą plagi) a nie gdy jeszcze się nie zaczęły ...

ale widać jestem w błędzie - kolego .. startujesz na SUCHEJ SKALE więc pierwsze życie to po około 3 miesiącach - NAJWCZEŚNIEJ gdy zbiornik sie ustabilizuje - tzn co najmniej przez miesiąc / dwa testy pokazują podobne wyniki (trochę wcześniej można wpuścić ślimaki na glony a nie ukwiały i krewetki)

ps. fioletowe to pewno cyjano a brązowe gluty to dino a prawdopodobnie czekają Cię jeszcze glony nitkowate

podobnych tematów z identycznymi pytaniami jest na forum wiele - proponuję trochę poczytać a nie pytać o to samo w kolejnym wątku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doceniam...

Moje wcześniejsze posty w głównej mierze dotyczyły, sprzętu, samego zbiornika, etc.

Jeśli chodzi o tego ukwiała, to dostałem go od gościa, który wziął ode mnie resztkę hydrauliki jaka mi została po moim montażu.

Krewetki paelamon elegans mam z Bałtyku i mają się dobrze. Za miesiąc w Bałtyku już ich mogę nie złowić, dlatego są teraz u mnie.

Pseudogorgonie dostałem od gościa, który dał mi również kilka ślimaków turbo bo stwierdził, że już śmiało można je dać.

Nie wynika, to z mojej ignorancji i na pewno nie chciałem nikogo urazić. Jeśli tak się stało, to przepraszam osoby, które poczuły się urażone.

Tak, wiem i rozumiem - nic mam nie robić i nic nie wpuszczać przez najbliższe pół roku...

Testy, owszem przyznaje robiłem z różną częstotliwością, ale to dlatego, że chciałem wiedzieć jak coś się dzieje w zbiorniku, to jakie to ma odzwierciedlenie w parametrach wody.

Ps. nie miałem brązowych glutów, tylko takie śluzowate i filotetowe- to raczej samo cyjano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Zbiornik ma 2 miesiące.

Wiem już dlaczegoMg i Ca miałem wcześniej za wysokie. Hydrometr spławikowy pokazywał 1.023 a sprawdziłem refraktometrem i on mi pokazał zasolenie 1.030 stad wysokie Mg i Ca.

Parsmetry w chwili obecnej:

Zasolenie -1.025 

Temp.- 24.9°C

Mg - 1200

Ca - 390

No3 - 2 ppm

NO2 - 0 ppm

NH3 - < 0.15

kH - 6.7

Ph - 7.9

Obsada bez zmian czyli:

Kilka krewetek paleamon elegans, (maks 10 szt); ślimaki turbo (15 szt.); ślimaki nasariuss (10 szt.); ślimak columbella (1 szt.); mala szczepka pseudogorgoni oraz calustrea, ukwiał quadricoror zielony.

Co dwa karmię ukwiał kostką mrożonki. Reszte zjadają krewety.

W refugium dsb i dwa rodzaje makroglonów (spagetti oraz codium).

Cyjano jeszcze jest, ale powoli ustępuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Juras napisał:

Parsmetry w chwili obecnej:

Zasolenie -1.025 

Temp.- 24.9°C

Mg - 1200

Ca - 390

No3 - 2 ppm

NO2 - 0 ppm

NH3 - < 0.15

kH - 6.7

Ph - 7.9

to i tak masz na pograniczu Ca oraz Mg i Kh jak przy zasoleniu 1.025

poczytaj jakie są prawidłowe wartości  w akwarium morskim tych pierwiastków:googleye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, @Beti napisał:

to i tak masz na pograniczu Ca oraz Mg i Kh jak przy zasoleniu 1.025

poczytaj jakie są prawidłowe wartości  w akwarium morskim tych pierwiastków:googleye

Wiem, że niskie.

To mam przy dojrzewaniu podmiany robić? Balinga lać? Żeby podbić. 

Nie wiem, czemu tak spadły.

Akwarium zalewalem aquaforest reef salt jakieś 300l+ 40l wody z działającego zbiornika i jakieś 30l aquaforest probiotic salt.

Soli probiotic reef mam przygotowane na podmiany jakieś 10 kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Juras napisał:

Wiem, że niskie.

To mam przy dojrzewaniu podmiany robić? Balinga lać? Żeby podbić. 

Nie wiem, czemu tak spadły.

Akwarium zalewalem aquaforest reef salt jakieś 300l+ 40l wody z działającego zbiornika i jakieś 30l aquaforest probiotic salt.

Soli probiotic reef mam przygotowane na podmiany jakieś 10 kg.

od tego czasu co wyżej pisałam posty,nie wiem czy masz już korale i ryby,ale jeśli są korale to parametry by się przydały takie jak powinny być...ale jeśli to na razie jest puste tylko skała i piach to zostaw nic nie rób,prócz dolewania wody Ro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos tam juz mam. Musze sprawdzić refraktometr. Bo wyglada po parametrach jaby zasolenie bylo 1.022 anie 1.025.

Podnioslem troche zasolenie do 1.026.

Obecne parametry:

Kh - 6,85

Ph- 8.0

Mg-1290

Ca -380

No3-2

No2-0

NH3<0.15

Po4-0.05

Już wiem czemu kh, mg i ca na granicy a nawet za niskie.

Mianowicie, wywalam przeciez z odpieniacza to raz. A dwa, autodolewka rodi, zastepuje odparowaną wodę plus to co wywalilem z odpieniacza. Akwarium dojrzewa i nie robie podmian stąd troche niższe wartości. 

Dla przypomnienia obsada:

Ślimaki turbo, nasariussy, columbella 1 szt. Kilka krewetek atlantyckich, ukwiał quadricolor oraz lps claustrea.

Powiniemem czymś podnieść kh mg ca? Prochami ballinga? Podmianami? Czy nie ruszać jeszcze nic?

Zwierzętom raczej nic nie dolega.

Ukwiał i calaustrea sie pompują.

Proszę o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pod długiej przerwie.

Proszę o pomoc:

Obecnie mam MG-1530 i CA-480 przy zasoleniu  32 ppt (trochę za niskie). Za bardzo podbiłem  Mg i Ca - wszystko przez źle skalibrowany wcześniej refraktometr.

W moim zbiorniku będą miękkie i LPS.

Czy powinienem podmianami zbić te parametry stosując ubogą sól i robiąc podmiany czy mogę zostawić jak jest i czekać aż samo zejdzie.

Pod koniec tygodnia chciałbym wrzucić kilka korali, krewetki, jakieś kraby i błazny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli system nie jest "gotowy" to nie wprowadzam zwierząt; kolejny tydzień mnie nie zbawi a później mniej będzie problemów.

Można np dolać solanki do sumpa bez odlewania starej. Zasolenie samo powoli wzrośnie przy odparowywaniu wody.

Ja nie lubię refraktometrów, nie mam pewnosci czy to co widzę jest tym co widzę ;) Kupiłem duży spławik z łatwo widoczną podziałką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.